Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Οκτ-2020 09:05

  Δίκη Χρυσής Αυγής: Γιατί η εισαγγελέας ζήτησε ελαφρυντικό που ίσχυε με τον παλιό Ποινικό Κώδικα - Πότε θα γίνει η ανακοίνωση των ποινών

  Ελαφρυντικά ζητά ο Ρουπακιάς – Ξεκάθαρες αιχμές για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Ένα ελαφρυντικό που ίσχυε στον παλιό Ποινικό Κώδικα και αν αναγνωριστεί μπορεί να μετριάσει αισθητά τις ποινές των κατηγορουμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που δεν εντάσσονται στην – κατά την απόφαση- "διευθυντήριο" , επιστράτευσε η Εισαγγελέας στη δίκη Αδαμαντία Οικονόμου.

  Πρόκειται για το προβλεπόμενο στο άρθρο 187 παρ. 6 ελαφρυντικό, το οποίο ίσχυε μέχρι τον Ιούλιο του 2019, οπότε και ψηφίστηκε ο νέος ποινικός κώδικας και  προβλέπει πως "η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 3 συνιστά ελαφρυντική περίσταση".

  Τα εγκλήματα αυτά είναι μεταξύ άλλων: ανθρωποκτονία με πρόθεση, βαριά σωματική βλάβη, αρπαγή, αναγκαστική εξαφάνιση προσώπου, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, ακούσια απαγωγή και βιασμός.

  Γιατί το ζήτησε

  Στο ερώτημα αν δικαιούται να ζητήσει ένα ελαφρυντικό που δεν ισχύει πλέον στον νέο Ποινικό Κώδικα, είναι πως δικαιούται, γιατί κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης ήταν σε ισχύ ο προηγούμενος κώδικας.  Συνεπώς, ως επιεικέστερη διάταξη, έχει και αναδρομική εφαρμογή.

  Η αναγνώρισή του λοιπόν, για τους πρώην βουλευτές που αντιμετωπίζουν μόνο το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, τους οδηγεί σε πλαίσιο ποινής από 1-5 χρόνια και ουσιαστικά ένα βήμα και πριν την αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους.

  Ουσιαστικά πάντως η εισαγγελέας με τις αλλαγές στις προτάσεις επί των ελαφρυντικών, αφού αρχικά είχε πει πως πρέπει να αναγνωριστεί ελαφρυντικό μόνο σε 3 εκ των πρώην βουλευτών, δημιούργησε ένα αλαλούμ στην δικαστική αίθουσα. Τελικά μετά τις διαμαρτυρίες των συνηγόρων κατηγορουμένων πρότεινε να αναγνωριστούν ελαφρυντικά σε όσους κρίθηκαν:

  – Ένοχοι για πλημμελήματα

  – Ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν εμπλέκονται σε βαριές εγκληματικές δραστηριότητες, όπως τη δολοφονία Φύσσα κλπ.

  Η διαδικασία

  Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 11 το πρωΐ και μετά τις αγορεύσεις (δευτερολογίες) των συνηγόρων το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη για να αποφασίσει σε ποιους και πόσους θα χορηγήσει ελαφρυντικά. Η απόφαση είναι κομβικής σημασίας για το εύρος των ποινών που θα επιβληθούν τελικά.  

  Μετά θα ανακοινωθεί η απόφαση επί των ποινών. Πιθανότατα εντός της ημέρας 9αν υπάρξει χρόνος) άλλως η δίκη θα διακοπεί εκ νέου. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ