Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Απρ-2020 07:51

  Αίτημα εισαγγελέων: Παραγραφή υποθέσεων με ποινή έως 1 έτος

  Αίτημα εισαγγελέων: Παραγραφή υποθέσεων με ποινή έως 1 έτος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μέτρα για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, από τις σωρευμένες υποθέσεις που αυξήθηκαν κατακόρυφα λόγω κορονοϊού, προτείνουν οι εισαγγελείς της χώρας και σύμφωνα με πληροφορίες δε αποκλείεται να υιοθετηθούν πλέον από την κυβέρνηση. Πρόκειται για την πρόταση για την  οριζόντια παραγραφή μικρής απαξίας αδικημάτων (έως 1 χρόνο φυλάκιση) με εξαίρεση όμως τα αδικήματα που αφορούν παραβίαση του άρθρου 285 ΠΚ βάσει του οποίου διώκονται όσοι παραβίασαν τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορονοϊού.

  Η πρόταση (που έχει υποβληθεί 3 φορές επίμονα από τους εισαγγελείς ως αντίμετρο στην συμφόρηση των πινακίων) έχει εκτιμηθεί κατ’ αρχήν ως θετική από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο του σχεδίου που στοχεύει  στην αποσυμφόρηση  των δικαστηρίων.  Αφορά δε υποθέσεις που δεν έχουν δικαστεί, αφορούν αδικήματα χαμηλής απαξίας, τιμωρούνται δηλαδή έως 1 χρόνο φυλάκιση(ίσως και έως 1,5 χρόνο) .

  Είναι όμως δεδομένο θα υπάρχουν εξαιρέσεις, εφόσον υιοθετηθεί το μέτρο, καθώς η παραγραφή για τα αδικήματα που διαπράττονται με τον περιορισμό των περιοριστικών μέτρων θα έστελνε ένα λάθος μήνυμα.   Κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά πιθανόν να προβλεφθεί η εξαίρεση αυτή που αφορά τα αδικήματα του άρθρου 285ΠΚ περί μη διάδοσης του ιού και σπασίματος της καραντίνας και των περιοριστικών μέτρων. 

  Παναγιώτης Στάθης

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ