Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Φεβ-2020 19:42

  Εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ ο "Μάξιμος Σαράφης" - Καταθέτει τη Δευτέρα το απόγευμα

  Εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ ο "Μάξιμος Σαράφης" - Καταθέτει τη Δευτέρα το απόγευμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.13

  Στη ΓΑΔΑ βρίσκεται ο προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis με την κωδική ονομασία "Μάξιμος Σαράφης".

  Όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, ο μάρτυρας παρουσιάσθηκε οικειοθελώς στο πλαίσιο του εντάλματος βίαιης προσαγωγής που είχε εκδοθεί εις βάρος του, προκειμένου να καταθέσει.

  Στην ενέργεια αυτή προχώρησε ο μάρτυρας αφού επικοινώνησε δύο φορές χθες Πέμπτη με το τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής και ανέφερε στον προϊστάμενο ότι δεν κρύβεται από απείθεια και είναι διαθέσιμος να καταθέσει εφόσον τηρηθεί ο νόμος που τον καθιστά προστατευόμενο μάρτυρα και με την προϋπόθεση να προστατευθούν τα προσωπικά του στοιχεία.

  Αυτή την ώρα το αρμόδιο τμήμα της Ασφάλειας είναι σε συνεννόηση με την προανακριτική επιτροπή της Βουλής και την εισαγγελία για το θέμα προκειμένου να αποφασισθεί τι θα γίνει με τον μάρτυρα και για τον χρόνο κατάθεσής του. 

  Άρειος Πάγος: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες μπορούν να καταθέσουν με τεχνικά μέσα

  Τον δρόμο για να εξεταστούν με τεχνικά μέσα αλλοίωσης της εικόνας ή της φωνής τους και από άλλο χώρο, από τα μέλη της Επιτροπής, είχε ανοίξει νωρίτερα με γνωμοδότηση-απάντηση στην προανακριτική της Βουλής, ο εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος. 

  Η απάντησή του, προς τα μέλη της επιτροπής, η οποία κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει επί της ουσίας πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες "Μάξιμος Σαράφης" και "Αικατερίνη Κελέση", θα καθορίσουν εκείνοι τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία έρευνα τη σκευωρία της Novartis.

  "Δεν έχουμε διάθεση σύγκρουσης με τον Άρειο Πάγο. Το μείζον είναι να εξεταστούν οι μάρτυρες και να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Την επόμενη Τρίτη θα αποφασίσουμε αν θα δεχτούμε να γίνει η εξέταση με τεχνικά μέσα", αναφέρουν πηγές της ΝΔ.

  Ο τρόπος κατάθεσης

  Η απάντηση Μπρακουμάτσου προς την επιτροπή σχετικά με τα ερωτήματα που του έθεσε αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

  Στο έγγραφό του και ο Μπρακουμάτσος ενισχύει ουσιαστικά το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

  Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζεται από: 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την  υπ΄ αριθμ. 429/2018 υπουργική απόφαση. 

  Συγκεκριμένα,  η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

  "Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με την σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ