Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Δεκ-2019 12:40

  Ο Κορκονέας ζει ελεύθερος, αλλά ο εισαγγελέας τον "απειλεί" εκ νέου με ισόβια

  Ο Κορκονέας ζει ελεύθερος, αλλά ο εισαγγελέας τον "απειλεί" εκ νέου με ισόβια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Σαν σήμερα πριν από 11 χρόνια ο Επαμεινώνδας Κορκονέας αφαίρεσε τη ζωή ενός παιδιού 15 ετών, του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.  Σήμερα είναι ελεύθερος μετά την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, αλλά περιμένει πλέον την κρίση του Αρείου Πάγου που μπορεί να τον ξαναστείλει στο εδώλιο.

  Το σκεπτικό βάσει του οποίου ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας δεν δικαιούται το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, με το οποίο έσπασε η ισόβια κάθειρξη που του επιβλήθηκε σε πρώτο βαθμό για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αναπτύσσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας!

  Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναπτύσσει τα νομικά του επιχειρήματα στο αίτημα αναίρεσης της απόφασης του Μικτού Εφετείου Λαμίας ως προς το σκέλος της χορήγησης του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου στον πρώην ειδικό φρουρό.

  Αν το αίτημα Πλιώτα γίνει δεκτό από το Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Κορκονέας κινδυνεύει να επιστρέψει στη φυλακή εφόσον καταδικαστεί εκ νέου σε ισόβια κάθειρξη.

  Το σκεπτικό

  Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, το δικαστήριο που του "έσπασε" με το ελαφρυντικό τα ισόβια, δεν έλαβε υπόψη του "…περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων", τα οποία συνέβησαν πριν την δολοφονία.

  Μεταξύ αυτών, κατά τον κ. Πλιώτα "χωρίς κανένα λόγο, χωρίς καμιά πρόκληση από τα επί της οδού Τζαβέλα των Εξαρχείων νεαρά άτομα, μετά από αντίθετη με τις συγκεκριμένες υπηρεσιακές εντολές μετάβαση στο χώρο του εγκλήματος και μετά από ψύχραιμη προσέγγιση της ομάδας των νεαρών προσώπων, μεταξύ των οποίων και ο παθών Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, προπηλακισμός αυτών, με χυδαίες εκφράσεις και επονείδιστους χαρακτηρισμούς… Τα περιστατικά αυτά, λαμβάνοντας χώρα μάλιστα, υπό τις εκτεθείσες συνοδευτικές περιστάσεις, πριν την τέλεση της πράξης της ανθρωποκτονίας με πρόθεση, ήταν στοιχεία αρνητικά για την αναγνώριση της ελαφρυντικής περίστασης, γιατί, συστηματικά αυτά αξιολογούμενα από το δικαστήριο, θα διέγνωσκε και τούτο για τον κατηγορούμενο: προσωπικότητα, χαρακτήρα και συμπεριφορά με έλλειψη πραγματικού σεβασμού των έννομων αγαθών στην καθημερινή ζωή".

  Η κατάθεση της μάνας

  Εκτός των παραπάνω όμως, ο Εισαγγελέας επισημαίνει ότι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του και σημαντικές καταθέσεις που δείχνουν το ποιον του ανθρώπου πριν την αποτρόπαια πράξη του, όπως αυτή της Τζίνας Τσαλικιάν, της μητέρας του Αλέξανδρου. "Υπήρχε εντολή σε Κορκονέα – Σαραλιώτη να προκαλέσουν επεισόδιο βίας ακόμα και δολοφονίας για να πυροδοτήσει την ατμόσφαιρα. Είχαν υποσχεθεί στον Κορκονέα μάλιστα πως δεν θα έμπαινε φυλακή. Δεν ήταν τυχαίο που τον αποκαλούσαν Ράμπο, εκτελεστή, τσαμπουκά. Έμαθα ότι πριν καταταγεί στην αστυνομία ήταν μπράβος σε νυχτερινό κέντρο στην Καλαμάτα με το όνομα Μύλος. Αυτό νομίζω ότι λέει πολλά για τον πρότερο έντιμο βίο του ανθρώπου, για το ποιον του".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ