Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Ιουν-2020 17:29

  Εισαγγελείς κατά Δικηγόρων για αρχειοθέτηση μήνυσης κατά αστυνομικών

  Εισαγγελείς κατά Δικηγόρων για αρχειοθέτηση μήνυσης κατά αστυνομικών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Σύγκρουση μεταξύ της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος και των δικηγόρων όλης της χώρας, προκαλεί η κρίση της αντεισαγγελέα Θεσσαλονίκης περί μη προσβολής για τις εκφράσεις αστυνομικών "δικηγοράκια" και "ιερές αγελάδες" σε βάρος 3 δικηγόρων της πόλης.

  Η απόφαση της Aντεισαγγελέως Πρωτοδικών να απορρίψει την έγκληση τριών δικηγόρων-μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Ευδοξίας Καλπατσινίδου, του Ιορδάνη και του Πέτρου Χατζηκαλλινικίδη- κατά τριών αστυνομικών για βίαιη επίθεση καθώς και αυταρχική και προσβλητική συμπεριφορά, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από τον Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης.

  Σύμφωνα με τους δικηγόρους στις 29/6/2018 κι ενώ ήταν στα δικαστήρια ασκώντας το λειτούργημά τους, πλην της σωματικής βίας που ασκήθηκε κατά της δικηγόρου, οι αστυνομικοί τους απευθύνθηκαν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς όπως "δικηγοράκια" και "ιερές αγελάδες". Κατά την εισαγγελέα όμως, οι εν λόγω χαρακτηρισμοί δεν είναι προσβλητικοί κάτι που έχει προκαλέσει και την αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

  Η Ενωση Εισαγγελέων

  Η Ενωση Εισαγγελέων αναφέρει πως "…εξ αφορμής δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία Δικηγορικός Σύλλογος ζητάει την απομάκρυνση Αντεισαγγελέως Πρωτοδικών, διότι, με εσφαλμένη κατά την κρίση του αιτιολογία, απέρριψε ως αβάσιμη έγκληση για αδικήματα που στρέφονταν κατά μελών του, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει τα εξής:

  Είναι προφανές ότι η ανεξαρτησία του δικαστικού λειτουργού απειλείται, οσάκις γίνεται αποδέκτης κακόπιστης κριτικής, που συχνά στοχεύει στη φίμωση της ανεξάρτητης κρίσης του, με αντίκτυπο στην δικανική ανεξαρτησία του συνόλου των συναδέλφων.

  Τυχόν παραινέσεις για πάσης φύσεως απομακρύνσεις, διώξεις ή δημόσιες δηλώσεις με προσωπικές αιχμές και χαρακτηρισμούς ένεκα ασυμφωνίας προς την ουσιαστική τους κρίση επί εκκρεμών υποθέσεων, από όπου και αν προέρχονται, συνιστούν εξωθεσμικές εκδηλώσεις που δεν προάγουν το νομικό μας πολιτισμό.

  Συνιστώντας αυτοσυγκράτηση, υπενθυμίζουμε πως είναι ευπρόσδεκτη η καλόπιστη κριτική απέναντι σε κάθε είδους δικαιοδοτική κρίση, όμως ο μοναδικός προσήκων τρόπος επανεξέτασης και ανατροπής της είναι η άσκηση των κατά νόμο ένδικων μέσων ή βοηθημάτων.

  Αντίδραση της Ολομέλειας

  Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, στέκεται πάντως στο πλευρό των δικηγόρων και ζητεί τον πειθαρχικό έλεγχο της Εισαγγελέως. Αναφέρει δε πως "…η Συντονιστική Επιτροπή κρίνει ότι, οι παραδοχές που περιλαμβάνονται σε πρόσφατα εκδοθείσα Διάταξη Αντεισαγγελέως Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, κατά την εξέταση περιστατικού αστυνομικής αυθαιρεσίας, που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2018, σε βάρος μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις οποίες οι φράσεις "δικηγοράκια" και "ιερές αγελάδες", που απηύθυναν οι αστυνομικοί στους δικηγόρους, κατά την ώρα άσκησης του λειτουργήματός τους, δεν είναι προσβλητικές, δεν είναι πρόσφορες να θίξουν την τιμή και την υπόληψή τους, δεν περιέχουν αμφισβήτηση της ηθικής και κοινωνικής αξίας τους και δεν αποτελούν ούτε καν περιφρόνηση, είναι άκρως προσβλητικές για το σύνολο του δικηγορικού σώματος.

  Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την έντονη αντίθεσή της για την άνω κρίση της εν λόγω Αντεισαγγελέως και δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στην ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να ζητηθεί ο πειθαρχικός έλεγχός της. Τέτοια μεμονωμένα περιστατικά πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, προκειμένου να μην διαταράσσουν τις επιβαλλόμενες σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης και σεβασμού μεταξύ των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και το κύρος αυτών. Επιφυλάσσεται δε, για τυχόν περαιτέρω νόμιμες ενέργειές της". 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ