Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Δεκ-2019 16:40

  Β. Κικίλιας: Έρχονται παρεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία

  Β. Κικίλιας: Έρχονται παρεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στις παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής για τους ασθενείς, σε φάρμακα, στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και στις ρυθμίσεις που έρχονται αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού.

  Μέχρις στιγμής έχει επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, τα νοσοκομειακά φάρμακα των ογκολογικών ασθενών απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές, η άμεση χορήγηση παραγώγων αίματος, κυρίως γ-σφαιρίνης, στις κλινικές που παρακολουθούνται ή νοσηλεύονται οι ασθενείς, η δημιουργία μονίμου συνδέσμου επικοινωνίας Ασθενών-Υπουργείου Υγείας, ένα πάγιο αίτημα των συλλόγων, ενώ το Νοέμβριο νομοθετήθηκε η μηδενική αύξηση στις τιμές των φαρμάκων για το 2020 και η μείωση έως 7% για πολλά από αυτά. Όσον αφορά τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας, υπεγράφησαν 175 διορισμοί γιατρών στα επείγοντα. Νομοθετήθηκε επίσης και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων ανά τρίμηνο, με βάση ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχου. Η αξιολόγηση και ο έλεγχος, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα είναι συνεχής και διαρκής και οι διοικητές θα απολύονται αυτοδικαίως και χωρίς αποζημίωση, εάν δεν πετύχουν αυτούς στους στόχους.

  Στις αρχές του χρόνου αναμένεται επίσης νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία, με έμφαση στην πρόληψη.

  Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, το 2020 είναι η χρονιά των νοσοκομείων. Σημειώνεται πως ο αρχικός προϋπολογισμός του 2019 ήταν μόλις 2.321 δισ., που δεν επαρκούσε για την λειτουργία των νοσοκομείων. Σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και μετά από πλήρη αποτύπωση των οικονομικών των νοσοκομείων εξασφαλίστηκαν επιπλέον πιστώσεις, περισσότερες από 100 εκατ. από τον αρχικό προϋπολογισμό.

  Στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Υγείας είναι η οργάνωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας έτσι ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμες προς τους ασθενείς κλίνες, των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών με στόχο την δημιουργία σχεδίου διαλογής των ασθενών που θα μειώσει τις αναμονές και θα αντιμετωπίσει τα πραγματικά έκτακτα περιστατικά, των εφημεριών, των Τμημάτων Ακτινοθεραπείας για μείωση των αναμονών, των υποδομών σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας με στοχευμένες παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού τους, της διαχείρισης των χρονίως πασχόντων ασθενών.

  Ακόμη, σχεδιάζεται η ενίσχυση των νοσοκομείων με 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως με την απόκτηση της ειδικότητας αμέσως μετά το πτυχίο και όχι μόνο μετά την πρόσληψή τους στο εθνικό σύστημα υγείας, όπως συμβαίνει σήμερα.

  Β. Κουρλιμπίνη

  Διαβάστε ακόμη: Αλλαγές στην εξυπηρέτηση των ασθενών στα νοσοκομεία ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων