Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 14-Απρ-2019 11:01

  Από τον Δεκέμβρη στον ανακριτή η υπόθεση Folli Follie και δεν έχουν κληθεί ακόμα οι Κουτσολιούτσοι

  Από τον Δεκέμβρη στον ανακριτή η υπόθεση Folli Follie και δεν έχουν κληθεί ακόμα οι Κουτσολιούτσοι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Από τις αρχές Δεκέμβρίου 2018 παραμένει εν υπνώσει η δικογραφία για απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εναντίον των μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου και 11 ακόμα ατόμων. Στις αρχές Δεκέμβρη ο εισαγγελέας Δραγάτσης είχε ασκήσει ποινική δίωξη (με βάση τα πορίσματα που είχαν σταλεί μέχρι τότε από τις εποπτικές αρχές) σε βαθμό κακουργήματος για απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Παράλληλα είχε απαγορεύσει -προηγουμένως- την έξοδό τους από τη χώρα.

  Αυτό ήταν το πρώτο σκέλος της έρευνας που τώρα εκκρεμεί στη δεύτερη ειδική ανακρίτρια, χωρίς να έχουν ληφθεί απολογίες από τους κατηγορουμένους. Δηλαδή, ενώ από αρχές Δεκέμβρη -με αγώνα δρόμου του εισαγγελέα- η δικογραφία βρίσκεται πλέον σε ώριμο στάδιο ώστε να κληθούν σε απολογία για τα βαριά αυτά αδικήματα οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, καμία κλήση δεν τους έχει σταλεί.

  Αναντιστοιχία   

  Η καθυστέρηση στην αντίδραση των αρχών, όταν μάλιστα η υπόθεση έχει φτάσει στην ώρα της κρίσης, δηλαδή στην απόφαση αν θα κρατηθούν προσωρινά ή όχι τα κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση (οικογένεια Κουτσολιούτσου), έχει προκαλέσει συζητήσεις και ερωτηματικά. Κυρίως, δε, εξαιτίας της αναντιστοιχίας με το επίπεδο ετομότητας που επιδεικνύουν οι αρχές σε άλλες ήσσονος σημασίας υποθέσεις. Γιατί μπορεί να μην είναι βέβαια αντίστοιχης πολυπλοκότητας η υπόθεση αυτή με εκείνη, π.χ., της γιαγιάς που προσήχθη γιατί πουλούσε χόρτα ή εκείνης που έφτιαχνε τερλίκια, αλλά είναι δεδομένο ότι οι διαφορετικές αντιδράσεις εμπεδώνουν ένα αίσθημα μη απόδοσης δικαιοσύνης και αναντίστοιχων αντανακλαστικών. Άλλωστε, στη συγκεκριμένη υπόθεση, εξαρχής είχε επισημανθεί πως οι οικονομικές εποπτικές αρχές καθυστέρησαν σε διάφορα επίπεδα να κινηθούν, σε αντίθεση με τον οικονομικό εισαγγελέα που ζητούσε εναγωνίως πορίσματα και μηνυτήριες αναφορές εκ μέρους τους για να προχωρήσει την έρευνα. Για να φτάσουμε σήμερα -με δικό του αγώνα δρόμου- να έχει στείλει ήδη δεύτερη παρτίδα κλήσεων υπόπτων και για την πρώτη με τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του επενδυτικού κοινού και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος -για τα οποία αντιμετωπίζουν ακόμα και το φάσμα της προφυλάκισης- να μην έχουν κληθεί ακόμα σε απολογία για να λογοδοτήσουν. 

  Νέες κλήσεις

  Όλα αυτά, ενώ αύριο έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου (Δημήτρης και Γιώργος) για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Για το ίδιο αδίκημα καλούνται και δύο ακόμα άτομα (ο Κινέζος επικεφαλής και ο Έλληνας υπεύθυνος των οικονομικών στη θυγατρική του Ομίλου στην Ασία, Γιάννης Μπεγιέτης).

  Συνολικά οι νέες κλήσεις υπόπτων αφορούν 13 άτομα: 

  -Ως ιδρυτής εγκληματικής οργάνωσης καλείται ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος.

  -Για σύσταση ο γιος του Γιώργος και ακόμα δύο πρόσωπα, ο Κινέζος επικεφαλής και ο Έλληνας υπεύθυνος των οικονομικών στη θυγατρική του Ομίλου στην Ασία.

  -Οι Κουτσολιούτσοι καλούνται επίσης για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου 1608/50 (εν αναμονή της κατάργησής του με τον νέο Ποινικό Κώδικα), της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και της χειραγώγησης της αγοράς.

  -Για άμεση συνέργεια στη χειραγώγηση δίνει εξηγήσεις η Καίτη Κουτσολιούτσου. 

  -Πέραν των μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου, οι υπόλοιποι 10 ύποπτοι είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας που ενέκριναν τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις πριν από έναν χρόνο, επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Folli Follie την επίδικη περίοδο, τόσο σε Ελλάδα όσο και στην Ασία και δύο Κινέζοι, υπεύθυνοι στην ασιατική Folli.

  Κατά περίπτωση, δίνουν ανωμοτί εξηγήσεις για πλαστογραφία και άμεση συνέργεια σε αυτήν και για άμεση συνέργεια στη χειραγώγηση της αγοράς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ