Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Ιουν-2020 15:24

  Το Συμβούλιο Επικρατείας τίμησε τον Αθανάσιο Ράντο - Θα διεκδικήσει τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της ΕΕ

  Το Συμβούλιο Επικρατείας τίμησε τον Αθανάσιο Ράντο - Θα διεκδικήσει τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Έναν από τους κορυφαίους δικαστές της χώρας, εξαιρετικά οξυδερκή και ικανό δικαστή, ο οποίος υπηρέτησε επί 42 χρόνια και αναρριχήθηκε στην ηγεσία του, τίμησε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

  Στην αίθουσα της Ολομέλειας τιμήθηκε σήμερα ο απερχόμενος πρόεδρος Αθανάσιος Ράντος.

  Ο πρόεδρος του ΣτΕ αποχωρεί την ερχόμενη εβδομάδα από το δικαστικό σώμα λόγω ορίου ηλικίας, θέτοντας ωστόσο νέους στόχους όπως την υποψηφιότητα του για τη θέση του γενικού εισαγγελέα   στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Η τελετή έγινε παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, τους τέως Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του υφυπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Κράνη, καθώς και των προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και Βασίλη Πλιώτα, αντίστοιχα, του πρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνου Αλεξανδρή, πρώην ανώτατων δικαστικών, καθηγητών Πανεπιστήμιων των Νομικών Σχολών, δικαστών, κ.λπ.

  Συγκινητικός αποχαιρετισμός

  Ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε σύντομο χαιρετισμό του, χαρακτήρισε συγκινητική την σημερινή εκδήλωση στο ΣτΕ, η οποία οριοθέτησε το τέλος μιας περιόδου για τον κ. Ράντο αλλά παράλληλα, σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας αρχής.

  Ο κ. Ράντος επισήμανε ότι "δεν είναι εύκολο να αποχαιρετάς κάτι που είναι σπίτι σου, δεν είναι εύκολο να αποχαιρετάς κάποιους, που είναι η οικογένεια σου, κάτι που επί 42 χρόνια υπήρξε η ζωή σου".

  Δεν παρέλειψε ο κ. Ράντος, απευθυνόμενος κατά κανόνα στους νέους δικαστές του ΣτΕ, να επισημάνει ότι "οι θεσμοί από το εσωτερικό τους φθείρονται και όχι από τις, άλλωστε αναπόφευκτες, εξωτερικές επιθέσεις" και προσέθεσε με νόημα: "Οι νεώτεροι συνάδελφοι να αγαπήσουν και να υπηρετήσουν με όλες τους τις δυνάμεις το ΣτΕ, προκειμένου αυτό να παραμείνει σταθερό στον πλου του προς τον εύξεινο λιμάνι της κατοχύρωσης και ανάπτυξης του κράτους δικαίου, για το καλό της κοινωνίας και των πολιτών. Κανένας άνεμος δεν είναι ούριος για όποιον δεν γνωρίζει σε ποιο λιμάνι κατευθύνεται. Και σεις, πρέπει να γνωρίζετε και το λιμάνι και το μέσον".

  Κορυφαίος και αφοσιωμένος δικαστής

  Για την δικαστική διαδρομή και το κύρος του κ. Ράντου αναφέρθηκαν οι αντιπρόεδροι του ΣτΕ Μαίρη Σάρπ, Δημήτρης Σκαλτούνης, Παναγιώτης Ευστρατίου, Μαρία Κωνσταντινίδου, οι καθηγητές των Νομικών Σχολών Νίκος Κλαμαρής και Σπύρος Βλαχόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος. Μάλιστα, ο τελευταίος εκ μέρους όλων των δικαστών του ΣτΕ, προσέφερε στον κ. Ράντο ένα πίνακα   του Κωνσταντίνου Βολανάκη.

  Οι ομιλητές αναφερόμενοι στην προσωπικότητα και την δικαστική πορεία του κ. Ράντου, μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκαν σε  μια λαμπρή σταδιοδρομία, σε έναν αφοσιωμένο κορυφαίο δικαστή στυλοβάτη του ΣτΕ, σε μια εμβληματική φυσιογνωμία και σε μια χαρισματική προσωπικότητα με θάρρος γνώμης, κ.λπ.

  Π. Στάθης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ