Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Μαρ-2020 13:45

  Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Δικογραφίες (ακόμα και) για κακουργήματα σε όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μετρα

  Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Δικογραφίες (ακόμα και) για κακουργήματα σε όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μετρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.46

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Αυστηρές ποινικές κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μετρα λόγω κορονοϊού ζητεί με  παρέμβαση του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βας. Πλιώτας.

  Με εγκύκλιό του προς τους εισαγγελείς της χώρας ενόψει των συνεχιζόμενων παραβιάσεων  των μέτρων κατά της διάδοσης του κορονοϊού, θυμίζει πως το νομικό οπλοστάσιο διαθέτει και ποινικές κυρώσεις και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος στους παραβάτες.

  Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητεί από τους κατά τόπους εισαγγελείς να μεριμνούν και να σχηματίζουν δικογραφίες τόσο για την παραβίαση του άρθρου 285, αλλά και και για άλλα αδικήματα,  όπως αυτά  της τοκογλυφίας, της εκβίασης, των εγκλημάτων κατά συγκοινωνιών κλπ.

  Συγκεκριμένα το άρθρο 285 ΠΚ περι αποτροπής μετάδοσης ασθενειών, αναφέρει:

  -Τιμωρείται με φυλάκιση (δηλαδή έως 5 ετών) και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

  2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

  3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

  Ο ανωτατος εισαγγελέας της χώρας αναφέρει μάλιστα ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί θα πρέπει να παρεμβαίνουν αδιακρίτως του υπαιτίου προσώπου, όταν αυτό παραβιάζει τα μέτρα της πολιτείας για την αποφυγή της μετάδοσης του θανατηφόρου ιού αλλα και για την προστασία της δημόσιας υγείας.

  Ολόκληρη η παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Β. Πλιώτα έχει ως εξής: 

  "Επανέρχομαι για να επισημάνω, την αξία και την ανάγκη εγρήγορσης και συνεχούς παρέμβασής σας όταν αδιακρίτως του υπαιτίου προσώπου, παραβιάζονται να νόμιμα μέτρα που είτε έχουν ήδη διαταχθεί είτε θα διατάσσονται, σχετικώς με την καταπολέμηση και την διάδοση της νόσου του κορονοϊού, εν όψει και της πρόβλεψης, πρωτίστως του άρθρου 285 του ΠΚ, με τίτλο παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών. Αυτονόητα, η έρευνα και η δίωξη, θα καταλαμβάνουν, εφόσον τα προκύπτοντα πραγματικά περιστατικά, του ιστορικού γεγονότος, εμπίπτουν στην νομοτυπική υπόσταση εκτός της προναφερόμενης πράξης και στην όμοια, άλλων αξιόποινων πράξεων συρρεουσών αληθώς ή κατ’ιδέα με αυτή, όπως τοκογλυφία της παραγράφου 1 του άρθρου 404 ΠΚ, εκβίασης, εγκλημάτων κατά συγκοινωνίας, κλπ και τις πράξεις αυτές".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ