Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Φεβ-2020 17:43

  Αλλαγή επωνύμου: Το ΣτΕ αποφάσισε πότε γίνεται, ποιος αποφασίζει και με ποιες προϋποθέσεις

  Αλλαγή επωνύμου: Το ΣτΕ αποφάσισε πότε γίνεται, ποιος αποφασίζει και με ποιες προϋποθέσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με δική του και εμπεριστατωμένη αιτιολογία με βάση νόμιμους,  σοβαρούς και τεκμηριωμένους λόγους, μπορεί με απόφασή του ένας δήμαρχος να αλλάξει το επώνυμο ενός προσώπου.

  Οι λόγοι  που καθιστούν αναγκαία την αλλαγή περιγράφονται αναλυτικά σε απόφαση του ΣτΕ (Δ’ Τμήμα) ενώ είναι ξεκάθαρο κατά το ανώτατο δικαστήριο πως ο δήμαρχος πρέπει να πάρει θέση επί του αιτήματος.

  Αφορμή για την απόφαση στάθηκε αίτημα μητέρας να αλλάξει το επώνυμο του παιδιού της (είχε αυτό του φυσικού του πατέρα που το αναγνώρισε ένα μήνα μετά τη γέννησή του το 2006) και να το μετατρέψει σε μια πρόσμιξη του δικού της επωνύμου και του πατριού του, του άνδρα δηλαδή που παντρεύτηκε η μάνα του και το μεγαλώνει τώρα. Μάλιστα σύμφωνα με την απόφαση, ο σύζυγος της μητέρας περιβάλλει τον ανήλικο "με στοργή και αγάπη", ενώ "βαρύνεται αποκλειστικά με τη διατροφή του".

  Άρνηση

  Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ μετά από  άρνηση δημάρχου της Δυτικής Μακεδονίας να αποδεχθεί την αλλαγή επωνύμου ανήλικου παιδιού.

  Για την αλλαγή η μητέρα του επικαλέστηκε "ψυχολογικούς και κοινωνικούς λόγους", ενόψει της έλλειψης επικοινωνίας του φυσικού πατέρα.

  Ο δήμαρχος απάντησε στο αίτημα ότι "δεν υφίσταται αρμοδιότητα του δημάρχου να προβεί σε αλλαγή του επωνύμου ανήλικων τέκνων, όταν γι’ αυτά υφίσταται αμετάκλητος προσδιορισμός του επωνύμου τους με δήλωση των γονέων τους, διότι άλλως καταστρατηγούνται οι αναγκαστικού δικαίου διατάξεις του Αστικού Κώδικα, οι οποίες είναι ειδικές και υπερισχύουν των γενικών διατάξεων για πρόσληψη και αλλαγή επωνύμου".

  Ακολούθως, η μητέρα προσέφυγε στην Δικαιοσύνη και  το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ,   αφού ερμήνευσε το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5), την νομοθεσία και τον Αστικό Κώδικα, αναφέρει στην απόφασή του, ότι "το επώνυμο αποτελεί μεν στοιχείο της προσωπικότητας του ατόμου, πλην η πρόσκτηση ή η αλλαγή του δεν απόκειται στην ιδιωτική βούληση, αλλά ενδιαφέρει τη δημόσια τάξη, ως θέμα συναπτόμενο με την ασφάλεια των συναλλαγών και των εννόμων εν γένει σχέσεων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου του ατόμου, χωρεί δε κατ’ αρχήν διά της διοικητικής οδού (σ.σ.: Δημάρχου, κ.ά.".

  Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει το ΣτΕ, η αλλαγή του επωνύμου, προϋποτίθεται την συνδρομή συγκεκριμένων και σοβαρών λόγων, των οποίων η εκτίμηση ανήκει στην αρμόδια διοικητικής αρχής και προσθέτει ότι ο δήμαρχος, είναι δέσμιος "σε κάθε περίπτωση, προπαντός, να εκτιμά τους λόγους που επικαλείται ο αιτών τη μεταβολή του επωνύμου του και να αποφαίνεται εν όψει της σοβαρότητας των λόγων αυτών, εάν ενδείκνυται ή όχι να εγκριθεί η ζητούμενη μεταβολή, αιτιολογώντας ειδικά, από την άποψη αυτή, την απόφασή του".

  Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, στην αρμοδιότητα  του δημάρχου, υπάγεται εκτός των άλλων περιπτώσεων και η αλλαγή επωνύμου, αναγνωρισθέντος  ή υιοθετηθέντος τέκνου (άρθρα 15061-562 Α.Κ.).

  Κατά την απόφαση του  ΣτΕ, ο δήμαρχος δεν άσκησε την κατά το νομοθετικό διάταγμα 2573/1953 αρμοδιότητά του, δηλαδή δεν εξέτασε αν με βάση τους λόγους που εξέθεσε η μητέρα του ανηλίκου, "ήταν ή όχι ενδεδειγμένη η μεταβολή του επωνύμου του υιού της, ώστε να δεχθεί ή να απορρίψει το αίτημα με ειδική αιτιολογία".

  Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ  ακύρωσε την απόφαση του δημάρχου και ανέπεμψαν την υπόθεση σε αυτόν, προκειμένου να αποφανθεί νόμιμα και αιτιολογημένα επί του αιτήματος της μητέρας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ