Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Αυγ-2020 15:34

  Ανοιχτή επιστολή της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας προς τον πρωθυπουργό

  Ανοιχτή επιστολή της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας προς τον πρωθυπουργό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με επιστολή της στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας προτείνει τους κύριους άξονες ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της επόμενης φάσης της πανδημίας.   

  Οι προτάσεις της Ένωσης, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, έχουν κοινό παρονομαστή την ενθάρρυνση των πολιτών να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προστασία της υγείας τους και της δημόσιας υγείας.

  - Διεύρυνση της σύνθεσης της "Επιτροπής Λοιμωξιολόγων": Απαιτείται ένα διεπιστημονικό, ευέλικτο αλλά και συμπεριληπτικό σχήμα, το οποίο θα είναι σε θέση όχι μόνο να προτείνει έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα, αλλά επιπλέον να εγγυηθεί την αποτελεσματική επικοινωνία και εφαρμογή τους στην κοινωνία. Σε αυτό το πνεύμα νομοθετήθηκε πρόσφατα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, η οποία όμως δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί, παρά την αναγκαιότητα λειτουργίας της στις έκτακτες αυτές περιστάσεις.

  - Αναχαίτιση της παραπληροφόρησης: Σύμφωνα με μελέτες, πάνω από το 30% των πολιτών στη Βρετανία θεωρούν τη χρήση μάσκας επιβλαβή για την υγεία τους. Το 15% των πολιτών στη Γερμανία πιστεύει ότι ο ιός δεν υπάρχει. Περίπου 1 στα 2 άτομα στις ΗΠΑ και 1 στα 3 στη Γαλλία δηλώνουν ότι δεν θα έκαναν το εμβόλιο για τον ιό Sars-Cov-2, εφόσον αυτό ήταν διαθέσιμο. Η καταπολέμηση του φαινομένου που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ονομάσει "infodemic" σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτευχθεί αποκλειστικά από το κράτος, αλλά απαιτεί ευρείες συμμαχίες και στοχευμένη κοινή δράση.   

  - Εντατικοποίηση της εποπτείας τήρησης των μέτρων δημόσιας υγείας: Η πολιτεία οφείλει να ενισχύσει τους ελέγχους τήρησης των μέτρων προστασίας και κυρίως σε εστίες συγχρωτισμού όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και οι χώροι διασκέδασης. Πρακτικές όπως η πρόσφατη μείωση των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών ή η αύξηση των ωφέλιμων θέσεων στα πλοία εκπέμπουν αντιφατικά μηνύματα και υπονομεύουν τη σχέση εμπιστοσύνης των αρχών με την κοινωνία.

  - Προστασία των ευπαθών ομάδων και των χρόνιων ασθενών: Στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη συνεχίζει να υπάρχει ειδική μέριμνα για τις συγκεκριμένες ομάδες, ενισχύοντας μεταξύ άλλων την δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασία (τηλεργασία). Αντίθετα στην Ελλάδα εφαρμόστηκε η αδικαιολόγητη διάκριση των εργαζόμενων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και πλέον οι χρόνιοι ασθενείς αναγκάζονται να επιστρέψουν ανεξαιρέτως στη δουλειά τους. Η Πολιτεία οφείλει άμεσα να ανταποκριθεί σε αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα προστασίας των πλέον ευπαθών συμπολιτών μας.

  - Διασφάλιση της συνέχισης της θεραπείας των χρόνιων ασθενών: Η κινητοποίηση του υγειονομικού συστήματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας είχε ως συνέπεια την αναβολή προγραμματισμών θεραπειών και επεμβάσεων, με προεκτάσεις που δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί στην Ελλάδα. Το  Ε.Σ.Υ. θα πρέπει να θωρακιστεί με κάθε μέσο ώστε να εγγυηθεί την ανταποκρισιμότητά του στις ανάγκες υγείας του πληθυσμού, σε ένα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας.

  Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί τον Πρωθυπουργό να εγγυηθεί την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και θέτει και πάλι το κοινωνικό κεφάλαιό της στην υπηρεσία της εθνικής προσπάθειας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ