Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Σεπ-2020 18:13

  Νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική

  Νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Πακέτο" μέτρων για την Αττική ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. 

  Η κυβέρνηση, αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας, αποφάσισε να υιοθετήσει αυξημένα μέτρα προστασίας στην Αττική που εμφανίζει:

  α) σταθερά υψηλούς δείκτες κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες,

  β) σταδιακή επιβάρυνση των ΜΕΘ,

  γ) υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, ώστε να αποφύγουμε αυξημένη διασπορά του ιού COVID-19. 

  Όπως ανέφερε κατά την ενημέρωσή του ο κ. Χαρδαλιάς "Τα μέτρα κρίνονται αναγκαία για έναν ακόμη λόγο: την προτεραιότητα που δίνουμε στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και την ανάγκη να μειώσουμε τα επίπεδα κινδύνου διασποράς του ιού από άλλες δραστηριότητες πολιτών. 

  Με βάση τα κριτήρια επιδημιολογικού ρίσκου η Αττική βρίσκεται σήμερα μεταξύ μετρίου και υψηλού επιπέδου κινδύνου, δηλαδή με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα εμφανίζει κρούσματα 3/100.000 (επίπεδο μετρίου κινδύνου) – όμως με αναγωγή x10 φτάνει το επίπεδο υψηλού κινδύνου – και επιπλέον αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ (>60% με αυξητικές τάσεις)".

  Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά τα μέτρα είναι τα εξής: 

  1. Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.

  2. Σε ο,τι αφορά τα ΚΥΕ με ζωντανή μουσική (Κέντρα Διασκέδασης) αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.

  3. Σε ο,τι αφορά τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων τίθεται όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.

  4. Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (πχ πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου. Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.

  5. Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών στο 50%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές, με 3 μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).

  6. Ορίζεται όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των ΚΥΕ.

  7. Έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανεμπόριο στις 10:00. Εξαιρούνται σουπερ μαρκετ, φούρνοι και καταστήματα τροφίμων.

  Παράλληλα έγινε παράκληση προς τους ηλικιωμένους να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους.

  Γκίκας Μαγιορκίνης: Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ

  Ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, δεν έκρυψε το μεγάλο προβληματισμό του για τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων και τη διαρκώς αυξητική τάση στους διασωληνωμένους ασθενείς, μιλώντας για πολλές εστίες υπερμετάδοσης του νέου ιού τοπικού χαρακτήρα που δημιουργεί μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας.

  Σημεία ανησυχητικής αντοχής στα μέτρα πρόληψης δείχνει ο κορονοϊός, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

  Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως παρατηρείται αυξητική τάση των κρουσμάτων από την προηγούμενη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για αρκετές ημέρες με πάνω από 300 κρούσματα.

  Όπως είπε, η Αττική δείχνει δυσανάλογες καταγραφές επί ημέρες, με περισσότερα από τα μισά κρούσματα να εντοπίζονται εκεί, κάτι που αποδίδεται στο συγχρωτισμό και το μεγάλο αριθμό επαφών εκτός στενού κύκλου. Όπως έχει αποδειχθεί και στην Ευρώπη "τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η αχίλλειος πτέρνα, το εκκολαπτήριο της πανδημίας" τόνισε χαρακτηριστικά.

  "Θεωρούμε πως θα αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα της ιχνηλάτησης εάν μειωθεί η διασπορά" τόνισε.

  Τα αντιγονικά τεστ χρησιμοποιούνται ήδη στη Λέσβο και δείχνουν πολλά υποσχόμενα, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, ενώ συμπλήρωσε ότι: "οι εθελοντικοί εμβολιασμοί του εμβολίου της Οξφόρδης συνεχίζονται κανονικά".

  Παρ' όλα αυτά σχολίασε μελέτες αναφορικά με τον εμβολιασμό λέγοντας ότι υπάρχει τάση μείωσης της εμπιστοσύνης στα εμβόλια πανευρωπαϊκά, υπάρχει όμως αύξηση όσο αφορά στην Ελλάδα.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Κορονοϊός: Στα 310 τα νέα κρούσματα - Στους 67 οι διασωληνωμένοι

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ