Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Σεπ-2020 18:26

  Τελεσίγραφο ΕΕ σε Βρετανία: Αποσύρετε το νομοσχέδιο για την Ιρλανδία μέχρι το τέλος του μήνα

  Τελεσίγραφο ΕΕ σε Βρετανία: Αποσύρετε το νομοσχέδιο για την Ιρλανδία μέχρι το τέλος του μήνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:00

  Η ΕΕ απείλησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι θα ακολουθήσει την νομική οδό εάν δεν αποσύρει το νομοσχέδιο για την παράκαμψη βασικών τμημάτων της συμφωνίας διαζυγίου για το Brexit "έως το τέλος του μήνα".

  Σε δήλωση μετά από επείγουσες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, η ΕΕ ανέφερε ότι το νομοσχέδιο "έπληξε σοβαρά την εμπιστοσύνη μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ".

  Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι το κοινοβούλιο της είναι κυρίαρχο και ανεξάρτητο και μπορεί να εγκρίνει νόμους που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις Ηνωμένου Βασιλείου.

  Εν τω μεταξύ, οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ συνεχίζονται στο Λονδίνο.

  Η πηγή ανησυχίας της ΕΕ είναι το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά, του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, το οποίο δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

  Αφορά το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας - ένα στοιχείο της συμφωνίας αποχώρησης που αποσκοπεί στην αποτροπή της επιστροφής των αυστηρών συνοριακών ελέγχων στο νησί της Ιρλανδίας.

  Το νομοσχέδιο δεν προτείνει νέους ελέγχους στα εμπορεύματα που μετακινούνται από τη Βόρεια Ιρλανδία στη Μεγάλη Βρετανία. Δίνει στους υπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου εξουσία να τροποποιήσουν ή να "μην εφαρμόσουν" κανόνες σχετικά με την κυκλοφορία των εμπορευμάτων που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ δεν είναι σε θέση να συνάψουν εμπορική συμφωνία.

  Η δημοσίευση του νομοσχεδίου προκάλεσε επείγουσες συνομιλίες μεταξύ του υπουργού του Υπουργικού Συμβουλίου Michael Gove και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Sefcovic.

  Μετά τις συζητήσεις, η ΕΕ εξέδωσε μια σκληρή δήλωση που προειδοποιεί ότι η συμφωνία αποχώρησης είναι νομική υποχρέωση, προσθέτοντας ότι "ούτε η ΕΕ ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν μονομερώς να αλλάξουν, να διευκρινίσουν, να τροποποιήσουν, να ερμηνεύσουν, να αγνοήσουν ή να μην εφαρμόσουν τη συμφωνία".

  Η ΕΕ απέρριψε τα επιχειρήματα του Ηνωμένου Βασιλείου ότι το νομοσχέδιο έχει σχεδιαστεί για την προστασία της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία υποστηρίζοντας ότι "κάνει το αντίθετο".

  Ο κ. Sefcovic είπε ότι εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο, θα αποτελούσε "εξαιρετικά σοβαρή παραβίαση" της συμφωνίας αποχώρησης και του διεθνούς δικαίου.

  Προέτρεψε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο "έως το τέλος του μήνα", προσθέτοντας ότι η συμφωνία απόσυρσης "περιέχει έναν αριθμό μηχανισμών και νομικών μέτρων για την αντιμετώπιση παραβιάσεων των νομικών υποχρεώσεων που περιέχονται στο κείμενο - τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει".

  Εκδίδοντας τη δική της απάντηση, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι θα "εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της καλή τη πίστη", αλλά πρόσθεσε ότι "στις δύσκολες και εξαιρετικά μοναδικές συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε, είναι σημαντικό να θυμόμαστε τη θεμελιώδη αρχή της κοινοβουλευτικής κυριαρχίας. Το Κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο όσο αφορά το ζήτημα του εσωτερικού δικαίου και μπορεί να εγκρίνει νομοθεσία η οποία παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Συνθήκης του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Κοινοβούλιο δεν θα ενεργούσε αντισυνταγματικά κατά τη θέσπιση τέτοιας νομοθεσίας. Οι υποχρεώσεις της Συνθήκης καθίστανται δεσμευτικές μόνο στο βαθμό που κατοχυρώνονται στην εθνική νομοθεσία. Το εάν θα θεσπιστεί ή θα καταργηθεί η νομοθεσία, και το περιεχόμενο αυτής της νομοθεσίας, είναι αποκλειστική απόφαση από το Κοινοβούλιο και μόνο".

  Το νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά θα συζητηθεί επίσημα από βουλευτές στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ