Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 12-Οκτ-2019 17:01

  Απόφαση του ΣτΕ για κατεδάφιση ακινήτου εντός οικιστικών πυκνώσεων

  Απόφαση του ΣτΕ για κατεδάφιση ακινήτου εντός οικιστικών πυκνώσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ατιμέτωποι με τον κίνδυνο της μπουλντόζας φαίνεται πως βρίσκονται κτίσματα, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του "Ελεύθερου Τύπου", κινδυνεύουν όσα κτίσματα βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων σε αναδασωτέες εκτάσεις.

  Η αρχή έγινε μετά την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει ως νόμιμη την απόρριψη αίτησης για ανάκληση κατεδάφισης δασικού αυθαιρέτου στο Καπανδρίτι Αττικής.

  Είχε προηγηθεί από την Ολομέλεια η αντισυνταγματικότητα του νόμου Τσιρώνη (οικιστικές πυκνώσεις) και μαζί με τα τωρινά δεδομένα το υπουργείο Περιβάλλοντος καλείται να λύσει ένα δύσκολο παζλ την ώρα μάλιστα που "τρέχει" η ανάρτηση των δασικών χαρτών.

  Η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε καταθέσει στο παρά πέντε των εκλογών σχέδιο νόμου με το οποίο προβλεπόταν, μεταξύ άλλων, η διατήρηση των δασικών αυθαιρέτων για 25 χρόνια με την καταβολή προστίμων.

  Ωστόσο, και επίσημα πια η ιδέα "παράτασης" τέτοιων ιδιοκτησιών καταρρίπτεται, ενώ η νομοπαρασκευαστική ομάδα που θα φτιάξει το νομοθέτημα θα πρέπει να ξεπεράσει σχετικές αγκυλώσεις και να παρουσιάσει ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο.

  Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, τα δασικά αυθαίρετα σε όλη τη χώρα υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 1,5 εκατομμύρια.

  Το γεγονός αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάθεση της νέας ρύθμισης.

  Σύμφωνα με το υπουργείο οι διατάξεις που θα προωθηθούν θα είναι σύμφωνες με τις επιταγές του ΣτΕ και δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στους δασικούς χάρτες.

  Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

  Η νέα απόφαση του ΣτΕ μνημονεύει επίσης την απόφαση της Ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου (ΣτΕ 685/2019) που έκρινε αντισυνταγματική την εξαίρεση των οικιστικών πυκνώσεων από τους δασικούς χάρτες.

  Η απόφαση υπογραμμίζει ότι "υπό τα ανωτέρω δεδομένα, η άρνηση της διοίκησης να ανακαλέσει την ως άνω απόφαση κατεδάφισης παρίσταται νομίμως και επαρκώς αιτιολογημένη".

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων