Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Οκτ-2020 18:02

  Κορονοϊός: Αύξηση-σοκ των νέων κρουσμάτων, με 667 το τελευταίο 24ωρο - 8 νέοι θάνατοι

  Κορονοϊός: Αύξηση-σοκ των νέων κρουσμάτων, με 667 το τελευταίο 24ωρο - 8 νέοι θάνατοι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:38

  Αύξηση-σοκ κατέγραψαν τα κρούσματα της πανδημίας στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει σήμερα 667 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 88 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 26.469, εκ των οποίων το 55,6% άνδρες.

  Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 3.613 (13,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10.539 (39,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

  Ακόμα, 87 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Από αυτούς, 27 (31,0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93,1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Επίσης, 260 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

  Τέλος, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 528 θανάτους συνολικά στη χώρα. Εξ αυτών, 199 (37,7%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 96,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

  Γεωγραφική κατανομή

  Από τα 615 εγχώρια κρούσματα, τα 88 συνδέονται με γνωστές συρροές.

  Αναλυτικότερα:

  -       45 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

  -       7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

  -       250 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 32 συνδέονται με γνωστές συρροές

  -       125 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων  24 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 27  αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

  -       4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

  -       4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

  -       6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

  -       30 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ ων οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές 

  -       2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

  -       1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

  -       4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

  -       9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

  -       1 κρούσμα στην Π.Ε Ημαθίας

  -       8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

  -       3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

  -       15 κρούσματα στην  Π.Ε. Ιωαννίνων

  -       10 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

  -       5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

  -       2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

  -       2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

  -       20 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

  -       7 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

  -       16 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

  -       1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου

  -       2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

  -       3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

  -       10 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

  -       2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

  -       2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή 

  -       1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

  -       1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης

  -       1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

  -       1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

  -       10 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

  -       6 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

  -       3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

  -       4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

  -       1 κρούσμα στην  Π.Ε. Χαλκιδικής

  -       3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή 

  -       39 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση  

  Μαγιορκίνης: Η πανδημία δείχνει σαφή σημεία εξάπλωσης

  Για σαφή σημεία εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα με τα κρούσματα για πρώτη φορά να ξεπερνούν τα 600 έκανε λόγο ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

  Όπως σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, η αύξηση των κρουσμάτων έχει συγκεκριμένα ηλικιακά και γεωγραφικά στοιχεία, με την ηλικιακή ομάδα 18-39 να έχει αυξημένη κατά 10%-20% συμμετοχή στην επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Ο καθηγητής συνέστησε σε όσους ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τους συγχρωτισμούς, καθώς αποτελούν την ηλικιακή ομάδα με τον μεγαλύτερο αριθμό διαγνώσεων. Όπως ανέφερε, τις τελευταίες ημέρες αντιπροσωπεύουν το 60%-70% των κρουσμάτων. 

  Από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, όπως τόνισε, αυξημένη συμμετοχή στην επιδημιολογική δυναμική φαίνεται να έχει επίσης τους τελευταίους δύο μήνες η ομάδα των 40-64 ετών με ποσοστό μέχρι και 30% μεγαλύτερο του αναμενόμενου. Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες εξακολουθούν να κατέχουν σχετικά χαμηλά επίπεδα, με την ηλικιακή ομάδα των 1-18 να παραμένει σε ποσοστό 40%-50% χαμηλότερο του αναμενόμενου και την ηλικιακή ομάδα των άνω των 65 να βρίσκεται μεσοσταθμικά σε 40% χαμηλότερη συμμετοχή από την αναμενόμενη.

  Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι ο αριθμός των διαγνώσεων στη χώρα παρουσιάζει αυξητικές τάξεις, όπως και ο κυλιόμενος αριθμός των θανόντων που έχει αυξηθεί στους 7-8 από 5 που ήταν πριν από μια εβδομάδα, ενώ πρόσθεσε ότι σε υψηλά επίπεδα παραμένει και ο αριθμός των διασωληνωμένων, που παραμένουν σταθερά πάνω από τους 80.

  Ο καθηγητής πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν αρκετές εστίες μετάδοσης εκτός Αττικής, που αντιπροσωπεύουν αρκετά περισσότερο από το 50% των κρουσμάτων, προσθέτοντας ότι παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου κυρίως στις βόρειες περιφέρειες της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, τα Ιωάννινα, οι Σέρρες και η Καστοριά.

  Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι είναι εμφανή τα σημάδια κόπωσης του κόσμου ως προς την τήρηση των μέτρων, πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση τονίζοντας ότι με μικρές θυσίες μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη διαφορά για την επιδημία και τους συνανθρώπους μας. Σημείωσε, επίσης, ότι ο καλύτερος τρόπος για να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης είναι να θεωρούμε όλοι μας πως είμαστε δυνητικοί φορείς και να τηρούμε πιστά τα μέτρα προστασίας που έχουν ήδη ληφθεί. 

  Χαρδαλιάς: Σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάσταση στην Αττική

  Σταθερή αλλά κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στην Αθήνα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, που έλαβε τον λόγο μετά τον καθηγητή Μαγιορκίνη.

  Όπως πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς, η κατάσταση είναι εύθραυστη κυρίως στον κεντρικό τομέα της Αττικής, όπου λόγω των ενεργών κρουσμάτων και των πληθυσμιακών χαρακτηριστικών η κατάσταση είναι επικίνδυνη και απαιτείται ιδιαίτερη επαγρύπνηση.

  Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων απηύθυνε επίσης έκκληση τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων και της Καστοριάς να είναι σε πλήρη εγρήγορση και να τηρούν κατά γράμμα τα μέτρα, καθώς στις εν λόγω περιοχές παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο τις τελευταίες ημέρες.

  Επίσης, πρόσθεσε ότι επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται στις Σέρρες και επιθετική έξαρση των κρουσμάτων στην Καστοριά, συστήνοντας και στους κατοίκους των εν λόγω περιοχών να είναι σε εγρήγορση.

  Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανέφερε μάλιστα ότι αύριο θα βρεθεί στην Καστοριά όπου θα συναντηθεί με τους φορείς της πόλης για το συντονισμό των ενεργειών αντιμετώπισης της κατάστασης, ενώ την Πέμπτη θα έχει αντίστοιχες συσκέψεις στη Θεσσαλονίκη.

  Ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε επίσης κάποια στοιχεία για την συνολική εικόνα της πανδημίας στη χώρα, σημειώνοντας ότι από τα 25.370 συνολικά κρούσματα τα 5.112 είναι αυτήν τη στιγμή ενεργά, ενώ 2.684 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

  Πρόσθεσε ακόμη ότι σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται σαρωτικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 449.704 έλεγχοι, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 15.000 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 7,4 εκατ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων