Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 12-Μαϊ-2019 15:37

  Ο "πόλεμος των... Ρόουζ" και στη μέση η Creta Farms

  Ο "πόλεμος των... Ρόουζ" και στη μέση η Creta Farms
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Έπειτα από 18 χρόνια έγγαμου βίου οι Ρόουζ αποφασίζουν να χωρίσουν. Κανένας, όμως, δεν θέλει να αφήσει το σπίτι όπου μένουν. Κι έτσι ξεσπά ένας αμείλικτος πόλεμος, που καταλήγει σε σκληρές πράξεις εκδίκησης στη γνωστή χολιγουντιανή ταινία του 1989 με πρωταγωνιστές τούς Μάικλ Ντάγκλας και Καθλίν Τέρνερ.

  Στη ζωή, βέβαια, η πραγματικότητα μπορεί να είναι πιο σκληρή, ιδίως όταν εμπλέκονται μέλη της ίδιας οικογένειας, μέτοχοι συγχρόνως σε μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων στη χώρα, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Πόσω μάλλον όταν η κλιμακούμενη αντιπαράθεση μεταξύ των αδελφών Δομαζάκη, βασικών μετόχων της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms,  αφορά και το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, που έχει δανείσει την επιχείρηση με πάνω από 100 εκατ. ευρώ, αλλά και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που, στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ, είχε χρηματοδοτήσει την εταιρεία.

  Όταν η διένεξη έγινε δημόσια

  Τα σήμαντρα του "πολέμου" ακούστηκαν πρώτη φορά στις αρχές του χρόνου. Τότε έγινε εμφανές πως οι σχέσεις των δύο αδελφών, Κωνσταντίνου (Τάκη) και Εμμανουήλ (Μάνου), βρίσκονταν σε οριακό σημείο, με αφορμή τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων έπειτα από αίτημα του Μάνου Δομαζάκη, τις αγοραπωλησίες μετοχών στο ταμπλό και το αίτημα για αλλαγή μελών του δ.σ.

  Επισήμως, οι αδελφοί έσπευσαν να διασκεδάσουν τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για έντονες προστριβές. Μάλιστα, στις αρχές Φεβρουαρίου είχε εκδοθεί ανακοίνωση στην οποία γινόταν λόγος για "παραπληροφόρηση" και αναφερόταν πως τα διάφορα δημοσιεύματα περί δήθεν εκρηκτικών σχέσεων καμία σχέση δεν είχαν με την πραγματικότητα. "Ανακοινώνουμε, λοιπόν, προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η εταιρεία Creta Farms προχωρά με γοργά βήματα στα πλαίσια του νόμου και των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης σε πράξεις και ενέργειες που θα συνδράμουν σημαντικά στην αύξηση των μεγεθών της και την δυναμική επιχειρησιακή της συνέχεια", σημειωνόταν χαρακτηριστικά.

  Βέβαια, όσοι γνώριζαν πράγματα και καταστάσεις αντιλαμβάνονταν πως η τοποθέτηση αυτή ήταν προσχηματική, κάτι που αποδείχθηκε στη συνέχεια.

  Το επίμαχο ποσό των 11,6 εκατ.

  Θρυαλλίδα των τελευταίων εξελίξεων ήταν η από 2 Απριλίου επιστολή του Κωνσταντίνου Δομαζάκη προς τον ορκωτό ελεγκτή της εταιρείας, στην οποία αναφέρει πως είχε χρηματοδοτήσει την εταιρεία με κεφάλαια ύψους 11,6 εκατ. ευρώ κατά τα έτη 2005-2006. "Από την έως σήμερα ελεγκτική εργασία του ανεξάρτητου ελεγκτικού οίκου δεν προκύπτουν επαρκή στοιχεία που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της Εταιρείας και του Ομίλου", αναφέρεται για το συγκεκριμένο θέμα στην οικονομική έκθεση της εισηγμένης για τη χρήση 2018.

  Σε συνέχεια της ανωτέρω επιστολής, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να διενεργηθεί σχετικός ειδικός έλεγχος από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο (PwC). "Από την έως σήμερα ελεγκτική εργασία του ανεξάρτητου ελεγκτικού οίκου δεν προκύπτουν επαρκή στοιχεία που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της Εταιρείας και του Ομίλου", αναφέρεται στην έκθεση. Η αναφορά αυτή οδήγησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αναστείλει τη διαπραγμάτευση των μετοχών της εισηγμένης.

  Και ενώ μένει να φανεί πού θα καταλήξει αυτός ο έλεγχος, τελευταίο επεισόδιο στην αντιπαράθεση είναι η αντικατάσταση του Τάκη Δομαζάκη από τη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, θέση την οποία συνεχίζει να διατηρεί ο αδελφός του Μάνος Δομαζάκης. Αυτό αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης την περασμένη Δευτέρα, σε απλό μέλος του δ.σ. Αυτό από μόνο του δημιουργεί νέα δεδομένα στην εταιρεία, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει απάντηση του κ. Κώστα Δομαζάκη.

  Οι αντιδράσεις των τραπεζών

  Τα πρώτα απόνερα από αυτή την κρίση, είναι η απόφαση μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων να μεταφέρουν σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ένα κομμάτι των δάνειων, το σύνολο των οποίων ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs), λόγω ενδείξεων αμφίβολης είσπραξης.

  Μέλη της διοίκησης της εταιρείας με τα οποία επικοινώνησε το "Κ" υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμη. Ωστόσο, παραδέχονται πως είναι εις γνώσιν της διοίκησης οι εν λόγω προθέσεις των τραπεζών. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, έχουν προγραμματιστεί ραντεβού με στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων και εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο.

  Σημειώνεται πως οι τράπεζες έχουν ενέχυρα μόλις στο 19% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, από 80% και πλέον που κατέχουν αθροιστικά οι αδελφοί Δομαζάκη.

  Το σύνολο των δανείων της την 31η Δεκεμβρίου 2018 ήταν 109,53 εκατ. ευρώ, από 106,87 εκατ. ευρώ το 2017. Οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονταν στις 31/12/2018 σε 44,04 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων του ομίλου ανερχόταν σε 157,57 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεων της μητρικής ανερχόταν στις 31 Δεκεμβρίου 2018 σε 156,41 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 44 εκατ. ευρώ αφορούν βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις.

  Η εταιρεία τον Μάιο του 2016 υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 15 εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). H συμφωνία αφορά χρηματοδότηση ειδικού σκοπού για την ανάπτυξη των R&I έργων (Research & Innovation) της εταιρείας και την επέκτασή της στις διεθνείς αγορές. Μέχρι τις 31/12/2017 έχει εκταμιευτεί το ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό 5 εκατ. ευρώ εκταμιεύτηκε σε δύο δόσεις, στις 7 Ιανουαρίου του 2019 ποσό 3,5 εκατ. ευρώ και στις 15 Απριλίου 2019 εκταμιεύτηκε το υπόλοιπο 1,5 εκατ. ευρώ.

  Στο βάθος στρατηγικός επενδυτής;

  Πολλοί στην αγορά μιλάνε για τη μεγαλύτερη και χειρότερη κρίση στην οποία έχει περιέλθει η εισηγμένη αλλαντοβιομηχανία. Τραπεζίτες αλλά και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας παραδέχονται ότι στο προσκήνιο υπάρχουν ενδιαφερόμενοι "μνηστήρες". Πάνω από τρεις, ανέφερε χαρακτηριστικά στο "Κ" μέλος του διοικητικού συμβουλίου, "φωτογραφίζοντας" ως έναν εξ αυτών τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο της Chipita. Ο τελευταίος είναι και ο βασικός μέτοχος της αλλαντοβιομηχανίας Π.Γ. Νίκας, η οποία, αν δεν ολοκληρώσει επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις με τον σημερινό ιδιοκτήτη του ακινήτου όπου στεγάζονται σήμερα οι εγκαταστάσεις της Π.Γ. Νίκας στον Άγιο Στέφανο, θα μείνει χωρίς παραγωγική μονάδα. Οπότε ενδεχόμενη συμφωνία ή ακόμα και είσοδός του στο μετοχικό κεφάλαιο της Creta Frams θα εξασφαλίσει στη Νίκας παραγωγική μονάδα.

  Οι επαφές μεταξύ του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και των αδελφών Δομαζάκη κρατάνε εδώ και χρόνια. Ήταν την άνοιξη του 2017, δηλαδή πριν από ακριβώς δύο χρόνια, όταν οι αδελφοί Δομαζάκη είχαν βρεθεί στη Λαμία, στις εγκαταστάσεις της Chipita, για να συζητήσουν με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο το ενδεχόμενο μετοχικής συνεργασίας. Συνάντηση την οποία και τα δύο μέρη είχαν διαψεύσει ότι είχε πραγματοποιηθεί. Πάντως, σύμφωνα με άλλες πηγές, μεγάλη ελεγκτική εταιρεία, η οποία δεν ανήκει στις "Big 4", είχε αναλάβει να ελέγξει τα οικονομικά τους και να βγάλει τις αποτιμήσεις.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων