Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Αυγ-2020 12:36

  Πέτσας: Την Τετάρτη 26 Αυγούστου κυρώνονται οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο

  Πέτσας: Την Τετάρτη 26 Αυγούστου κυρώνονται οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.24

  Σήμερα κατατίθενται στην βουλή με προγραμματισμό να κυρωθούν την προσεχή Τετάρτη, οι συμφωνίες με Ιταλία και Αιγυπτο για την ΑΟΖ, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

  Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας διαμήνυσε για τη στάση της Κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, μεταξύ άλλων πως: 

  "Δεν παίζουμε το παιχνίδι της στρατικοποίησης που παίζει η Τουρκία, ενεργοποιούμε την διπλωματία μας". 

  Σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι καλύτερη από άλλες χώρες  και στην δεύτερη φάση της πανδημίας διευκρινίζοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην εσωτερική χαλάρωση.

  Ομιλία Μητσοτάκη σε παραγωγικούς φορείς

  Ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι παρά την ακύρωση της ΔΕΘ στις 12 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί από τον πρωθυπουργό το κυβερνητικό σχέδιο στους παραγωγικούς φορείς, σε μια κλειστή ομιλία έως 50 ατόμων. Η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου θα παραχωρηθεί κανονικά, πρόσθεσε ο κ. Πέτσας αλλά εξετάζεται αν θα είναι δια ζώσης, υπό τον περιορισμό των 50 ατόμων.

  Ο κ. Πέτσας παράλληλα, γνωστοποίησε ότι οι ανακοινώσεις για την λειτουργία των σχολείων θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Δευτέρα, 24 Αυγούστου.

  Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας είπε για: 

  Οικονομία 

  *Η Κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύ πλαίσιο μέτρων συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και των ανέργων που πλήττονται από την υγειονομική κρίση. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει μια τεράστια οικονομική δύναμη πυρός ύψους 72 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. 

  *Με δεδομένο ότι λόγω του κορονοϊού δεν θα πραγματοποιηθεί η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης και τα μέτρα που θα συνοδεύουν την υλοποίησή του, στο πλαίσιο του πολιτικο-οικονομικού "Thessaloniki HELEXPO Forum” το διήμερο 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2020. 

  * Στον προγραμματισμό της Κυβέρνησης εντάσσονται διευρύνσεις και επεκτάσεις ήδη υφιστάμενων μέτρων, καθώς και πρόσθετα μέτρα για την στήριξη των δοκιμαζόμενων από τον κορονοϊό κλάδων. 

  Τουρκία:

  *Χθες στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί "δύο μέτρα και δύο σταθμά". Δεν μπορεί η προσέγγιση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία. 
  Αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια "απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία" και επανέλαβε ότι η Τουρκία "αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου". Παρουσίασε στους  ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, ανέλυσε τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης και επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. "Όχι, όμως", όπως τόνισε, "όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών".

  *Δεν παίζουμε το παιχνίδι της στρατιωτικοποίησης που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά απαντάμε με ψυχραιμία, επιχειρησιακή ετοιμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις. Ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας, ενημερώνουμε φίλες χώρες, κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους.
  Η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας. 

  Συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο

  *Συμφωνίες απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας, οι οποίες κατατίθενται σήμερα και θα εισαχθούν προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τη Δευτέρα 24 Αυγούστου με την προοπτική της κύρωσής τους από την Ολομέλεια την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020.

  Κορονοϊό


  *Η χώρα μας ήταν και παραμένει σε καλύτερο επιδημιολογικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλες χώρες, παρά την έξαρση που παρατηρείται ξανά τις τελευταίες εβδομάδες παγκοσμίως. Η  χώρα μας κατατάσσεται στην  132η θέση ως προς τα  κρούσματα του κορονοϊού και στην 108η θέση ως προς τους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. 

  *Καταγράφουμε την καλή επιδημιολογική εικόνα συγκριτικά με άλλες χώρες, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα.

  Αύξηση που οφείλεται στην χαλάρωση στο εσωτερικό. Στον εφησυχασμό.
  Και αυτόν προσπαθούμε να αποτινάξουμε, με τα συνεχή μηνύματά μας και τα πρόσθετα μέτρα που λάβαμε τις τελευταίες εβδομάδες.

  Σε επίρρωση της διαπίστωσης ότι η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας είναι καλύτερη απ ό,τι σε άλλες χώρες, ο κ. Πέτσας παρουσίασε ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες τα παρακάτω γραφήματα:

  grafima koronoios2

  grafima koronoios3

  *Η Ελλάδα θα λάβει την ποσόστωση εμβολίων κατά του κορονοϊού που της αναλογεί, με βάση τη συμφωνία προαγοράς που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, εφόσον αυτό περάσει επιτυχώς τις απαραίτητες δοκιμές. 

  Εφόσον όλα πάνε καλά θα έχουμε διαθέσιμες τις πρώτες δόσεις του εμβολίου τον Δεκέμβριο του 2020 και οι υπόλοιπες δόσεις θα παραδοθούν στη χώρα μας μέχρι τον Ιούνιο του 2021. 

  Σχολεία


  *Μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων - προγραμματίζεται η επαναλειτουργία τους σε πλήρη σύνθεση.
  Δηλαδή, με όλους τους μαθητές σε κάθε τάξη και με αυξημένα μέτρα προστασίας, όπως, μεταξύ άλλων, η εκτεταμένη χρήση μάσκας και τα διαφορετικά διαλείμματα μαθητών. 

  *Λεπτομέρειες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων, θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν συνολικά από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Κεραμέως, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου.

  Διαβάστε ακόμη

  Βουλή: Κατατέθηκαν προς κύρωση οι συμφωνίες της Ελλάδας με Αίγυπτο και Ιταλία

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ