Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Σεπ-2020 07:36

  Τα επόμενα εικοσιτετράωρα δείχνουν αν θα υπάρξουν νέα μέτρα στην Αττική

  Τα επόμενα εικοσιτετράωρα δείχνουν αν θα υπάρξουν νέα μέτρα στην Αττική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εντός της εβδομάδας αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για το βαθμό εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στην Αττική και κυρίως εάν τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ- με τελευταίο την αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 4 Οκτωβρίου κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών, από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί-, είχαν αποτέλεσμα ή εάν θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις μέσα στις επόμενες ημέρες. Μια από αυτές εκτιμάται πως θα είναι η διευρυμένη χρήση προστατευτικής μάσκας, ενώ τα τελευταία μέτρα, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, που θα ληφθούν εάν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου θα είναι το κλείσιμο των σχολείων και το lockdown. 

  "Εφόσον τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν, θα δούμε όλα τα υπόλοιπα μέτρα. Εάν φτάσουμε σε ένα σημείο που δεν μπορεί να αποδώσει κανένα μέτρο, προφανώς θα πάμε στην ύστατη λύση που είναι το θέμα της καραντίνας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Χαρδαλιάς στην τελευταία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Σημειώνεται πως στις αρχές Οκτωβρίου θα υπάρχει, σύμφωνα με τους ειδικούς, εικόνα για το εάν επιτεύχθηκε και η μείωση των διασωληνωμένων ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

  Χθες ανακοινώθηκαν 218 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 39 συνδέονται με γνωστές συρροές και 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 118 κρούσματα ήταν στην περιφέρεια Αττικής.

  Ο έλεγχος της διασποράς όπως υπογραμμίζεται θα οδηγήσει και στην αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων, που είναι το ζητούμενο, ενόψει και της έναρξης της περιόδου από τον Οκτώβριο. Επιπλέον, με την τελευταία ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας δεσμεύονται εγκαταστάσεις, χώροι και κλίνες από στρατιωτικά νοσοκομεία αποκλειστικώς για νοσηλεία προσώπων που νοσούν από κορονοϊό, ενώ σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ιδιωτικές δομές για την αντιμετώπιση περιστατικών.
  Χαμηλά ο μέσος όρος των κρουσμάτων

  Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid (11 έως 16 Σεπτεμβρίου), παραμένει η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες, που απεικονίζεται στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη. Τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς. 

  Όπως αναφέρει η έκθεση, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει διαρκώς αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει την τάση αύξησης της πίεσης στο σύστημα υγείας. Αναλυτικότερα, παρατηρείται αύξηση στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας, συγκριτικά με την προηγούμενη έκθεση, σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 με την πληρότητα να ανέρχεται σε 37% (από 26%) στην επικράτεια, σύμφωνα με τον  ΕΟΔΥ.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Κορονοϊός: 218 νέα κρούσματα - 3 νεκροί - 68 διασωληνωμένοι - στο "κόκκινο" η Αττική

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ