Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Μαϊ-2020 07:54

  Δικαστικές αίθουσες με ταινίες σήμανσης, πλέξιγκλας και αστυνομικούς για την τήρηση των μέτρων υγιεινής

  Δικαστικές αίθουσες με ταινίες σήμανσης, πλέξιγκλας και αστυνομικούς για την τήρηση των μέτρων υγιεινής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δικαστικές αίθουσες με πλέξιγκλας στις έδρες και στις γραμματείες. Ταινία σήμανσης για απόσταση 3 μέτρων μεταξύ έδρας, δικηγόρων και διαδίκων. Αστυνομικοί και δημοτικοί αστυνομικοί να επιβλέπουν την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Μάσκες και αντισηπτικά παντού. Και βέβαια, όπου είναι εφικτό, δίκες μόνο με έγγραφα, χωρίς δικηγόρους και  χωρίς διαδίκους.   

  Αυτή είναι μια νέα πραγματικότητα, μια νέα εικόνα για τα δικαστήρια της χώρας όπως τα συναντούν όλοι όσοι προσέρχονται σε αυτούς τους χώρους, κι ενώ η λειτουργία των δικαστηρίων σταδιακά ξαναρχίζει.

  Αιτήματα

  Αυτά ήταν μερικά από τα αιτήματα των δικαστών για τα μέτρα ασφαλείας , (δια της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων) τα οποία έγιναν δεκτά από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι δικαστές ζητούσαν: Τοποθέτηση plexiglass σε γραφεία και ακροατήρια, την διαμόρφωση των αιθουσών ώστε να υπάρχει απόσταση τριών (3) μέτρων μεταξύ των διαδίκων, των συνηγόρων και των μελών του Δικαστηρίου, ενώ σε όσες περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό, μπορεί να ζητηθεί η τοποθέτηση προστατευτικών διαχωριστικών

  -Την διάθεση αστυνομικών και δημοτικών αστυνομικών για την τήρηση των μέτρων.  

  Συγκεκριμένα αναφέρουν:

  "… Κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την τήρηση μέτρων προστασίας από την μετάδοση του κορονοϊού (COVID-19) και οι προτάσεις της ΕΔΕ, που περιέχονται στα δύο επισυναπτόμενα έγγραφα (αριθ. πρωτοκόλλου 196/27.4.2020 και 204/4.5.2020).

  Αρχικά ικανοποιήθηκε το αίτημα της ΕΔΕ σχετικά με την τοποθέτηση προστατευτικών διαχωριστικών (plexiglass) σε γραφεία και ακροατήρια. Ειδικά σε σχέση με τα ακροατήρια προκρίθηκε από την Ομάδα ως λύση η διαμόρφωσή τους κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει απόσταση τριών (3) μέτρων μεταξύ των διαδίκων, των συνηγόρων και των μελών του Δικαστηρίου, ενώ σε όσες περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό, μπορεί να ζητηθεί η τοποθέτηση προστατευτικών διαχωριστικών. Για τις εργασίες που θα απαιτηθούν για τον σκοπό αυτό καλείται η Διοίκηση κάθε Δικαστηρίου και Εισαγγελίας να αποστείλει άμεσα σχετικό αίτημα μέσω του Εφετείου, στο οποίο υπάγεται. Οι τεχνικές προδιαγραφές των σχετικών κατασκευών και το κόστος τους (100 ευρώ ανά τ.μ., συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) καθορίζεται στην Εγκύκλιο 18.040/4.5.2020 του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που επισυνάπτεται.

  Σε σχέση με τη φύλαξη όλων των δικαστικών κτιρίων συζητήθηκε η σχετική πρόταση της ΕΔΕ και αποφασίστηκε να ζητηθεί από την ΕΛ.ΑΣ. και τις αρμόδιες κατά τόπους υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας η συνδρομή για τη διάθεση προσωπικού που θα ελέγχει την πιστή τήρηση των μέτρων ασφαλείας που θα αποφασίζονται από τις Διοικήσεις των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών.

  Τέλος, ενημερωθήκαμε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρόκειται να παραλάβει μεγάλη ποσότητα απολυμαντικών υγρών, τα οποία θα διαθέσει σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη ποσότητα σε όλους τους χώρους που θα είναι προσιτοί στο κοινό".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ