Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Ιουλ-2020 11:58

  Η Εισαγγελία απέρριψε το αίτημα του ανακριτή να ασκηθεί δίωξη για κακούργημα για τους 102 νεκρούς στο Μάτι

  Η Εισαγγελία απέρριψε το αίτημα του ανακριτή να ασκηθεί δίωξη για κακούργημα για τους 102 νεκρούς στο Μάτι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Ένα ακόμα "όχι" εισπράττουν οι κάτοικοι στο Μάτι, στην προσπάθειά τους να διαλευκανθεί η εθνική τραγωδία με τους 102 νεκρούς. Η Εισαγγελία Αθηνών απέρριψε το αίτημα του ανακριτή της υπόθεσης, ο οποίος ζητούσε αναβάθμιση της κατηγορίας και έτσι η υπόθεση του θανάτου των 102 συνανθρώπων μας παραμένει υπό έρευνα για μερικά πλημμελήματα.

  Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι το "αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης" για το οποίο ζητούσε να ασκηθεί δίωξη ο ανακριτής προϋποθέτει δόλο, κάτι που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν προκύπτει. Δεν υπάρχει δηλαδή το στοιχείο της αποδοχής που προϋποθέτει ο δόλος.

  Πλημμελήματα

  Υπενθυμίζεται ότι οι εμπλεκόμενοι σήμερα κατηγορούνται για πλημμελήματα, όπως αυτό της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και των σωματικών βλαβών από αμέλεια. Το ανακριτικό αίτημα έγινε προ ημερών καθώς στα χέρια του έφτασαν νεότερα στοιχεία (σ.σ καταθέσεις).

  Με βάση αυτά ζήτησε την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης  για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης, αδίκημα που κατά την κρίση του πρέπει να βαρύνει κάποιους από τους εμπλεκόμενους πυροσβέστες και μερικά ακόμη πρόσωπα. Ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες,  στο σχετικό αίτημα  περιλαμβάνονταν μόνο καταθέσεις  και μία πραγματογνωμοσύνη , στοιχεία δηλαδή γνωστά στους εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα πριν ακόμα ασκήσουν την ποινική δίωξη.

  Η αποδοχή του δόλου

  Εισαγγελικές πηγές αναφέρουν ότι η άσκηση τέτοιας δίωξης θα σήμαινε ότι οι Πυροσβέστες είχαν αποδεχθεί το θανατηφόρο αποτέλεσμα συνανθρώπων μας, γεγονός που όμως δεν προέκυψε από τα στοιχεία της δικογραφίας. Αντίθετα υπήρχαν καταθέσεις κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι μίλησαν για τον αγώνα που έδωσαν οι πυροσβέστες προκειμένου να τους βγάλουν από τις φλόγες, αλλά και για τον κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι ίδιοι στη μάχη με τη φωτιά.

  Μάλιστα, στην απάντηση που δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας, αναφέρεται τόσο στον κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες αλλά και στο γεγονός ότι καταστράφηκε η καριέρα τους αμέσως μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, πριν από δύο χρόνια, στις 23 Ιουλίου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ