Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουν-2020 08:30

  Ανοίγουν στις 22 Ιουνίου τα Ποινικά Δικαστήρια με "στοκ" 34.000 αδίκαστων υποθέσεων λόγω κορονοϊού

  Ανοίγουν στις 22 Ιουνίου τα Ποινικά Δικαστήρια με "στοκ" 34.000 αδίκαστων υποθέσεων λόγω κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Ένα βαρύ φορτίο, τουλάχιστον 34.000 αδίκαστων υποθέσεων αφήνει στα Ποινικά ακροατήρια της Αθήνας (Εφετείο, Πρωτοδικείο) η καραντίνα λόγω κορονοϊού.

  Στις 22 Ιουνίου όταν χτυπάει το καμπανάκι επανέναρξης των δικών, οι διοικήσεις των δυο μεγαλύτερων δικαστηρίων της χώρας θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια εξόχως προβληματική κατάσταση με τις χιλιάδες υποθέσεις που ματαιώθηκαν εξαιτίας κορονοϊού και θα πρέπει τώρα να επαναπροσδιοριστούν.

  Σύμφωνα με πληροφορίες από τις 13 Μαρτίου μέχρι τις 22 Ιουνίου που θα επαναλειτουργήσουν πλήρως τα δικαστήρια οι υποθέσεις που ματαιώθηκαν θα ξεπεράσουν τις 30.000 στο Πρωτοδικείο Αθηνών και τις 4.500 στο Εφετείο της πρωτεύουσας. Για αυτές, βάσει και της τελευταίας ΚΥΑ, προβλέπεται οίκοθεν επαναπροσδιορισμός της συζήτησης κάθε υπόθεσης που ματαιώθηκε δηλαδή χωρίς αναβολόγησημο για τους διαδίκους.

  Παραγραφές

  Γι αυτό άλλωστε και το υπουργείο Δικαιοσύνης παρέτεινε το δικαστικό έτος έως τις 15 Ιουλίου ενώ έφερε πιο μπροστά την επανέναρξή του, την 1η Σεπτεμβρίου, μειώνοντας κατά περίπου ένα μήνα τις δικαστικές διακοπές.

  Ουσιαστικά θα επιχειρηθεί δηλαδή να "χωρέσουν" σε αυτά τα διαστήματα όσο περισσότερες αδίκαστες υποθέσεις γίνεται, αλλά και πάλι το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί. Προτεραιότητα βέβαια θα δοθεί σε όσες κινδυνεύουν με παραγραφή ή έχουν 18μηνα προσωρινής κράτησης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ