Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Απρ-2020 07:38

  Ειδικά τμήματα fast track εκδίκασης εξι κατηγοριών οικονομικών υποθέσεων

  Ειδικά τμήματα fast track εκδίκασης εξι κατηγοριών οικονομικών υποθέσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Fast track" εκδίκαση υποθέσεων οικονομικού ενδιαφέροντος για να ξεμπλοκάρουν οι επενδύσεις  μέσω άμεσης επίλυσης των τυχόν διαφορών, πρόβλημα που εκτραχύνεται λόγω του κορονοϊού, σχεδιάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το μέτρο είχε ουσιαστικά τεθεί σε σχεδιασμό από καλοκαίρι αλλά πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη ολοκλήρωσής του με την κατ' εξαίρεση εκδίκαση σημαντικών υποθέσεων (αφορά έξι κατηγορίες) οικονομικού ενδιαφέροντος, με τη δημιουργία ειδικών τμημάτων στα πολιτικά και στα διοικητικά δικαστήρια.

  Πρόκειται για ειδικά τμήματα που θα λειτουργήσουν στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας και η συγκρότηση τους προβλέπεται να αποφασίζεται από τους ίδιους τους δικαστές, μέσω των ολομελειών τους.

  Έξι τομείς

  Ο σχεδιασμός προβλέπει έξι τομείς υποθέσεων που θα περιλαμβάνονται στα ειδικά τμήματα και θα εκδικάζονται από αυτά, τόσο στα πολιτικά όσο και στα διοικητικά δικαστήρια. Πρόκειται για υποθέσεις ανταγωνισμού, τηλεπικοινωνιών, ενέργειας, προστασίας προσωπικών δεδομένων, υποθέσεις διασυνοριακού ενδιαφέροντος καθώς και εμπορικές και οικονομικού ενδιαφέροντος που διαθέτουν στοιχεία αλλοδαπότητας.

  Και οι έξι τομείς υποθέσεων που προβλέπεται να υπαχθούν στην αρμοδιότητα εκδίκασης των ειδικών τμημάτων, προκρίνονται από τα μέλη – νομικούς που επεξεργάζονται και τις σχετικές διατάξεις με γνώμονα, μεταξύ άλλων, την ταχύτητα εκδίκασης και δικαστικής τους εκκαθάρισης, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί βασικό στοιχείο αξιολόγησης, βαρόμετρο, για την κατάταξη της χώρας μας στους αντίστοιχους δείκτες της ευρωπαϊκής επιτροπής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ