Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Μαϊ-2019 08:31

  Πολιτικός και νομικός σάλος από την προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο

  Πολιτικός και νομικός σάλος από την προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στο νόμιμο και στο ηθικό (δεοντολογικό) μιας ακόμα απόφασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καλείται να διακρίνει ο πολίτης, ο οποίος ενώ βομβαρδίζεται από κυβερνητικές δηλώσεις περί ανεξαρτησίας τη Δικαιοσύνης, διαβλέπει τη σπουδή της πολιτικής εξουσίας να επιλέξει- ακόμα και τη στιγμή που αποχωρεί- την ηγεσία της.

  Η κίνηση αυτή – εφόσον επιλεγεί να γίνει – θα προσθέσει στο πάρα πέντε της αποχώρησης της κυβέρνησης, ακόμα έναν κρίκο στη μακριά αλυσίδα των επιλογών που αφήνουν την αίσθηση της προσπάθειας ελέγχου της δικαιοσύνης. Και ταυτόχρονα, θα "υπονομεύει" εξ αρχής την ίδια την επιλογή, αφού το πρόσωπο που εσπευσμένα θα επιλεγεί θα φέρει αυτό το βάρος.

  Πρόωρα    

  Η επίσπευση έναρξης της διαδικασίας από τις αρχές Μαΐου ήταν ένας σαφής προάγγελος – όπως είχε γράψει το capital.gr- πως είναι πιθανές οι πρόωρες κάλπες, και γι αυτό η κυβέρνηση έσπευσε να προετοιμαστεί ώστε να είναι έτοιμη να επιλέξει τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου (πρόεδρο, εισαγγελέα και 3 αντιπροέδρους, όπως και τρεις αντιπροέδρους του ΣτΕ).

  Ήδη μάλιστα η διάσκεψη των προέδρων έχει προχωρήσει στην προεπιλογή για τη θέση του προέδρου των αντιπροέδρων  του Αρείου Πάγου Ειρήνης Καλού και Δήμητρας Κοκοτίνη και της αρεοπαγίτη Διονυσίας Μπιτζούνη, ενώ για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, της αντιπρόεδρου του Αρείου Πάγου Ειρήνης Καλού και της αρεοπαγίτη Διονυσίας Μπιτζούνη. Οι προεπιλογές δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση αλλά δημιουργούν μια άτυπη θεσμική υποχρέωση για το υπουργικό συμβούλιο.

  Η προκήρυξη εκλογών

  Η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές άλλαξε τα δεδομένα και αυτομάτως ο Αλ.Τσίπρας προκήρυξε εκλογές δημιουργώντας τετελεσμένα. Αυτομάτως η παρέμβαση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ προς τον πρόεδρο της Βουλής, ώστε να σταματήσει η διαδικασία επιλογής των αντιπροέδρων, βρήκε θετική απόκριση, δείγμα πως ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει διχογνωμία για την εξέλιξη συνολικά της διαδικασίας.     

  Ταυτόχρονα όμως διακινούνται σενάρια περί αιφνιδιαστικής συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο θα επιλεγούν με εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο νέος εισαγγελέας και ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Το ερώτημα που τέθηκε όμως είναι αν μετά την κυβερνητική απόφαση για διενέργεια εκλογών είναι  θεσμικά και ηθικά σωστό το υπουργικό συμβούλιο να προχωρήσει σε αυτή την ευαίσθητη επιλογή, όταν μάλιστα η θητεία της εισαγγελέως και του προέδρου του Αρείου Πάγου λήγει στις 30 Ιουνίου και τις προηγούμενες δεκαετίες –πάντα– οι επιλογές γίνονταν στα μέσα Ιουλίου.

  Η μόνη φορά που ο κανόνας αυτός είχε εξαίρεση ήταν το 2016, όταν, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, επελέγη ως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου η Ξένη Δημητρίου, πριν λήξει η θητεία της Ευτέρπης Κουτζαμάνη, με αποτέλεσμα να συμβεί το εξής παράδοξο: η παλιά εισαγγελέας να είναι στη θέση της ως τις 30 Ιουνίου και η νέα να έχει επιλεγεί και να περιμένει.

  Μήνες

  Η διατύπωση κυβερνητικών στελεχών που εμφανίζονται προβληματισμένα είναι πως δεν γίνεται να μείνει ακέφαλη η Δικαιοσύνη, τη στιγμή μάλιστα που μπορεί από τις εκλογές να μην προκύψει αμέσως κυβέρνηση ή ακόμα και να χρειαστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση στην οποία να πρέπει να προεδρεύσει πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου.

   Ο αντίλογος βέβαια είναι πως αφενός ήδη υπάρχουν οι πρόεδροι του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και βέβαια στον Άρειο Πάγο, μετά τις 30 Ιουνίου, μπορεί να εκτελεί χρέη προεδρεύοντος ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος και χρέη εισαγγελέα ο αρχαιότερος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Θυμίζουν δε πως π.χ στο Συμβούλιο της Επικρατείας όταν το Μάιο του 2018 παραιτήθηκε ο Νίκος Σακελλαρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο πορεύθηκε και λειτούργησε θεσμικά άψογα υπό την προεδρία του αρχαιότερου αντιπρόεδρου Αθ. Ράντου, έως οριστεί από το υπουργικό Συμβούλιο η νέα πρόεδρος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ