Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Μαϊ-2020 07:43

  O ΕΟΔΥ δίνει την άδεια τα ποινικά ακροατήρια να ξεκινήσουν αμέσως μετά τις 15 Ιουνίου

  O ΕΟΔΥ δίνει την άδεια τα ποινικά ακροατήρια να ξεκινήσουν αμέσως μετά τις 15 Ιουνίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Κατά 15 μέρες νωρίτερα από το αρχικό σενάριο αναμένεται να ξεκινήσει η επαναλειτουργία των ποινικών ακροατηρίων αφού σύμφωνα με πληροφορίες το αρχικό σενάριο για 1η Ιουλίου εγκαταλείφθηκε, δεδομένων των υγειονομικών συνθηκών που επιτρέπουν συντόμευση.

  Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η ημερομηνία – σταθμός είναι λίγο μετά τις 15/6 ή στις 22/6. Σιγουρα πάντως ήδη εχουν ετοιμαστεί πινάκια με υποθέσεις. Τα πινάκια ίναι κατά πολύ μικρότερα (ανά 10 υποθέσεις) συνολικά έως 20—22 υποθέσεις και προφανώς με χρονική απόσταση μεταξύ τους.

  Σίγουρα πάντως πριν τις 15 Ιουνίου δεν μπορούν να ξεκινήσουν δεδομένου πως δεν υπάρχουν αίθουσες αφού θα πρέπει να διασπαρθεί ο όγκος των υποθέσεων σε πολλές αίθουσες.   

  Ετσι υπό την αίρεση της άποψης των ειδικών επιστημόνων, η συντόμευση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

  Όλα αυτά βέβαια θα κριθούν από την επιτροπή  για την επαναλειτουργία των ποινικών Δικαστηρίων υπο την Προεδρία του Υφυπουργού Δημ. Κράνη, αλλά μια πρόγευση έδωσε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημ. Βερβεσός.

  1) Από 1η Ιουνίου θα εκδικάζονται όλες οι υποθέσεις που αφορούν αναστολές εκτέλεσης ποινών, ακύρωσης απόφασης και διαδικασίας,αναβολής ή διακοπής εκτέλεσης της ποινής, δοσοποιήσεις κλπ.

  2) Όλες οι νόμιμες προθεσμίες του ΚΠΔ ενδίκων και οιονεί ενδίκων μέσων και βοηθημάτων, που τελούν σε αναστολή βάσει των μέχρι σήμερα ισχυσασών ΚΥΑ εκκινούν εκ νέου απο την έναρξη ισχύος της εκδοθησομένης ΠΝΠ για οσο χρόνο υπολείπεται μετά τις 13/3/20 και ουχι πριν παρέλθουν 20 επιπλέον μέρες.

  3) Ποινικά ακροατήρια θα εκκινήσουν είτε απο 15 είτε απο 22/6, ανάλογα με τις εντολές/οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως δημόσια δήλωσε ο Υπουργός (αυτο δεν προβλέπεται στο σχεδιο της ΠΝΠ), χωρίς βέβαια να αποκλείεται κάποια άλλη ημερομηνία.

  4) Στις Γραμματείες των Εισαγγελιών πέραν των μέχρι σήμερα εκτελουμένων εργασιών θα διεκπεραιώνονται και οι εξής:

  α) Χορήγηση αντιγράφων και λοιπών εγγράφων για όλες τις εκδικαζόμενες υποθέσεις

  β)ενημέρωση/χορηγης αντίγραφων εισαγγελικών προτάσεων

  γ)Υποβολή υπομνημάτων άρθρ. 308-309 ΚΠΔ

  δ) υποβολή αιτήσεων αρθρ 566 ΚΠΔ

  Κατά τα λοιπά, ισχύουν οι διατάξεις των εκδοθεισών ΚΥΑ για τις κατ’ εξαίρεση εκδικαζόμενες ποινικές υποθέσεις.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ