Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Σεπ-2020 07:39

  Γεμίζουν οι ΜΕΘ, έκτακτη ενίσχυση με νέες κλίνες

  Γεμίζουν οι ΜΕΘ, έκτακτη ενίσχυση με νέες κλίνες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αύξηση των διασωληνωμένων με COVID-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας, η οποία καταγράφηκε και στα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ έχει χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου, τόσο για την πορεία της επιδημίας και τη διασπορά, όσο και για τις αντοχές του συστήματος υγείας. Χθες, παρά το γεγονός πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν μικρότερος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες (170 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα), υπήρξε μεγάλη άνοδος στον αριθμό των διασωληνωμένων, από 65 στους 78. Η Αττική συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, από όπου προέρχονταν τα 89 κρούσματα του τελευταίου εικοσιτετραώρου και η εβδομάδα αυτή χαρακτηρίζεται κρίσιμη για την επίπτωση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αναχαίτιση της εξάπλωσης.

  Και στην τελευταία έκθεση του Παρατηρηρίου Covid γινόταν αναφορά στην αύξηση των εισαγωγών. "Τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται (τα οποία ως ένα βαθμό οφείλονται και στον αυξημένο αριθμό των test που πραγματοποιούνται) αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει διαρκώς αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει την τάση αύξησης της πίεσης στο σύστημα υγείας. Αναλυτικότερα, παρατηρείται αύξηση στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας, συγκριτικά με την προηγούμενη έκθεση, σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 με την πληρότητα να ανέρχεται σε 37% (από 26%) στην επικράτεια, σύμφωνα με τον  ΕΟΔΥ.

  Η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί" τονιζόταν.
  Προστίθενται ΜΕΘ

  Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, στις κλίνες ΜΕΘ σε επίπεδο επικράτειας λειτουργούν 931 κλίνες, 778 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 32 σε στρατιωτικά και οι υπόλοιπες σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Σε ό,τι αφορά στην Αττική, από το σύνολο των 337 κλινών έχουν διατεθεί 248 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα εκτός κορονοϊού.
   
  Λόγω της αύξησης των εισαγωγών που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο το οποίο αφορά στην αύξηση των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
   
  Τις προηγούμενες ημέρες προστέθηκαν 10 κλίνες εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Σωτηρία και 4 στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουν προστεθεί επιπλέον 24 κλίνες εντατικής θεραπείας στο Ασκληπιείο της Βούλας και στο Αττικό. Επιπλέον δηλαδή 38-40 κλίνες ΜΕΘ.
   
  Βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη το σχέδιο δημιουργίας και επέκτασης λειτουργίας νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, 236 στο σύνολο. Σημειώνεται πως 155 ΜΕΘ και 19 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας είναι από τη δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος". Βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για 50 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στο Σωτηρία. Τέλος, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, αναμένονται 8 κλίνες ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας από δωρεές.
   
  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ