Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Μαρ-2020 18:21

  Δικονομικές εγγυήσεις για ποινικά ελεγκτέους ανηλίκους προβλέπει το ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης

  Δικονομικές εγγυήσεις για ποινικά ελεγκτέους ανηλίκους προβλέπει το ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση Ευρωπαϊκών οδηγιών και την κύρωση του μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας της 7ης Ιουνίου 2018, το οποίο αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται, μεταξύ των άλλων, η εξασφάλιση πρόσθετων και αυξημένων δικονομικών εγγυήσεων για τους ανηλίκους, οι οποίοι είναι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών ή υπόκεινται σε διαδικασία ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Παράλληλα, στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και άλλες ποινικές ρυθμίσεις.

  Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο οι προς ενσωμάτωση Ευρωπαϊκές οδηγίες, μεταξύ των άλλων, αφορούν:

  1) Την εξασφάλιση πρόσθετων και αυξημένων δικονομικών εγγυήσεων για τους ανηλίκους, οι οποίοι είναι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών ή υπόκεινται σε διαδικασία ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Προβλέπεται η ατομική αξιολόγηση των ανηλίκων από την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής και η σύνταξη έκθεσης αναφορικά με την προσωπικότητα, το οικονομικό, κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον καθώς και τη σωματική και διανοητική κατάσταση του ανηλίκου.

  2) Την εξομοίωση της ποινικής προστασίας της περιουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την προστασία της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου. Τυποποιούνται ως ποινικά αδικήματα η διασυνοριακή απάτη σχετικά με τον ΦΠA και οι πράξεις υποβολής ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων ή παρασιώπησης πληροφοριών, παράνομης λήψης και παρακράτησης επιχορηγήσεων και παροχών, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση εσόδων του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  3) Την τυποποίηση ως ποινικών αδικημάτων της οργάνωσης ή με οποιοδήποτε τρόπο διευκόλυνσης ταξιδιών με σκοπό την τρομοκρατία, καθώς και της κλοπής, εκβίασης και πλαστογραφίας που σχετίζονται με τρομοκρατική δραστηριότητα. Προβλέπονται, επίσης, ειδικές διατάξεις για τη διεθνή συνεργασία και την πρόσβαση, συγκέντρωση και διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με την τρομοκρατία, ενώ λαμβάνεται ειδική πρόνοια για τα θύματα της τρομοκρατίας, καθώς προβλέπεται η παροχή κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης σε αυτά αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση και για όσο διάστημα είναι απαραίτητο.

  4) Τη συστηματοποίηση του θεσμικού πλαισίου της δικαστικής αρωγής για υπόπτους και κατηγορουμένους ποινικών υποθέσεων και για καταζητούμενους σε διαδικασίες εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Ειδικότερα, προβλέπονται με σαφήνεια οι προϋποθέσεις διορισμού δικηγόρου ή συνηγόρου νομικής βοήθειας σε υποθέσεις αστικού, εμπορικού και ποινικού χαρακτήρα και καθορίζονται τα κριτήρια παροχής νομικής βοήθειας στους δικαιούχους.

  Ακόμη, με το νομοσχέδιο κυρώνεται το μνημόνιο διοικητικής συνεργασίας μεταξύ του Eλληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας της 7ης Ιουνίου του 2018 και τροποποιείται ο νόμος 3663/2008, προκειμένου να εναρμονιστεί η χώρα μας με τον σχετικό κανονισμό της Ε.Ε. για τον ορισμό εκπροσώπων της χώρας μας στην Eurojust.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ