Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Σεπ-2020 08:47

  Το υπόμνημα Καλογρίτσα ανοίγει την επόμενη εξεταστική;

  Το υπόμνημα Καλογρίτσα ανοίγει την επόμενη εξεταστική;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Ο εισαγγελέας αποφασίζει για την αποστολή του υπομνήματος του επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα στη Βουλή, γεγονός που σημαίνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία και ένα μεγάλο τμήμα της αντιπολίτευσης θα κληθεί να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής –προανακριτικής- επιτροπής για όσα έγιναν στο παρασκήνιο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών του 2016.

  Το υπόμνημα που εξαπολύει μύδρους κατά του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, αλλά αφήνει ξεκάθαρες υπόνοιες και για άλλους παροικούντες στο αποκαλούμενο White House, θα αξιολογηθεί από τον εισαγγελέα ώστε να εντοπιστεί αν καταγγέλλονται ξεκάθαρα ποινικά αδικήματα, τα οποία δεδομένης της προηγούμενης υπουργικής ιδιότητας του κ. Παππά, δεν δικαιούται να διερευνήσει. Αν αυτά δεν περιγράφονται ευκρινώς δεν αποκλείεται να κληθεί ο ίδιος ο επικεφαλής της εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ, να ξεδιαλύνει τα πράγματα.

  Εκεί ο Καλογρίτσας δεν αποκλείεται- όπως έχει αφήσει να εννοηθεί- να μιλήσει και για τα άλλα "σημαντικά στελέχη" με τα οποία συνεννοούνταν και βέβαια να θέσει επί τάπητος κι άλλα ερωτήματα, όπως αυτά που είχε ζητήσει από τον εισαγγελέα να διερευνήσει: Ποιοι είναι οι "Επικεφαλής, ο Λευκός Οίκος και η White  Porscha", οι οποίοι, ως ο ίδιος αναφέρει στο από 27.08.2016 e-mail του είχαν μεταξύ  τους συμφωνήσει όχι μόνο τα τραπεζικά στοιχεία των "φίλων” στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά  επίσης  και ποιανού προσώπου τα στοιχεία θα χορηγηθούν μέσω του Κυπριακού Αριθμού, τον οποίο ο Fouad Khoury είχε γνωστοποιήσει". 

  Αν η δικογραφία πάει τελικά στη Βουλή- πράγματα εξαιρετικά πιθανόν όπως φαίνεται- τότε θα κληθεί η κυβερνητική πλειοψηφία και ένα τμήμα της αντιπολίτευσης να αποφασίσουν πως θα προχωρήσουν τη διερεύνηση, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και αιτήματος για εξεταστική.

  Τι λέει ο Καλογρίτσας

  Ο Χρήστος Καλογρίτσας, ξέσπασε τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο Λιβανέζικος κατασκευαστικός κολοσσός CCC, ιδιοκτησίας της οικογένειας Χούρι, του ζήτησε πίσω 3 εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας ένα συμφωνητικό υπεργολαβίας για ένα έργο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Καλογρίτσας εξεμάνη πως επρόκειτο για εικονική σύμβαση, με "κουμπάρους" τον Νίκο Παππά και το White Ηouse, για να καλύψει την εγγυητική επιστολή στα τελη Αυγούστου του 2016, ώστε να πάρει τηλεοπτική άδεια. Οι Χούρι και η εταιρεία CCC αντέδρασαν με δημόσια δήλωσή τους λέγοντας πως ο Καλογρίτσας παραδέχεται πως τους χρωστάει.

  Ο επιχειρηματίας πάντως στο υπόμνημα του εσωκλείει και ένα έγγραφο με το οποίο θέλει να αποδείξει πώς τα χρήματα, τα 3 εκατομμύρια δηλαδή δόθηκαν για την εγγυητική επιστολή ώστε να συμμετάσχει στις τηλεοπτικές άδειες.

  Και καταθέτει ένα email που  το οποίο στάλθηκε από τον εκπρόσωπο του Καλογρίτσα στον οικονομικό διευθυντή της CCC στην Ελλάδα, στις 27 Αυγούστου 2016, δυο ημέρες πριν κατατεθούν τα 3 εκατομμύρια. Είναι το προσχέδιο της εγγυητικής επιστολής που κατατέθηκε τελικά για την απόκτηση της τηλεοπτικής άδειας. Και όπως αναφέρει το email, το κεφάλαιο θα παραμείνει δεσμευμένο υπέρ της αναθέτουσας αρχής "Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης  και Επικοινωνίας της Ελληνικής Δημοκρατίας".

  Το e-mail και ο κυπριακός αριθμός

  Ο επιχειρηματίας ζητεί από τις εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν αν πράγματι υπήρξε εργολαβία εκ μέρους της CCC για την κατασκευή ενός mall στα Εμιράτα. Παρουσιάζει δε email μεταξύ της εταιρίας του και του Οικονομικού Διευθυντή της CCC Φουάντ Χούρι στις 27 Αυγούστου 2016. Λίγες μέρες πριν κατατεθεί η εγγυητική επιστολή για τις τηλεοπτικές άδειες:

  δκλξδφσφγηξκξηγ

  "Οι επικεφαλής  και ο Λευκός Οίκος, και η White Porscha είχαν συμφωνήσει τα τραπεζικά στοιχεία των "φίλων” στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ποιου τα στοιχεία θα χορηγηθούν μέσω του Κυπριακού Αριθμού, που είχα μοιραστεί μαζί σας. Ας παραμείνουμε σε  αυτή τη φόρμουλα. Η προκαταβολή θα πάει σε "φίλους” στα Η.Α.Ε. (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και εκείνοι με τη σειρά τους θα την στείλουν τοπικά. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι καλύτερο να ακολουθήσουμε αυτό".

  Μαρινάκης -Κοντομηνάς

  Το νέο υπόμνημα του αποκαλούμενου κόκκινου εργολάβου στην Εισαγγελία αποκαλύπτει το παρασκήνιο του διαγωνισμού του 2016 και έρχεται να  επιβεβαιώσει- όσα είχαν πει οι ίδιοι οι επιχειρηματίες-  ότι δηλαδή ο Νικ. Παππάς "τον έστειλε στους επιχειρηματίες Μαρινάκη και Κοντομηνα για να ζητήσει χρήματα".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ