Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Απρ-2020 07:45

  Στραγγίζει τη ρευστότητα της τουριστικής αγοράς η επιστροφή προκαταβολών

  Στραγγίζει τη ρευστότητα της τουριστικής αγοράς η επιστροφή προκαταβολών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη λύση του  voucher διάρκειας 18 μηνών αντί για ακυρώσεις σε καταλύματα και τουριστικά γραφεία προκρίνει το υπουργείο Τουρισμού. Ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση.

  Με το κρίσιμο ζήτημα της επιστροφής των προκαταβολών προς tour operators, για ομαδικά αλλά και για ατομικά πακέτα, για τις κρατήσεις που -υπό κανονικές συνθήκες- θα είχαν ήδη αρχίσει να πραγματοποιούνται τη φετινή σεζόν, βρίσκεται αντιμέτωπη η τουριστική αγορά και κυρίως τουριστικά πρακτορεία και καταλύματα. Με τον Τουρισμό να έχει ολοκληρωτικά "παγώσει" και τα ξενοδοχεία να παραμένουν κλειστά, τα συμβόλαια που είχαν κλειστεί ήδη από την προηγούμενη χρονιά έχουν ουσιαστικά χάσει την ισχύ τους, ενώ το στράγγισμα της ρευστότητας στον τουριστικό χώρο, όπως λέει το ρεπορτάζ, έχει αρχίζει να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις.

  Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Τουρισμού ετοιμάζει ρύθμιση για την έκδοση voucher 18μηνης διάρκειας, με το οποίο θα αποζημιώνουν τους πελάτες τους τα ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία, προκειμένου να αποφευχθεί η ακύρωση. Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη,  η ρύθμιση  θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο, που θα συζητηθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα.

  Πρόκειται για μια δυνατότητα που υιοθετείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες  για τη στήριξη της ρευστότητας της τουριστικής αγοράς, καθώς ο πελάτης αντί της επιστροφής χρημάτων θα λαμβάνει ισόποσο voucher, το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει στο μέλλον ακόμα και με άλλο προορισμό μέσω του ίδιου ταξιδιωτικού γραφείου ή της τουριστικής επιχείρησης.

  Όπως σημειώνουν στο Capital.gr πηγές από το χώρο των καταλυμάτων, η επιστροφή των προκαταβολών για τα early bookings και τα δωμάτια που έχουν δεσμευτεί από τους ταξιδιωτικούς οργανισμούς, έχει δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στην αγορά. Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν, τα χρήματα αυτά ως επί το πλείστον χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία των ξενοδοχείων (εργασίες συντήρησης, ανακαινίσεις, πληρωμές) πριν από την έναρξη της σεζόν.

  "Μας απασχολεί η δυνατότητα των επιχειρήσεων να επιβιώσουν. Υπάρχει όμως μια αλυσίδα στον τουριστικό χώρο που ξεπερνά τα όρια της Ελλάδα, όπως για παράδειγμα ποια θα είναι η κατάσταση των tour operators και των αεροπορικών εταιρειών" είχε αναφέρει πρόσφατα άλλωστε ο υπουργός  Τουρισμού.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ