Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Οκτ-2020 08:46

  Η "μετωπική" προέδρου και εισαγγελέα στη δίκη της Χρυσής Αυγής

  Η "μετωπική" προέδρου και εισαγγελέα στη δίκη της Χρυσής Αυγής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Έντεκα συνεδριάσεις για την εκφώνηση μιας δικαστικής απόφασης, ακόμα και αυτής της δίκης- μαμούθ, είναι προφανώς ένα ρεκόρ τουλάχιστον στα ελληνικά ποινικά χρονικά.

  Η ίδια η δίκη της Χρυσής Αυγής, σε χρόνο, σημασία και προφανώς ανατροπές έχει εισφέρει πολλά ρεκόρ. Ένα από αυτά είναι η πρωτοφανής χθεσινή ανατροπή με την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, να "εγκαλεί" επί της ουσίας την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου θέτοντας , ως είχε υποχρέωση βέβαια, εν αμφιβόλω όχι την εκ του νόμου απορρέουσα ελευθέρα κρίση της εισαγγελέως , αλλά τα αντικειμενικά στοιχεία πάνω στα οποία δομήθηκε η εισαγγελική πρόταση της κας Αδαμαντίας Οικονόμου.

  Ο λόγος που εξανέστη

  Η πρόεδρος αντέλεγε όχι για την κρίση της εισαγγελέως για την αναστολή σε όλους τους κατηγορούμενους, αλλά γιατί θεώρησε προφανώς, πρως υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία που προηγούνται αυτής της κρίσης και θα έπρεπε να ληφθούν υπόψιν. Γιατί αν κάποιος έχει καταδικαστεί για κακούργημα (αναφέρθηκε σε 11 περιπτώσεις που αγνοήθηκαν από την εισαγγελέα)  ή αν έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους (περίπτωση Λαγού, που δεν είχε καν ζητήσει αναστολή) είναι μέσα στις βασικές προϋποθέσεις που θέτει ο Ποινικός Κώδικας για να δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση ενός κατηγορουμένου. Αναφέρει επι λέξει το άρθρο 497 ΚΠΔ πως "δεν χορηγείται ανασταλτικό αποτέλεσμα κατά την παρ. 4 στην έφεση ή απορρίπτεται η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της πρωτόδικης απόφασης, όταν κρίνεται αιτιολογημένα ότι οι περιοριστικοί όροι δεν αρκούν και ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει γνωστή και μόνιμη διαμονή στη χώρα ή έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του ή κατά το παρελθόν υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος ή κρίθηκε ένοχος για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής, εφόσον από τη συνδρομή των παραπάνω στοιχείων προκύπτει σκοπός φυγής ή κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό, όπως προκύπτει από προηγούμενες καταδίκες του για αξιόποινες πράξεις ή από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης, να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Το δικαστήριο σε κάθε περίπτωση χορηγεί ανασταλτικό αποτέλεσμα ή αναστολή εκτέλεσης, αν αιτιολογημένα κρίνει ότι η άμεση έκτιση ή συνέχιση έκτισης της ποινής θα έχει ως συνέπεια υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη για τον ίδιο ή για την οικογένεια του".   

  Συνεπώς η πρόεδρος διέβλεψε μη αναφορά εκ μέρους της εισαγγελέα, δεδομένων που θα έπρεπε να έχουν αναφερθεί. Αν λοιπόν αυτό είναι "αβλεψία" ή "έλλειψη αξιοπιστίας" ή "μεροληψία" ουδείς μπορεί να πει με ακρίβεια. Η ένταση του διαλόγου μεταξύ προέδρου και εισαγγελέα ήταν εμφανής, όπως καταγράφουν αυτόπτες μάρτυρες.

  Η περίπτωση Λαγού

  Για τον Λαγό πάντως, που επιτέθηκε χθες φραστικά στην πρόεδρο του δικαστηρίου, τα πράγματα έχουν ως εξής: Όταν ολοκληρώθηκε το 18μηνο κράτησης το 2015, ο Λαγός όντας βουλευτής, αφέθηκε ελεύθερος με κατ’ οικον περιορισμό και δικαίωμα να πηγαίνει από το σπίτι του μόνο στη Βουλή. Τρείς φορές σταμάτησε σε άλλα σημεία. Τότε, το 2015 , εκδόθηκε ένα βούλευμα που διέταξε  την επιστροφή του στις φυλακές για παραβίαση των όρων. Ενα μήνα μετά ο Λαγός προσέφυγε κατά του βουλεύματος , το οποίο τελικά αναγνώρισε πως ουσιαστικά ο Λαγός δεν θεωρούσε ότι παραβιάζει τους περιοριστικούς όρους αφού ήταν υπό την παρακολούθηση της φρουράς του. Δεν μπορούσε να διαφύγει δηλαδή. Ετσι αποφυλακίστηκε εκ νέου.

  Το 2019 όταν εξελέγη ευρωβουλευτής ζήτησε άδεια να φεύγει από τη χώρα για να πηγαίνει στις Βρυξέλλες. Το δικαστικό Συμβούλιο ανέφερε εκ νέου, δίδοντας την άδεια, όσα είπε το βούλευμα του 2015.

  Δηλαδή έχουμε ένα βούλευμα που λέει πως παραβίασε τους όρους και ένα άλλο που το αναιρεί. Αυτά θα πάνε σήμερα στο δικαστήριο που θα κρίνει.  

  Τι θα γίνει και πότε θα βγει η απόφαση

  Σήμερα η δίκη θα ξεκινήσει με την παρουσίαση του βουλεύματος εκ μέρους της εισαγγελέα για τον Λαγό. Εν συνεχεία λογικά θα συνεχιστούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης που είχαν διακοπεί το βράδυ της Δευτέρας , εκτός κι αν υπάρξουν κι άλλα απρόοπτα. Μετά από αυτά το δικαστήριο θα αποφανθούν για τις αναστολές. Πότε θα γίνει αυτό παραμένει απροσδιόριστο..

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Δίκη Χρυσής Αυγής: Συνεχίζονται οι δευτερολογίες της υπεράσπισης για την έκτιση ποινών

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων