Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Οκτ-2020 12:36

  Παναγιωτόπουλος: "Η αρμοδιότητα για την πολιτική μισθών και αποζημιώσεων ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών"

  Παναγιωτόπουλος: "Η αρμοδιότητα για την πολιτική μισθών και αποζημιώσεων ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Η αρμοδιότητα για την πολιτική μισθών και αποζημιώσεων ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο την εξειδικεύει με ειδικούς νόμους, με βάση τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες και την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική. Ωστόσο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεργάζεται με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα θέσπισης και επέκτασης του εν λόγω επιδόματος στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πολιτική που θα εφαρμοσθεί εμπίπτει στηναποκλειστική αρμοδιότητα των προαναφερθέντων υπουργείων". Αυτά επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Θανάσης Παφίλης και Μανώλης Συντυχάκης και της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, με θέμα το ανταποδοτικό επίδομα Eurocontrol στα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας.

  Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιωτόπουλος, στην απάντησή του, αναφέρει τα ακόλουθα:

  "Κατ' αρχάς, η αρμοδιότητα για την πολιτική μισθών και αποζημιώσεων ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο την εξειδικεύει με ειδικούς νόμους, με βάση τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες και την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική.

  Περαιτέρω, ο νόμος 4472/2017 (Α' 74) αποτελεί, από 1-1-2017, το νέομισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφαλείας, το οποίο είναι ειδικό, και ως κριτήριο αμοιβής αποδέχεται την ανάγκη ειδικής μισθολογικής μεταχείρισής τους. Προς τούτο ρυθμίζει τις αποδοχές σε συνάρτηση με τις ιδιαιτερότητες, τη φύση και τον χώρο της προσφερόμενης εργασίας.

  Ωστόσο, το ΥΠΕΘΑ έχει ως πάγια βούληση τη ρεαλιστική ρύθμιση των αιτημάτων των στελεχών και την αποκατάσταση τυχόν αδικιών, εφόσον υπηρετούν την αρχή της ίσης μεταχείρισης και ικανοποιούν το αίσθημα δικαίου, εξαντλώντας για την επίτευξη του στόχου αυτού όλα τα περιθώρια που υπάρχουν. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεργάζεται με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα θέσπισης και επέκτασης του εν λόγωεπιδόματος στα στελέχη των ΕΔ.

  Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πολιτική που θα εφαρμοσθεί εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των προαναφερθέντων υπουργείων".

  Όπως αναφέρουν οι ερωτώντες βουλευτές, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, EUROCONTROL, του οποίου κράτος-μέλος είναι και η Ελλάδα, έχει ως σκοπο την προαγωγή της ασφάλειας των πτήσεων αποδίδοντας μηνιαία στους παρόχους των υπηρεσιών έσοδα που εισπράττει από τα τέλη διεξαγωγής των πτήσεων των πολιτικών αεροσκαφών. Η συγκεκριμένη αποζημίωση καταβάλλεται μόνο στους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΚ) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας παρά το γεγονός ότι τις σχετικές υπηρεσίες παρέχουν στρατιωτικοί Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας της Πολεμικής Αεροπορίας σε διάφορα αεροδρόμια της χώρας (όπως Ακτίου, Ανδραβίδας, Αράξου, Καλαμάτας, Ν. Αγχιάλου, Σκύρου, Χανίων) χωρίς δαπάνη προς όφελος της ΥΠΑ.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ