Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Ιαν-2020 08:13

  Ενθουσιασμένοι Πενς και Πομπέο με το έργο που επιτελεί ο Κ. Μητσοτάκης (upd)

  Ενθουσιασμένοι Πενς και Πομπέο με το έργο που επιτελεί ο Κ. Μητσοτάκης (upd)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09:03

  του Δημήτρη Γκάτσιου

  Η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως βασικού παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, ως κέντρου της περιοχής και ως του πλέον αξιόπιστου συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η αιχμή που κρατούν στην πρώτη γραμμή κυβερνητικά στελέχη, με την ολοκλήρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ουάσιγκτον.

  Πλέον, ο κ. Μητσοτάκης, επιστρέφοντας στην Αθήνα, ανοίγει από αύριο τον κύκλο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα των συναντήσεών του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τα εθνικά ζητήματα, σε μία σειρά από συνεχή τετ α τετ, στη διάρκεια των οποίων η συζήτηση είναι πιθανό να περάσει και στα της εσωτερικής ατζέντας.

  Κι αυτό, καθώς το "γαλάζιο" κυβερνητικό οικοσύστημα προετοιμάζεται, για να φέρει στο προσκήνιο το νέο εκλογικό νόμο, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες (και πάντως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου) ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τα "χαρτιά" του για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

  Λίγο πριν πέσει η αυλαία των 72 ωρών της παρουσίας Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, όπως σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης, στο State Department, από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

  Οι  Πενς και Πομπέο μίλησαν με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την Ελλάδα και τη στενή στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών στους περίπου 300 προσκεκλημένους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εστιάζει στα αποτελέσματα των επαφών του με τον πρόεδρο Τραμπ, Αμερικανούς αξιωματούχους και επενδυτές.

  "Μιλήσαμε για την γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και χάρηκα που άκουσα το αυτονόητο, δηλαδή ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ σε αυτή τη γωνία του κόσμου. Είμαι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας καθώς υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με το βλέμμα στο μέλλον και εστιάζοντας στην οικονομική ανάπτυξη για την ευημερία όλων των Ελλήνων", τόνισε ο πρωθυπουργός, καλώντας, εκ νέου, τους επενδυτές να στρέψουν το βλέμμα τους στην Ελλάδα, η οποία αλλάζει ταχύτητα και επιστρέφει στην ανάπτυξη.

  "Όταν μειώνεις τους φόρους και όταν αφήνεις την επιχειρηματικότητα να ανθίσει, συμβαίνουν μόνο καλά πράγματα στην οικονομία. Αυτό συνέβη εδώ στις ΗΠΑ, αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα. Προσκαλούμε τους Αμερικανούς επενδυτές να συμμετάσχουν σε αυτή τη νέα σελίδα της ιστορίας της χώρας μας…Τώρα είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία μας και καθώς μπαίνουμε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα και είμαι σίγουρος ότι μπορεί να αποτελέσει τη δεκαετία της ελληνικής επιτυχίας", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  Μ. Πενς: Οι δεσμοί μας δεν υπήρξαν ποτέ ισχυρότεροι

  Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, από την πλευρά του, έσπευσε να αναδείξει το άκρως θετικό momentum των σχέσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον. "Χάρη στη δική σας ηγεσία και στην ηγεσία του προέδρου Τραμπ, οι δεσμοί ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ελλάδα δεν υπήρξαν ποτέ ισχυρότεροι. Μόνο κατά την περσινή χρονιά τα δύο κράτη μας είχαν εμπορικές σχέσεις ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά δεν είναι μόνο οι οικονομικές σχέσεις αυτές που καθορίζουν τη μεταξύ μας επαφή. Μας συνδέει μια κοινή φιλοσοφία για τη διακυβέρνηση…Όταν οι πολίτες μπορούν να κρατήσουν ένα μεγαλύτερο μέρος από όσα κερδίζουν, όταν καταπολεμάς τη γραφειοκρατία, όταν κάνεις το κράτος πιο παραγωγικό και η ενέργεια είναι προσβάσιμη στις παραγωγικές μονάδες που δημιουργούν θέσεις εργασίας, τότε οι οικονομίες ανθίζουν. Και αυτή τη στιγμή η Αμερική και η Ελλάδα γνωρίζουν οικονομική άνθηση", σημείωσε ο Μάικλ Πενς.

  Μ. Πομπέο: Υποστηρίζουμε την Ελλάδα ως πυλώνα ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

  Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έδειξε το δρόμο της περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων. "Είναι σημαντικό το γεγονός ότι επεκτείνουμε την συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας, ότι υποστηρίζουμε την Ελλάδα ως πυλώνα ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας συνεργάζονται πιο στενά από ποτέ στο παρελθόν. Είμαστε ενθουσιασμένοι με το έργο που επιτελεί ο πρωθυπουργός και τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί στην ελληνική οικονομία.

  Όπως είδαμε στη χώρα μας, καθώς ο πρόεδρός μας μείωσε τους φόρους και ήρε τις περιοριστικές ρυθμίσεις, δημιουργήθηκαν ευκαιρίες για όσους αναλαμβάνουν επιχειρηματικό ρίσκο να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους. Ξέρω τι σημαίνει αυτό για κάθε πολίτη αυτής της χώρας και γνωρίζω ότι αυτό θα συμβεί και στην Ελλάδα: Αναλογιστείτε αυτή τη θετική αλληλουχία γεγονότων, καθώς η Ελλάδα δείχνει σε όλη την Ευρώπη το δρόμο για την οικονομική ανάπτυξη", επεσήμανε ο υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. "Ως αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίζουμε να σας υποστηρίζουμε ως ηγέτη στην Ευρώπη. Θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ευημερία σας, την ασφάλεια σας και τη δημοκρατία σας. Το μέλλον μπορεί μόνο να γίνει πιο φωτεινό για τις δύο χώρες μας", πρόσθεσε. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ