Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Οκτ-2020 15:07

  Συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής ΕΕ: Έντονη αποδοκιμασία για τις "νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες" της Τουρκίας

  Συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής ΕΕ: Έντονη αποδοκιμασία για τις "νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες" της Τουρκίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.19

  Έντονη αποδοκιμασία "για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας" εκφράζεται στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Η ΕΕ καλεί την Άγκυρα να "αλλάξει ρότα" και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναφέρει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, στο πλαίσιο των συμπερασμάτων της προηγούμενης Συνόδου, της 2ας Οκτωβρίου.

  Σύμφωνα πάντως με τον ιστότοπο Politico, στο αρχικό προσχέδιο συμπερασμάτων υπήρχε αναφορά σε πιθανό εμπάργκο εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία, η οποία τελικώς απαλείφθηκε στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων.

  Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο αναφερόταν ότι "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών της ΕΕ σε ισχυρές εθνικές θέσεις όσον αφορά την πολιτική εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία".

  Το συγκεκριμένο απόσπασμα δεν υφίσταται, σύμφωνα με το Politico, στο τελικό κείμενο.

  Τι αναφέρει συγκεκριμένα το κείμενο των συμπερασμάτων 

  To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων , και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

  Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατα τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματά του της 2ας Οκτωβρίου 2020.

  Σαρλ Μισέλ: Θα παρακολουθούμε στενά τις επόμενες εβδομάδες την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

  Σε νέα καταδίκη των "προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο" προχώρησε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

  Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου ο κ. Μισέλ τόνισε ότι οι "Ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάζουν αυτές τις ενέργειες και στις συζητήσεις τους επιβεβαίωσαν τα συμπεράσματα του προηγούμενου Συμβουλίου" που ανοίγουν τον δρόμο για την επιβολή των κυρώσεων.

  "Συζητήσαμε και ενημερωθήκαμε για την κατάσταση από τους ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου και συζητήσαμε τις εξελίξεις. Θα παρακολουθούμε ημέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα πολύ στενά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα σε συνεργασία με τις χώρες που εμπλέκονται στενότερα", ανέφερε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ