Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Αυγ-2020 14:20

  Υψηλότερες επιδοτήσεις και πιο χαλαρά εισοδηματικά κριτήρια προβλέπει το νέο "Εξοικονομώ"

  Υψηλότερες επιδοτήσεις και πιο χαλαρά εισοδηματικά κριτήρια προβλέπει το νέο 'Εξοικονομώ'
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Τον οδηγό για το νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ - Αυτονομώ” που αντικαθιστά το πιο δημοφιλές πρόγραμμα του ΕΣΠΑ "Εξοικονομώ κατ᾽ οίκον” παρουσίασε σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

  Το πρόγραμμα θα έχει ύψος 850 εκατ. ευρώ και όπως τόνισε ο αρμόδιος ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης προβλέπει την ενεργειακή αναβάθμιση 60 χιλιάδων κτιρίων κάθε χρόνο, σύμφωνα με τους στόχους του ΕΣΕΚ. Το νέο πρόγραμμα είναι μόνο η αρχή και θέλουμε να είναι μια καλή αρχή. Εκτός από εργαλείο μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου το Εξοικονομώ και τα υπόλοιπα προγράμματα που θα ακολουθήσουν συνιστούν μηχανισμούς ενεργοποίησης της αγοράς για την κινητοποίηση επενδύσεων. Θα στηριχθούν νοικοκυριά και θα διατηρηθούν ή θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία πρόσθεσε. 

  Με το νέο πρόγραμμα θα μπορούν να είναι επιλέξιμες οι ήδη γνωστές παρεμβάσεις δηλαδή:

  •    αντικατάσταση κουφωμάτων
  •   τοποθέτηση ή αντικατάσταση θερμοκάλυψης /κελύφους στην τοιχοποιία του κτιρίου
  •    αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης ψύξης 
  •    Συστήματα ζεστού νερού χρήσης με χρήση ΑΠΕ

  Επιπλέον το νέο πρόγραμμα θα επιδοτεί:
  • συστήματα ενεργειακής αυτονομίας και παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά υπό τον όρο ότι πρόκειται για συστήματα net metering)
  •   συστήματα αποθήκευσης 
  •  υποδομές φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων 
  • ψηφιακά συστήματα και τεχνολογίες που κάνουν ένα σπίτι έξυπνο υπό την προϋποθέσει ότι συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας (έξυπνος φωτισμός, έξυπνοι θερμοστάτες ή συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου) 
  •  εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών του ανελκυστήρα σε πολυκατοικίες με μείωση της κατανάλωσης και αναβάθμιση συστήματος φωτισμού επίσης για πολυκατοικίες

  Η πλατφόρμα για την έναρξη υποβολής αιτήσεων θα ανοίξει από το Νοέμβριο με διαφορετικές ημερομηνίες ανά περιφέρεια, ενώ για τις πολυκατοικίες οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τις 3 Δεκεμβρίου. 

  Το νέο πρόγραμμα προβλέπει υψηλότερα ποσοστά επιδότησης των δαπανών ενώ παράλληλα έχουν διευρυνθεί και τα όρια για τα εισοδήματα περιλαμβάνοντας ακόμη και ατομικά εισοδήματα έως 90 χιλ. ευρώ και οικογενειακά έως 120 χιλιάδες ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  Για ατομικό εισόδημα έως 10 χιλιάδες και οικογενειακό έως 20 χιλιάδες το βασικό ποσοστό είναι 65% 
  Για ατομικό εισόδημα έως 20 χιλιάδες και οικογενειακό έως 30 χιλιάδες το βασικό ποσοστό είναι 55%
  Για ατομικό εισόδημα έως 30 χιλιάδες και οικογενειακό έως 40 χιλιάδες το βασικό ποσοστό είναι 50%
  Για ατομικό εισόδημα έως 50 χιλιάδες και οικογενειακό έως 70 χιλιάδες το βασικό ποσοστό είναι 45%
  Για ατομικό εισόδημα έως 90 χιλιάδες και οικογενειακό έως 120 χιλιάδες το βασικό ποσοστό είναι 35%

  Επιπλέον προβλέπεται covid premium για τα έτη 2020 και 2021 ύψους 10% και ακόμη ενεργειακό premium 10% αναβάθμισης κτιρίων που υπάγονται στις ενεργειακές κατηγορίες Ζ και Η και αναβαθμίζονται τουλάχιστον σε Β. Αυτό σημαίνει ότι το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης φτάνει για την πρώτη κατηγορία στο 85%.

  Εξάλλου για τις λιγνιτικές περιοχές προβλέπεται ειδική προσαύξηση 10% στο βασικό ποσοστό της επιχορήγησης. 

  Ανά επιλέξιμη κατοικία το ανώτατο όριο του προϋπολογισμού είναι οι 50 χιλιάδες ευρώ. Παράλληλα αίρεται ο περιορισμός της μίας αίτησης ανά ωφελούμενο και υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερες αιτήσεις με ταβάνι τις 100 χιλιάδες ευρώ ανά ΑΦΜ.

  Αλλαγή υπάρχει και για τις πολυκατοικίες όπου στα προηγούμενα προγράμματα είχαν σημειωθεί προβλήματα λόγω της αναγκαίας συμμετοχής όλων των διαμερισμάτων. Πλέον εισάγεται και δεύτερη κατηγορία για κοινόχρηστες παρεμβάσεις και επεμβάσεις χωρίς τη συμμετοχή των διαμερισμάτων. Το ποσοστό της επιχορήγησης είναι στο 60% ανεξαρτήτως εισοδήματος που αυξάνεται στο 70% με το Covid premium και στο 80% με το ενεργειακό premium με ανώτατο όριο τις 80 χιλιάδες ευρώ. Επιδοτούμενες παρεμβάσεις είναι οι παρεμβάσεις στα κελύφη, στα κουφώματα, τους ανελκυστήρες, τον κοινόχρηστο φωτισμό.

  Δείτε το πρόγραμμα στη δεξιά στήλη "σχετικά αρχεία".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ