Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Σεπ-2020 07:55

  Γιατί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου "κραδαίνει" το αυτόφωρο για τους αρνητές της μάσκας

  Γιατί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου "κραδαίνει" το αυτόφωρο για τους αρνητές της μάσκας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Σταθη

  Τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται είναι ενδεικτικά: Περίπου 100 καταλήψεις σε σχολεία ανά την επικράτεια δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ: Αφενός γιατί δημιουργούνται προφανώς εστίες συνωστισμού μεταξύ των μαθητών που λειτουργούν υπό συνθήκες μη επιτήρησης και αφετέρου γιατί πίσω από αυτές κινείται – σε πολλές περιπτώσεις- ένα διαρκώς διογκούμενο και πιθανόν υποκινούμενο κύμα άρνησης της μάσκας.     

  Η αλήθεια είναι πως μεταξύ των αιτημάτων των μαθητών υπάρχουν πολλά που είναι δικαιολογημένα, όπως π.χ η διάσπαση των τμημάτων σε περισσότερα, ώστε να είναι μικρότερος ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα. Αυτό όμως που φοβάται η εισαγγελική αρχή είναι πως σε πολλά σχολεία πίσω από αυτά τα αιτήματα εμφανίζεται ως κεντρικό "ζήτημα" η μη χρήση μάσκας, κάτι που προφανώς αντίκειται στις διατάξεις του νόμου.

  Και προφανώς οι αρχές ασφαλείας θεωρούν πως πίσω από όλα αυτά κρύβεται πιθανόν ένα υποκινούμενο κίνημα αρνητών της μάσκας, που βγάζει μπροστά τους μαθητές, με στόχο να δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο κύμα στην κοινωνία.

  Και μπορεί (για τους μαθητές) να μην υπάρχει ζήτημα αυτοφώρου, όμως σε κάθε περίπτωση θα ανοίγει δικογραφία αφενός εφόσον υπάρχουν φθορές και αφετέρου αν εντοπιστούν ενήλικές υποκινητές του κινήματος κατά της μάσκας.

  Το δίκαιο της "ανάγκης"

  Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας για να αιτιολογήσει την απόφασή του περιγράφει τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και έχουν ως αποτέλεσμα και ειδικά περιοριστικά μέτρα: "Η διάρκεια της  πανδημίας με τις οδυνηρές της συνέπειες επέβαλαν κυριολεκτικά και στην ελληνική έννομη τάξη ένα ιδιόμορφο "Δίκαιο της Ανάγκης" για προστασία  από τους άμεσους κινδύνους από την πανδημία του κορονοϊού COVID-19, με απώτερο σκοπό την διαφύλαξη των υπέρτερων εννόμων αγαθών της ανθρώπινης ζωής και της υγείας".

  Για αυτό το λόγο θυμίζει στους εισαγγελείς πως οι αρνητές της μάσκας αντιμετωπίζουν αυτόφωρο, ποινική δίωξη με απειλή φυλάκισης έως 1 έτος και χρηματικό πρόστιμο. Αυτοί είναι η ποινική αντιμετώπιση όποιων υποκινούν τη μη χρήση μάσκας και το κάνουν ακόμα και μέσω διαδικτύου.

  Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Πλιώτας "οσάκις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα  μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους  θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας  και η τήρηση  της αυτόφωρης διαδικασίας  των άρθρων 417 επ. ΚΠΔ, υπό τις προϋποθέσεις της, εάν βεβαίως δεν εμποδίζεται από εξαιρετικούς λόγους, επιβάλλεται δε και η άμεση διεύθυνση της αυτεπάγγελτης προανάκρισης (άρθρο 245 §2 ΚΠΔ) από τον εισαγγελέα πρωτοδικών, στο πλαίσιο της από το άρθρο 25 §1 στοιχ.γ,δ Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. αρμοδιότητάς του. Η προστασία του πολίτη και η τήρηση της νομιμότητας, ως αποστολή της Εισαγγελίας (άρθρο 24§2 Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.), αποτελούν το σταθερό στόχο όλων των εισαγγελικών λειτουργών και αξιώνουν τη διαρκή επαγρύπνησή μας".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ