Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Σεπ-2020 18:44

  ΣτΕ: Άδεια στους Ευρωπαίους κτηνιάτρους να δουλέψουν στην Ελλάδα

  ΣτΕ: Άδεια στους Ευρωπαίους κτηνιάτρους να δουλέψουν στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Την άδεια στους Ευρωπαίους κτηνιάτρους να δουλέψουν και στη χώρα μας δίνει το Συμβούλιο Επικρατείας. Σύμφωνα με την απόφαση ο αποκλεισμός των Ευρωπαίων κτηνιάτρων είναι παράνομος γιατί προκαλεί περιορισμό στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Το σκεπτικό αυτό διατυπώνει σε δύο αποφάσεις του (υπ αριθμ 1717/20 και 1718/20)  το Δ' Τμήμα του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου με τις οποίες έκανε δεκτές τις αιτήσεις ακύρωσης των ζωοφιλικών οργανώσεων και ακύρωσαν ως μη νόμιμες τις σχετικές προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις, ως προς το σκέλος εκείνο που απέκλειαν από την πιστοποίηση τους κτηνιάτρους υπηκόους  των κρατών μελών της Ε.Ε. να παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις υπηρεσίες τους στην χώρα μας.

  Πάντως, στις αποφάσεις του ΣτΕ σημειώνεται ότι ο νόμος  στο σημείο που αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι κτηνίατροι  παρέχουν  προσωρινά και περιστασιακά τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, δεν διευκρινίζει εάν οι παρεχόμενες αυτές υπηρεσίες θα είναι επ΄ αμοιβή ή εθελοντικά (χωρίς αμοιβή). Παράλληλα, οι αποφάσεις επισημαίνουν, ότι "η αναγνώριση αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων όχι μόνο δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα, αλλά αντίθετα αποβλέπει στην πιο αποτελεσματική προσφορά τους" και με το σκεπτικό αυτό απέρριψαν ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι "κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος τίθεται ρύθμιση  που αναφέρει ότι "τα αδέσποτα ζώα μπορεί να κινούνται ελεγχόμενα στα διοικητικά όρια εντός ή του άλλου Δήμου".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ