Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Οκτ-2020 08:54

  Η απόφαση για τα ελαφρυντικά και η εμφάνιση του Γ. Λαγού

  Η απόφαση για τα ελαφρυντικά και η εμφάνιση του Γ. Λαγού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Με τον Γιάννη Λαγό  παρόντα –κατά δήλωσή του- στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την τελική κρίση των δικαστών στην ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής.

  Η πρόεδρος του Δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη θα ανακοινώσει αρχικά την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά για τα οποία έχουν αιτηθεί οι κατηγορούμενοι. Συγκεκριμένα το σύνολο των 57 καταδικασθέντων (από τους 68 που κατηγορήθηκαν) ζήτησαν ελαφρυντικά και συγκεκριμένα ανά περίπτωση:

  - Μη τέλεσης αδικημάτων κακουργηματικής φύσεως στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης (όσοι καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)

  - Μη εύλογης διάρκειας της δίκης αφού αυτή ολοκληρώθηκε μετά από 5,5 χρόνια( το ελαφρυντικό θεσπίστηκε με τον νέο εν ισχύ Ποινικό Κώδικα)

  - Προτέρου σύννομου βίου

  - Καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη

  Η ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης επί των ελαφρυντικών θα γίνει αμέσως και αυτομάτως θα γνωρίζουμε το πλαίσιο ποινής:

  - Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (καταδικάστηκαν οι Νικ. Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Χρ. Παπάς,  Γιώργος Γερμενής, Γιάννης Λαγός και Αρτέμης Ματθαιόπουλος) η ποινή κυμαίνεται από 5-15 χρόνια κάθειρξη. Με ένα ελαφρυντικό πέφτει στα 2-8 χρόνια και με δεύτερο ακόμα περισσότερο.

  - Για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (καταδικάστηκαν 43 άτομα μεταξύ των οποίων και οι υπόλοιποι 11 βουλευτές του 2012) η ποινή κυμαίνεται από 5-10 χρόνια. Με αναγνώριση ενός ελαφρυντικού η ποινή πέφτει στα 1-5 χρόνια.

  Η πρόταση

  Μετά τα ελαφρυντικά θα προτείνει η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου την ποινή για ,κάθε κατηγορούμενο και για κάθε αδίκημα. Το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε νέα διάσκεψη και ακολούθως θα ανακοινώσει ποινές. Εν συνεχεία η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την συγχώνευση των ποινών (τελική ποινή).

  Αναστολές

  Άγνωστο παραμένει αν το δικαστήριο θα προλάβει σήμερα να ολοκληρώσει τη διαδικασία των ποινών και να μπει στο πιο κρίσιμο στάδιο που είναι οι αναστολές των ποινών.

  Σε αυτό το στάδιο οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν και αναστολή εκτέλεσης της ποινής και ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, δηλαδή να μην εκτελεστεί η απόφαση έως το Εφετείο. Η δικαστική απόφαση δεν σχετίζεται εν προκειμένω ούτε με το αδίκημα που έχει καταδικαστεί κάποιος, ούτε με το ύψος της ποινής. Μόνο με το αν θεωρηθεί "επικίνδυνος για τη διάπραξη νέων αδικημάτων" ή ως "ύποπτος φυγής".

  Ο Γιάννης Λαγός

  Εν τω μεταξύ σε συγκέντρωση στο Εφετείο της Αθήνας κάλεσε χθες  ο καταδικασμένος ως "διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης" στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή δήλωσε πως επιστρέφει στην Ελλάδα και στο ακροατήριο του δικαστηρίου.

  Ωστόσο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛΑΣ απαγόρευσαν την συγκέντρωση, με βάση το άρθρο 11 του Συντάγματος περί επικείμενου σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια και τις διατάξεις και διαδικασίες του νόμου 4703/2020 περί συναθροίσεων.

  Χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της "Εθνικής  Λαϊκής Συνείδησης", αναφέρεται πως "συνέλληνες τη Δευτέρα καλούμαστε να σταθούμε στο πλευρό του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού αλλά και των υπολοίπων εθνικιστών που διώκονται για τις ιδέες τους. Στις 9 π.μ. στο Δικαστήριο. Έλληνες ψηλά το κεφάλι για του Χριστού τη πίστη την Αγία και της πατρίδας την ελευθερία!! Ούτε βήμα πίσω !!!".

  Επιστολή

  Ο  Γ. Λαγός έστειλε όμως και επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου ζητώντας  ουσιαστικά πρώτον να  παραμείνει βουλευτής "αφού δεν υπάρχει αμετάκλητη απόφαση" και δεύτερον σεβασμό "στα ανθρώπινα δικαιωματα του". Υπενθυμίζεται πως το κλίμα για τον Γιάννη Λαγό στις Βρυξέλλες μόνο ευνοϊκό δεν είναι, καθώς ο πρόεδρος του Eυρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Σασόλι, καταγγέλλοντας την συμπεριφορά του πρώην χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού. Σύμφωνα με τον Μ. Βέμπερ, ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης πρώην χρυσαυγίτης επιτέθηκε στην ευρωβουλευτή της ΝΔ Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου - και όχι μόνο. Ο επικεφαλής του ΕΛΚ ζητά από τον Πρόεδρο Σασόλι "να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες ώστε η κατάπτυστη συμπεριφορά να μην επαναληφθεί ξανά".

  Στην επιστολή του Λαγός αναφέρει:

  "Αξιότιμε κύριε Σασσόλι, 

  Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι με την ευκαιρία της χθεσινής άδικης καταδίκης μου, κάποιοι συνάδελφοι μου από την Ελλάδα δεν έχασαν την ευκαιρία να εκφράσουν το μίσος τους προς το άτομό μου, αυθαίρετα και με άναρθρες κραυγές, και ζητούν την τιμωρία μου και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

  Αρχικά, οφείλω να σας επισημάνω ότι είμαι θύμα μιας φρικτής σκευωρίας που όμοιά της μόνο σε οργουελικά σενάρια βρίσκει κανείς. Προς τον σκοπό αυτό σας δηλώνω ότι σκοπεύω να αναζητήσω το δίκιο μου τόσο στα εγχώρια και, κυρίως στα διεθνή δικαστήρια. 

  Εις ό,τι αφορά στα του Ευρωκοινοβουλίου, θέλω να σας δηλώσω ότι δυνάμει του ελληνικού Ποινικού Κώδικα δεν προβλέπεται στέρηση των πολιτικών μου δικαιωμάτων σε καμία περίπτωση, γεγονός που καθιστά την στέρηση της εντολής μου αδύνατη. Έχω εκλεγεί με απόλυτα νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο από 130.000 Έλληνες και τυχόν παρεμπόδισή μου από την άσκηση των κοινοβουλευτικών μου καθηκόντων, νοθεύει τη λαϊκή βούληση και τη Δημοκρατία.  Επιπλέον, δυνάμει της κρατούσας ελληνικής νομολογίας και θεωρίας, για την περίπτωσή μου ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι και το στάδιο μετά την άσκηση αναίρεσης και έως την έκδοση αμετάκλητης απόφασης.

  Παράλληλα, από το άρθρο 176 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν προκύπτει ότι συντρέχει κανένας λόγος επιβολής κυρώσεων προς το άτομό μου αφού σε κανένα εδάφιο του εν λόγω άρθρου δεν προβλέπεται το ότι μπορείτε να υποκαταστήσετε ή να συμπληρώσετε ένα Ποινικό δικαστήριο το οποίο, μάλιστα ακόμη δεν έχει εκδώσει αμετάκλητη απόφαση. 

  Συνεπώς, σας καλώ να σεβαστείτε τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά μου όπως αυτά απορρέουν από την ΕΣΔΑ, το Σύνταγμα της Ελλάδος και την εν γένει ελληνική νομοθεσία, και σας ζητώ να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων κλείνοντας τα αυτιά σε όσους ζητούν να τιμωρηθώ προκειμένου να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες.

  Με εκτίμηση, 

  Ιωάννης Λαγός"

  Στις 19/10

  Πάντως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να χειριστεί γρήγορα τις διαδικασίες άρσης ασυλίας του πρώην Χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού. Το αίτημα από την ελληνική πολιτεία έφτασε και η πρώτη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο στις 19 Οκτωβρίου, όταν θα γίνει η επόμενη Ολομέλεια. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η διαδικασία στην Επιτροπή JURI.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ