Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Μαρ-2020 18:06

  Κορονοϊός: Στους 20 οι νεκροί - 48 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 743 στο σύνολο

  Κορονοϊός: Στους 20 οι νεκροί - 48 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 743 στο σύνολο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:23

  Στους 20 ανέρχονται οι νεκροί από τον κορονοϊό στη χώρα μας, ενώ κατεγράφησαν και 48 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολο των προσβληθέντων στην Ελλάδα στους 743. 

  Σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησε εκ μέρους του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, 134 από τους ασθενείς νοσηλεύονται, ενώ 45 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με το 60% αυτών να είναι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, οι περισσότεροι επίσης άνδρες και με υποκείμενο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

  Όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας τα στοιχεία περιλαμβάνουν και ασθενείς που νοσηλεύτηκαν ή διασωληνώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, αλλά δηλώθηκαν και καταγράφηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο.
  Άρα, η αύξηση αυτή των 10 ασθενών που διασωληνώθηκαν, δείχνει και στοιχεία από κάποιες προηγούμενες ημέρες.

  Σε ό,τι αφορά τους νεκρούς στη χώρα μας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων είναι τα 75 έτη. Από τους θανόντες, 17 είναι άνδρες και 3 γυναίκες, όλοι με κάποιο υποκείμενο νόσημα και ένας ηλικιωμένος,

  Επίσης, 32 άτομα τα οποία ασθένησαν έχουν λάβει μέχρι στιγμής εξιτήριο από τα νοσοκομεία, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

  Όσον αφορά τα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως, ο κ. Τσιόδρας, τόνισε ότι ξεπερνούν τις 396.000, σε 197 χώρες, ενώ περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους λόγω του ιού. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, πλέον δεν λείπει καμία χώρα του πλανήτη από τον παγκόσμιο χάρτη εξάπλωσης της πανδημίας, ενώ 1,7 δισ. άνθρωποι, περίπου το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι πλέον σε κατάσταση αυτοπεριορισμού στο σπίτι. Επίσης, ανέφερε ότι περισσότεροι από 103.000 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

  Αισιόδοξα στοιχεία

  Υπάρχουν όμως και κάποια αισιόδοξα νέα, όπως επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι δύο ημέρες στη σειρά υπάρχει μειωμένος αριθμός καταγραφών της νόσου και θανάτων στη γείτονα Ιταλία. Επίσης, στη χώρα από την οποία ξεκίνησε η επιδημία στην επαρχία Χουμπέι, που ήταν το επίκεντρο της επιδημίας, ο περιορισμός σταματά την Τετάρτη, εκτός από την πόλη Ουχάν, όπου ο περιορισμός και τα αυστηρά μέτρα θα σταματήσουν στις 8 Απριλίου.
   
  "Όπως καταλαβαίνετε, η διάρκεια των μέτρων ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Πρέπει όμως να υπάρχει επαγρύπνηση. Εστίες αναζωπύρωσης μπορεί να υπάρχουν παντού μετά την άρση των μέτρων, όταν δεν έχει νοσήσει μεγάλος αριθμός του πληθυσμού”, τόνισε.
   
  Πρόσθεσε, επίσης ότι μόνο μελέτες αντισωμάτων θα δείξουν τους επόμενους μήνες ποιος έχει περάσει τον ιό και ποιος όχι. "Σε αντίθεση με κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου με μαθηματικές μας εκτιμήσεις πέρασε τον ιό μεγάλο μέρος του πληθυσμού, στις περισσότερες χώρες του κόσμου αυτό δεν ισχύει”, εξήγησε.
  Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, "χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για τις ελαφρές περιπτώσεις του ιού και άτυπη συμπτωματολογία. Άνθρωποι με τέτοια συμπτωματολογία μπορεί να έχουν τον ιό όπως, παραδείγματος χάρη, άτομα με διάρροια ή άτομα στα οποία διαταράσσεται η λειτουργία της όσφρησης και δεν μπορούν να μυρίσουν οσμές ή ταυτόχρονα να διαταράσσεται η γεύση”. Όπως ανέφερε, το 40% των περιπτώσεων ανοσμίας, δηλαδή απώλειας ή υπολειτουργίας της αίσθησης της όσφρησης, εμφανίζεται μετά από μια ίωση, συνήθως ίωση και λοίμωξη του αναπνευστικού. Στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις ανοσμίας σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού.  Ενώ διάσημος μπασκετμπολίστας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε την ανοσμία σαν το μοναδικό χαρακτηριστικό με το οποίο εμφανίστηκε η νόσος.
   
  Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ τόνισε ότι "όσο περισσότερο μελετούμε τον ιό, τόσο περισσότερο θα τον καταλαβαίνουμε και θα υιοθετούμε αντίστοιχες στρατηγικές πρόληψης και απομόνωσης ατόμων, ακόμα και με ήπια ή άτυπη συμπτωματολογία”, προσθέτοντας ότι "αυτή η εβδομάδα που περνούμε είναι μια από τις κρίσιμες εβδομάδες στην απόκριση, έναντι μιας πανδημίας που εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο”.

  Ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία

  Απευθυνόμενος στους ανθρώπους που μένουν στο σπίτι και εμφανίζουν συμπτώματα, ο κ. Τσιόδρας του κάλεσε να δουν στο διαδίκτυο τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και για το πώς πρέπει να παρακολουθούν την υγεία τους, σε συνεργασία πάντα με τον γιατρό τους, και φυσικά σε ποιες περιπτώσεις είναι αναγκαία η επικοινωνία με το γιατρό, η προσεκτική παρακολούθηση από το γιατρό, ιδιαίτερα σε καταστάσεις αυξημένου κινδύνου.
   
  "Σας έχω πει πως ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία και φυσικά, μπορεί να υπάρχουν και σοβαρά κρούσματα σε νέους ανθρώπους. Είναι μεγάλης σημασίας ώστε να αποφύγουμε περαιτέρω προβλήματα στην υγεία μας, αλλά και στο σύστημα υγείας”.

  Όσον αφορά τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του COVID-19 στον κόσμο, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι "από όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στον κόσμο, ένα προκρίνεται στις κλινικές μελέτες με βάση την εργαστηριακή του, in vitro αποτελεσματικότητα. Δηλαδή, αυτήν που έχουμε δει στο εργαστήριο, σε πειράματα, και όχι τόσο σε ανθρώπους. Και αυτό αποτελεί μέρος των περισσότερων κλινικών μελετών. Όλα τα άλλα φάρμακα είναι στο στάδιο της κλινικής μελέτης και της μικρής εμπειρίας”.

  Χαρδαλιάς: Από αύριο τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν

  Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, που πήρε τον λόγο μετά τον κ. Τσιόδρα, τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δείχνει να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί και να ακολουθεί τις οδηγίες που έχουν δοθεί πιστά.

  Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά το πρώτο 24ωρο εφαρμογής του μέτρου απαγόρευσης της άσκοπης κυκλοφορίας, 1,3 εκατ. SMS διεκπεραιώθηκαν, ενώ ένα υψηλό ποσοστό δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

  Προανήγγειλε ωστόσο ότι από αύριο τα μέτρα περιορισμού θα αυστηροποιηθούν, πάντα στο πλαίσιο της προσπάθειας να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

  Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι αλλάζει το ωράριο των σουπερ μάρκετ και των καταστημάτων τροφίμων, τα οποία πλέον θα είναι κλειστά τις Κυριακές, ενώ τις καθημερινές θα λειτουργούν με ωράριο 07.00-21.00 και το Σάββατο 07.00-20.00. 

  Πρόσθεσε επίσης ότι όσο πιο πολύ τηρήσουμε τα μέτρα που έχουν επιβληθεί, τόσο πιο γρήγορα θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας.

  Σχετικά με τους ελέγχους των πολιτών που νοσούν, είναι δηλαδή θετικοί και έχουν τεθεί σε καραντίνα, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς σήμερα έγιναν 17 έλεγχοι. "Ευτυχώς βρέθηκαν και οι 17 νοσούντες στα σπίτια τους. Αντίθετα, στον σημερινό έλεγχο συμπολιτών σε απομόνωση, χαρακτηρισμένων ως στενών επαφών, δηλαδή όσων δεν νοσούν, αλλά θεωρούνται είτε high risk, είτε low risk επειδή είχαν έρθει σε επαφή με νοσούντες, σε σύνολο 161 ελέγχων σε όλη την επικράτεια, 8 βρέθηκαν εκτός του σπιτιού και τους επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα των 5.000 ευρώ και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις”, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

  Σε ό,τι αφορά αυτούς που γύρισαν από την Ισπανία και μπήκαν σε απομόνωση, σημείωσε ότι ήταν μια υγειονομική βόμβα, και υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης να τεθούν σε καραντίνα.

  Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, οι έλεγχοι που έγιναν στους 263 επιβάτες των πτήσεων επαναπατρισμού από τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, που τέθηκαν σε απομόνωση σε ξενοδοχείο, 21 χαρακτηρίστηκαν θετικοί. Ειδικότερα, στην πτήση από Βαρκελώνη θετικά βρέθηκαν 14 άτομα, 11 άνδρες και 3 γυναίκες, και στην πτήση από Μαδρίτη 6 γυναίκες και 1 άνδρας.

  Πρόσθεσε επίσης ότι μόλις ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση όσων βρίσκονταν μέσα στα αεροσκάφη και δίπλα στις θέσεις από αυτούς που βρέθηκαν θετικοί, θα δοθούν οι σχετικές αναλυτικές οδηγίες από τον εκπρόσωπο του ΕΟΔΥ, τονίζοντας ότι οι νοσούντες θα παραμείνουν σε καραντίνα και από εκεί και πέρα θα αποφασιστεί τι θα γίνει σε σχέση με τους υπόλοιπους. Όσοι αποχωρήσουν, επειδή μπορεί να μη θεωρηθούν ότι είναι high risk επαφές, θα συνεχίσουν την καραντίνα στα σπίτια τους, αλλά θα ελέγχονται καθημερινά.

  Ενισχύεται το σύστημα υγείας

  Εν τω μεταξύ, όπως σημείωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία της χώρας ενισχύονται. Όπως ανέφερε, πλέον το ΕΣΥ διαθέτει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας). 39 κλίνες ΜΑΦ ήδη μετατράπηκαν σε ΜΕΘ, ενώ έχουν διατεθεί και άλλες 107 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα.

  Επίσης έχουν προστεθεί στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς και ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο κορονοϊού.

  Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί ήδη για την απλή νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι μέχρι σήμερα 2.158. Αυτοί οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, με βάση τις ανάγκες. Σε αυτή τη φάση το νοσοκομείο "ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ" με 60 κλίνες, το "ΝΙΜΤΣ", πτέρυγες στο "ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ" με 56 κλίνες και το ιδιωτικό θεραπευτήριο "ΑΤΤΙΚΑ" στην Ελευσίνα με 300 κλίνες, θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ