Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιουν-2020 13:27

  Δίκη για τους νεκρούς στη Μάνδρα: Φταίνε η άναρχη δόμηση και η πρωτοφανής βροχόπτωση, είπε ο Ευ. Λέκκας

  Δίκη για τους νεκρούς στη Μάνδρα: Φταίνε η άναρχη δόμηση και η πρωτοφανής βροχόπτωση, είπε ο Ευ. Λέκκας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις ακραίες καιρικές συνθήκες, αλλά και την άναρχη δόμηση στην περιοχή, έδειξε ως κεντρικούς παράγοντες για την τραγωδία στη Μάνδρα ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

  Με την κατάθεση αυτή  το δικαστήριο μπήκε σήμερα στην κατ’ ουσίαν εξέταση της υπόθεσης της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα Αττικής, τον Νοέμβριο του 2017, όπου έχασαν τη ζωή τους 25 συμπολίτες μας.

  Ο μάρτυρας χαρακτήρισε πρωτόγνωρη την βροχόπτωση όπου ανάλογο φαινόμενο έχει να παρουσιαστεί στη Δυτική Αττική και δη  στη Μάνδρα 150 χρόνια, ωστόσο κατά την επιστημονική του άποψη στην τραγωδία συνετέλεσαν, "η ένταση της βροχόπτωσης σε συνδυασμό με την απουσία θεσμικού πλαισίου αλλά και την ανεξέλεγκτη δόμηση τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή:  "...ήταν τεράστιο το ύψος βροχής, πρωτόγνωρο για την Αττική. Υπήρξε έντονη ραγδαιότητα. Ήταν η πιο ραγδαία  βροχόπτωση που έχομε δει τα τελευταία  20 χρόνια σε όλη την Ελλάδα.  Η φύση του εδάφους διευκόλυνε την έντονη απορροή των νερών και ότι υπήρξε τεράστιος όγκος φερτών υλικών που τριπλασίασε τον όγκο του νερού. Διαπιστώσαμε ότι τέτοια βροχόπτωση στην ίδια περιοχή δεν είδαμε τα τελευταία τουλάχιστον  150 χρόνια", είπε ο καθηγητής.

  Πάντως στην κατάθεση του υπογράμμισε πως "το φαινόμενο βροχόπτωσης είχε προσδιοριστεί δύο μέρες πριν ασαφώς και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να εξειδικευτεί τοπικά".  

  Η  δόμηση

  Σύμφωνα με τον καθηγητή διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών η "άναρχη" δόμηση που χαρακτηρίζει την πληγείσα πόλη η οποία όπως είπε "ουσιαστικά χτίστηκε μετά το ‘60 στην κοίτη του ποταμού, χωρίς κανένα έργο" ήτα επίσης βασική αιτία.

  Παράλληλα υπογράμμισε ότι "ενώ σαν χώρα έχουμε από τις αρχές της δεκαετίας του  80 αντισεισμική προστασία και αντισεισμικό σχεδιασμό,  δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο  για τις  πλημμύρες και τις  φωτιές".  Πρόσθεσε δε ότι "μόλις προ ημερών δόθηκε οδηγία στους Δήμους, με το νέο θεσμικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας   πώς να προσδιορίζουν τον πλημμυρικό κίνδυνο".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ