Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Απρ-2020 07:55

  Μαζικά τεστ αντισωμάτων και χρήση μάσκας: Τι θα γίνει στην επόμενη φάση

  Μαζικά τεστ αντισωμάτων και χρήση μάσκας: Τι θα γίνει στην επόμενη φάση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το θέμα της χρήσης μάσκας από το γενικό πληθυσμό κατά την επόμενη φάση, αυτή της σταδιακής άρσης των μέτρων, καθώς και τα τεστ αντισωμάτων, ήταν μεταξύ των θεμάτων που εξέτασε χθες η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
   
  Όσον αφορά τη χρήση υφασμάτινης μάσκας, θα υπάρξει απλή σύσταση αυτή την περίοδο, σύμφωνα με την οδηγία του ECDC. Όπως εξήγησε ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, θα αφορά κλειστούς χώρους και θα γίνεται με ειδική αναγνώριση των κινδύνων και της "ψευδαίσθησης" ασφάλειας που μπορεί να προκύψει από μαζική χρήση. Θα ακολουθήσουν μάλιστα ειδικές οδηγίες από τους ειδικούς τις επόμενες ημέρες.
   
  Επίσης, στην επιτροπή συζητείται η στρατηγική χρήση εργαστηριακών δοκιμασιών και η επέκταση των κριτηρίων ελέγχου. Επίσης η επανεξέταση της ευρείας χρήσης των ταχέων τεστ αντισωμάτων και των κριτηρίων με τα οποία θα χρησιμοποιούνται σε επιδημιολογικές μελέτες. "Θέλουμε, κατά κάποιο τρόπο, να μην οδηγηθούμε σε παρόμοιες καταστάσεις με αυτές που έζησαν άλλες χώρες και να χρησιμοποιήσουμε αξιόπιστες δοκιμασίες αντισωμάτων για επιδημιολογικούς σκοπούς" τόνισε.
   
  Εν τω μεταξύ, μόλις 7 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν χθες. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 2.408. 573 κρούσματα, δηλαδή το 24%, θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι και 1.124, σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Για πρώτη φορά εδώ και αρκετές εβδομάδες δεν καταγράφηκαν νέοι θάνατοι.
   
  55 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Όπως τονίστηκε, η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Το 86% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.51 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.    Έχουν συνολικά ελεγχθεί 56.944 κλινικά δείγματα.
   
  Από δύο διαφορετικές μαθηματικές εκτιμήσεις, επιβεβαιώνεται η σταθεροποίηση του R0 (βαθμός μεταδοτικότητας) πολύ κάτω από το 1 στην ελληνική επιδημία, όπως αναφέρθηκε. Οι στόχοι της επιτήρησης παραμένουν η παρακολούθηση της πορείας της επιδημίας, της γεωγραφικής εξάπλωσης και της σοβαρότητας του ιού στον πληθυσμό. 
   
  "Μας ενδιαφέρει το φορτίο της νόσου, μας ενδιαφέρουν οι τάσεις της επιδημίας στο χρόνο και μας ενδιαφέρει η χρήση αυτών των δεδομένων για τον πολύ σημαντικό στόχο: να προβλέπουμε την πορεία της καμπύλης της επιδημίας. Έτσι, θα μπορούμε να έχουμε σωστή εκτίμηση και αποτίμηση για τα μέτρα μας και την άρση τους σε πολύ σημαντικές παραμέτρους, όπως η επάρκεια του συστήματος υγείας και φυσικά να υπάρχει και ορθή επιλογή των κατάλληλων χρονικών σημείων στα οποία πραγματοποιούνται οι αλλαγές στα μέτρα.
   
  Φάνηκε λοιπόν από αυτήν την αναλυτική συζήτηση που ακόμα συνεχίζεται, ότι τα μέτρα μας έδρασαν και ατομικά τα περισσότερα, περιορίζοντας τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου στην κοινότητα, αλλά και συνολικά όλα μαζί στο να μειώσουν 80% και πάνω τη διασπορά στης νόσου στην κοινότητά μας" υπογράμμισε ο Καθηγητής κ. Τσιόδρας.
   
  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ