Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 23-Αυγ-2020 09:56

  Διάρρηξη στο σπίτι της Εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη

  Διάρρηξη στο σπίτι της Εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:11

  Διάρρηξη στο σπίτι της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, έγινε τις προηγούμενες ώρες, σύμφωνα με το OPEN.

  Το γραφείο της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, το όνομα της οποίας έχει εμπλακεί μεταξύ άλλων και στην υπόθεση Novartis, για την οποία κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, είναι ανάστατο και τα χαρτιά από τους φακέλους της είναι πεταμένα σε όλον τον χώρο.

  Η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς απουσίαζε σε διακοπές στο πατρικό της στα Χανιά και ενημερώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από άνθρωπο που πήγε να καθαρίσει το σπίτι της πως ο χώρος είχε παραβιαστεί. Η κλειδαριά σύμφωνα με πληροφορίες δεν ήταν σπασμένη και από τον χώρο δεν έλειπαν αντικείμενα αξίας π.χ υπολογιστές ή τηλεοράσεις. Αντίθετα, ήταν διάσπαρτα στον χώρο τα έγγραφά της και το γραφείο της ήταν ανάστατο, όπως και τα ντουλάπια της βιβλιοθήκης. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν λείπουν σημαντικά έγγραφα που κατείχε ή ακόμα και σκληροί δίσκοι.

  Στο σπίτι της εισαγγελέως (που είχε αναφερθεί ξεκάθαρα από τις αρχές ως στόχος) δεν υπάρχει αστυνομική φύλαξη όταν απουσιάζει. Μάλιστα επισημαίνεται πως είναι γνωστή η κατοικία της από ρεπορτάζ που είχαν δημοσιευθεί και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος να χρειάζεται φρούρηση. Όπως επίσης ήταν γνωστό πως απουσίαζε στα Χανιά.  

  Όταν βρίσκεται στην Αθήνα, πέραν της συνοδείας αστυνομικών για τις μετακινήσεις της, το οικείο αστυνομικό τμήμα περιπολεί κάποιες ώρες το σπίτι της, αλλά αυτό δεν γίνεται όταν απουσιάζει. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως η συγκεκριμένη ενέργεια εκλαμβάνεται είτε ως "προσπάθεια εκφοβισμού" είτε ως προσπάθεια απόσπασης σημαντικών εγγράφων που κατείχε η εισαγγελέας.

  Η υπόθεση Novartis

  H Ελένη Τουλουπάκη είναι εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς από το 2017 και το 2019 ανανεώθηκε η θητεία της. Εξαιτίας της έρευνας για την υπόθεση Novartis το όνομά της βρίσκεται στην  πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τόσο για τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή το 2018 κατά των 10 πολιτικών προσώπων, όσο και για την εξέλιξη της έρευνας που την έφερε σε θέση ελεγχόμενου αφού ασκήθηκε πρόσφατα σε βάρος της ποινική δίωξη για κατάχρησης εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, ψευδείς βεβαιώσεις, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

  Η δίωξη εις βάρος της παραγγέλθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή που έκανε την έρευνα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι ο έτερος αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Λάμπρος Σοφουλάκης –που μετείχε στις έρευνες– δεν εντόπισε ενδείξεις για διάπραξη αδικημάτων εκ μέρους της εισαγγελέως Τουλουπάκη. 

  Ουσιαστικά δηλαδή η κυρία Τουλουπάκη ελέγχεται ως "συμμέτοχος" του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης  Δημ. Παπαγγελόπουλου.

  Πολιτική δίωξη

  Η ίδια, σε δήλωσή της, έκανε λόγο για "πολιτική δίωξη": "Η μέρα είναι ημέρα θλίψης", επισημαίνει η εισαγγελέας, για τη Δικαιοσύνη, και κατέληγε ότι "το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά θεσμικό". Παράλληλα, υπεραμύνθηκε  της νομιμότητας των ενεργειών της στη διαχείριση των ερευνών για τη Novartis και επικαλέστηκε τη θέση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη που κατέληξε, σε αντίθεση με τον Ευάγγελο Ζαχαρή, στο ότι δεν προέκυψαν εις βάρος της ποινικές ευθύνες.

  Αντικατάσταση

  Η άσκηση της δίωξης οδηγεί τον  υπουργό Δικαιοσύνης να  διαβιβάσει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου το ερώτημα για να τεθεί σε προσωρινή παύση-αργία από τα εισαγγελικά καθήκοντά της με τη διαβίβαση σχετικού ερωτήματος στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ