Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Απρ-2019 16:08

  Γ. Σταθάκης: Με τροπολογία θα εξαιρεθούν τα αυθαίρετα στο Μάτι

  Γ. Σταθάκης: Με τροπολογία θα εξαιρεθούν τα αυθαίρετα στο Μάτι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πρύμναν ανέκρουσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων στο Μάτι βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων. Όπως προανήγγειλε, σήμερα, μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινή Βάρδια" της ΕΡΤ1, η επιβολή των προστίμων, που αφορά αποκλειστικά σε κατοικίες που βρίσκονται στο ρέμα Παππά και όχι στην πυρόπληκτη περιοχή, θα ανασταλεί με τροπολογία.

  "Το ρέμα Παππά έχει εξαιρεθεί από τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου για το Μάτι. Το άρθρο, το οποίο αναφέρεται στο ρέμα Παππά, ορίζει ρητά ότι αναστέλλεται οποιαδήποτε δραστηριότητα δόμησης 20 μέτρα δεξιά και αριστερά από τη βαθιά γραμμή του ρέματος, η χάραξη της οποίας θα ολοκληρωθεί από τα Υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος σε λίγες εβδομάδες. Η επιβολή των προστίμων, που  έγινε από τις πολεοδομίες, ήταν μια πράξη η οποία κατά τη γνώμη μου δεν χρειαζόταν αυτή τη στιγμή. Αυτό, αναγνώρισε και το ΣΥΠΟΘΑ και ουσιαστικά πάγωσε τα πρόστιμα έως ότου χαραχθεί η βαθιά γραμμή του ρέματος", επισήμανε ο κ. Σταθάκης. Ανακοίνωσε δε, ότι "πρόθεσή μας είναι στο άρθρο που αναφέρεται στο ρέμα Παππά, να προσθέσουμε τροπολογία για την αναστολή των προστίμων".

  Αναφορικά με τη διαδικασία κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών σε αιγιαλούς και δασικές εκτάσεις, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διεθνής διαγωνισμός που προκηρύχθηκε πριν από ένα μήνα  ώστε να προχωρήσει ο δεύτερος κύκλος κατεδαφίσεων και έχουν ενημερωθεί περίπου 3.000 ιδιοκτήτες στην Αττική ότι επίκειται κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων τους.

  Ταυτόχρονα με τον παραδοσιακό μηχανισμό της κατεδάφισης των αυθαιρέτων από την Πολιτεία,  υπογράμμισε ο Υπουργός, έχει ενισχυθεί ο μηχανισμός της αυτοκατεδάφισης. "Καθώς τα πρόστιμα για τη διατήρηση αυθαιρέτου είναι πλέον πάρα πολύ υψηλά, ο μοναδικός τρόπος που έχει κάποιος για να τα αποφύγει είναι να δώσει 500 ευρώ και να κατεδαφίσει το αυθαίρετο κτίσμα του. Έχουμε ήδη εκατοντάδες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα που οι ιδιοκτήτες τους επέλεξαν την αυτοκατεδάφιση", επισήμανε.

  Κλείνοντας ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι "το θεσμικό πλαίσιο σήμερα είναι απόλυτα θωρακισμένο και αποθαρρύνει τη διατήρηση αυθαιρέτων κατασκευών. Ο τελευταίος νόμος του 2017 επιτρέπει, με βάση και την απόφαση του ΣτΕ, να ταυτοποιηθούν αυθαίρετες κατασκευές έως το 2011 υπό ορισμένους όρους: ότι δεν βρίσκονται σε ρέματα, αιγιαλούς και δάση. Το υπάρχον σύστημα έχει θωρακιστεί πλήρως και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα οποιοδήποτε αυθαίρετο να επιβιώσει".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ