Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαϊ-2020 07:57

  Το σχέδιο για "παραγραφή" εκκρεμών υποθέσεων με απειλούμενη ποινή έως 1 χρόνο

  Το σχέδιο για "παραγραφή" εκκρεμών υποθέσεων με απειλούμενη ποινή έως 1 χρόνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Σάρκα και οστά παίρνει σύντομα το σχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για αποσυμφόρηση των πινακίων των ποινικών δικαστηρίων που είναι και τα τελευταία τα οποία θα λειτουργήσουν τελευταία λόγω του κορονοϊού.   

  Το συγκεκριμένο σχέδιο  του Υπουργείου Δικαιοσύνης έρχεται μετά το πάγωμα του σχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για αποσυμφόρηση των φυλακών καθώς υπήρξαν αντιδράσεις τόσο εντός της αστυνομίας όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. Και σε αυτό κατέτεινε και το γεγονός ότι τελικά, μετά από το σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κρούσμα κορονοϊού στα σωφρονιστικά καταστήματα.

  Ρύθμιση εξάλειψης του αξιοποίνου

  Όπως είπε χθες (ΑΘΗΝΑ 98,4) o υπουργός Δικαιοσύνης Κ.Τσιάρας, "..το θέμα των φυλακών δεν είναι πλέον αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη".

  Όμως επισήμανε πως "….από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης υπάρχει όντως στο σχεδιασμό η εξάλειψη του αξιοποίνου για αδικήματα που τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος. Είναι μια πρακτική που επαναλαμβάνεται κάθε πέντε ή έξι χρόνια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το οποίο ζητάνε οι επικεφαλής των πολιτικών δικαστηρίων της χώρας για την μείωση της ύλης που συσσωρεύεται στα δικαστήρια και αφορά πολύ μικρής απαξίας αδικήματα".

  Η συγκεκριμένη πρόταση υποβλήθηκε από τους εισαγγελείς της χώρας και  έχεις στόχο την αποφόρτιση των πινακίων των δικαστηρίων που ήδη έχουν "ξεχειλώσει" λόγω της αναστολής δικών εξαιτίας της πανδημίας . Το σχέδιο ουσιαστικά υιοθετεί πρόταση τόσο της ηγεσίας των δικαστηρίων (Άρειος Πάγος) όσο και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος που πρότειναν την παραγραφή υποθέσεων με ποινές μέχρι 1 έτους για "μικρά αδικήματα" .

  Η ρύθμιση, θα αφορά ήσσονος σημασίας αδικήματα πλην εκείνων που αφορούν παραβίαση των μέτρων κατά της διάδοσης του κορονοϊού, "ώστε να μην δοθεί λάθος μήνυμα". Η παραγραφή θα αφορά υποθέσεις που δεν έχουν δικαστεί, για αδικήματα χαμηλής απαξίας που τιμωρούνται με έως 1 (ίσως και 1,5) έτος φυλάκισης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ