Σάββατο, 07-Μαρ-2020 08:00
Στη μείωση και πρόληψη περισσότερης διασποράς του κοροναϊού επικεντρώνεται ο ΕΟΔΥ

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Το γεγονός πως μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί τριτογενείς ή τεταρτογενείς μεταδόσεις του κοροναϊού στην Ελλάδα, καθώς οι μεταδόσεις αφορούν μέχρι τώρα τις στενές επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αποτιμάται θετικά από τους λοιμωξιολόγους για την εξάπλωση της νόσου, μετά και την άνοδο των κρουσμάτων στα 45. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, 14 νέα κρούσματα προστέθηκαν στα 31 μέχρι πρότινος επιβεβαιωμένα, όλα εντούτοις αφορούσαν το γκρουπ των εκδρομέων στους Άγιους Τόπους και επαφές τους.
Επίσης, η ήπια ή καθόλου συμπτωματολογία που παρουσιάζουν τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα, με εξαίρεση τον 66χρονο ασθενή με βαριά πνευμονία που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Πατρών, είναι ένα ακόμη θετικό στοιχείο για τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Τέλος, οι κλιματολογικές συνθήκες στη χώρα μας και η αναμενόμενη άνοδος της θερμοκρασίας εκτιμάται πως μπορεί να περιορίσει τη διασπορά του κοροναϊού. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, πιθανόν η άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από τους 25 βαθμούς να αναστείλει στη χώρα μας της εξάπλωση του ιού.
Η μετάδοση του νέου κορονοϊού εξαπλώνεται εξάλλου σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε μία επιδημική φάση πολλαπλών εισαγωγών, με επακόλουθο μετάδοσης στην κοινότητα, η οποία αν και φαίνεται να είναι περιορισμένη, στην πραγματικότητα δεν είναι. Εμφανίζεται δηλαδή αυξημένος αριθμός τοπικών εξάρσεων και συνεχιζόμενης μετάδοσης από αυτές τις εισαγωγές.
Πρωταρχικός στόχος για τον ΕΟΔΥ, όπως σημειώνει ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την ενημέρωση για τον ιό, είναι η πρόληψη της διασποράς των κρουσμάτων ή η καθυστέρησή τους. Προς το παρόν, συμπληρώνει, από τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως προέρχονται από μη γνωστή πηγή.
"Σε αυτή τη φάση, η μείωση και πρόληψη της όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς, θα μειώσει την ένταση και την αύξηση των παρατηρούμενων περιπτώσεων της νόσου. Θα οδηγήσει σε μια επιβράδυνση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα, η οποία είναι απαραίτητη για την ανταπόκριση του συστήματος υγείας. Στόχος μας, όπως και όλων των χωρών του κόσμου, είναι η μείωση και πρόληψη της όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς, η οποία θα μειώσει την ένταση και αύξηση των περιπτώσεων” τονίζει.
Ακόμη όμως αναμένονται τα αποτελέσματα και άλλων εργαστηριακών ελέγχων από τις επαφές των ατόμων που επέστρεψαν από τους Άγιους Τόπους, οπότε είναι πολύ πιθανόν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέβει μέσα στο Σαββατοκύριακο. Κατά τον ΕΟΔΥ έχουν ελεγχθεί όλες οι στενές επαφές των ατόμων που βρέθηκαν θετικοί στον ιό.
Παρόλα αυτά το κλείσιμο των σχολείων σε εθνικό επίπεδο, πέραν των σχολείων που κλείνουν για προληπτικούς λόγους καθώς σχετίζονται τον κύκλο των επαφών των κρουσμάτων, επί του παρόντος δεν δείχνει να συμβαίνει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα για το εάν το κλείσιμο των σχολείων έχει όφελος στον περιορισμό της μετάδοσης.
Αυτό δεν ισχύει για τις εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό, που αναστέλλονται επ' αόριστον.
Χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας συμμετείχε στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού COVID-19. Στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό τα κράτη- μέλη να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τα μέτρα που λαμβάνουν όχι μόνο σε επιστημονικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κικίλιας πρότεινε την ενίσχυση της ψηφιακής πλατφόρμας του ECDC με τα πολιτικά μέτρα στα οποία προχωρά η κάθε χώρα καθημερινά έτσι ώστε να υπάρχει on time ενημέρωση για τις ενέργειες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.