Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Μαρ-2020 08:44

  Μενίδι: Η άλλη ανάγνωση μιας δικαστικής απόφασης που δικαιώνει ένα 11χρονο παιδί

  Μενίδι: Η άλλη ανάγνωση μιας δικαστικής απόφασης που δικαιώνει ένα 11χρονο παιδί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Μια πρωτοποριακή από άποψη δομής και αναβάθμισης της ευθύνης μιας συντεταγμένης πολιτείας, από το επίπεδο της ατιμώρητης παράλειψης, στο επίπεδο της αναγνωρισμένης και δικαστικά υποχρέωσης προς τους πολίτες του, είναι αυτή που εκδόθηκε από το Τριμελές Διοικητικού Πρωτοδικείου δικαιώνοντας την οικογένεια του 11χρονου Μάριου, που έχασε τη ζωή του τον Ιούνιο του 2017 κατά τη διάρκεια σχολικής γιορτής στο προαύλιο του σχολείου του.

  Πρόκειται για απόφαση κόλαφο για την παντελή απουσία του κράτους – δια της αστυνομίας- στο Μενίδι από το 2013 και μετά  με αποτέλεσμα την έξαρση της εγκληματικότητας στην περιοχή, την κατοχή όπλων και τους άσκοπους πυροβολισμούς. Μια απουσία, που πλέον δια του δικαστικού εγγράφου, συνδέεται αιτιωδώς με το θάνατο του παιδιού. Μια δικαστική καταγραφή με εξαιρετικά υψηλή – νομική και πολιτική- σημασία: Χαρακτηριστικό είναι ότι αποτυπώνονται στα δικόγραφα οι αριθμοί που δείχνουν πως τα πάντα προμήνυαν το κακό:  

  Α) απάντηση του Τ.Α. Αχαρνών ότι από 1.1.2010 έως και 5.2.2017 έχουν σχηματισθεί 339 δικογραφίες για άσκοπη χρήση όπλων,

  Β) άλλο έγγραφο του Α/Τ Αχαρνών, που αναφέρει ότι από το 2015 έως το 2017 έχουν σχηματισθεί 671 δικογραφίες για διατάραξη κοινής ησυχίας.

  Με βάση αυτά το δικαστήριο, με μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα απόφαση, αναγνωρίζει ευθύνη του δημοσίου, δια παραλείψεως άσκησης των καθηκόντων του, στο θάνατο του άτυχου μαθητή, καθώς σχεδόν το σύνολο ανάλογων προσφυγών απορρίπτονται από τα δικαστήρια.

  Με αυτή του την απόφαση το Δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση μαμούθ 500.000 ευρώ για όλα τα μέλη της οικογένειας του μαθητή η οποία είχε καταθέσει αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης, επιρρίπτοντας ευθύνες στο τελευταίο για την εγκληματική παραμέληση επί μακρό χρονικό διάστημα της περιοχής του Μενιδίου, αν και γνώριζαν πολύ καλά την αυξημένη εγκληματικότητα της περιοχής.

  Αυτό όμως αποτελεί ουσιαστικά μισή δικαίωση για την οικογένεια καθώς σε ποινικό επίπεδο, ακόμα η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει το δράστη του πυροβολισμού που είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνει ο άτυχος Μάριος.

  Το περιστατικό

  Το περιστατικό έγινε στις 08.06.2017 και ώρα περίπου 21:25 στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών κατά τη διάρκεια σχολικής εκδήλωσης. Ο Μάριος , μαθητής της Ε΄ τάξης του σχολείου, ενώ περίμενε την έναρξη του θεατρικού μέρους της εκδήλωσης, μαζί με τους συμμαθητές του, (κοντά βρισκόταν η μητέρα του, η οποία ήταν και δασκάλα του σχολείου) έπεσε αναίσθητος στο προαύλιο του σχολείου, αιμορραγώντας από το πίσω μέρος του κεφαλιού του. Μεταφέρθηκε στο ΓΝΑ "Αγία Σοφία", όπου και κατέληξε στις 22:23.

  - Από την νεκροψία προέκυψε ότι ο θάνατος του παιδιού προήλθε από βολίδα όπλου, που του είχε προκαλέσει ωστική βλάβη στον εγκέφαλο.

  - Παρά τις επίμονες προσπάθειες της ΓΑΔΑ (Τμήμα Ανθρωποκτονιών), εν τούτοις δεν βρέθηκε ποτέ ο δράστης.

  Αγωγή

  Η  απόφαση Α1465/2020 του 25ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, επιδικάζει συνολικά χρηματική ικανοποίηση 490.000,00 ευρώ (130.000,00 σε κάθε ένα από τους γονείς, 80.000,00 στην αδερφή, 50.000 σε κάθε ένα από δύο γιαγιάδες και ένα παππού), αναγνωρίζοντας συγκεκριμένα ότι:

  "[…] α) ο ως άνω Δήμος βρίσκεται αντιμέτωπος, τουλάχιστον από το έτος 2013 (χρόνος εκπόνησης του πρώτου επιχειρησιακού σχεδίου), με μια πιθανολογούμενη έξαρση της εγκληματικότητας, ειδικότερη έκφανση της οποίας αποτελεί το ευρέων διαστάσεων φαινόμενο της παράνομης κατοχής και χρήσης όπλων, η ιδιαίτερη επικινδυνότητα του οποίου είχε, ήδη, αναφανεί κατά το χρόνο που έλαβε χώρα το ένδικο συμβάν, από τα περιστατικά τραυματισμού από άσκοπους πυροβολισμούς που είχε καταγράψει η Ελληνική Αστυνομία,

  β) παρά την ανθεκτικότητα που εμφάνιζε η έξαρση αυτή της εγκληματικότητας απέναντι στα ληφθέντα από την αστυνομία μέτρα αντιμετώπισης της μέχρι και το ένδικο συμβάν, τα μέτρα αυτά έβαιναν διαρκώς μειούμενα, και πάντως δεν ενισχύονταν, χωρίς να προκύπτει ότι ο περιορισμός αυτός των μέτρων αστυνόμευσης εδραζόταν σε συγκεκριμένες αξιολογήσεις και στη διαπίστωση κάποιας ορισμένης κάμψης του φαινομένου,

  γ) το εναγόμενο παρανόμως παρέλειψε να λάβει διά των αστυνομικών οργάνων του τα προσήκοντα μέτρα προστασίας της σχολικής εκδήλωσης της 7.6.2017, συνιστάμενα συγκεκριμένα στην εγκαθίδρυση, διακριτικού έστω, μηχανισμού επιτήρησης των σχολείων της επίμαχης περιοχής, ιδίως κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων ως η επίμαχη.

  Η παράλειψη αυτή συνδέεται αιτιωδώς με το ένδικο συμβάν, καθότι ένας τέτοιος μηχανισμός, συνιστάμενος, κατά βάση, στη διακριτική έστω παρουσία αστυνομικού οργάνου, θα ήταν ικανός και πρόσφορος, κατά τα δεδομένα της κοινής πείρας και τη συνήθη πορεία των πραγμάτων, να αποθαρρύνει την εκδήλωση εγκληματικών ενεργειών, μεταξύ των οποίων και την παράνομη και άσκοπη χρήση όπλων, πλησίον των σχολείων της επίμαχης περιοχής , και επομένως να αποτρέψει το ένδικο τραγικό συμβάν.

  Το ένδικο περιστατικό αποτέλεσε το επισφράγισμα μιας μακρόχρονης περιόδου έξαρσης της εγκληματικότητας στην επίμαχη περιοχή".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ