Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 13-Απρ-2019 12:05

  Folli Follie: Κλήσεις υπόπτων στους Κουτσολιούτσους και άλλους δύο για "εγκληματική οργάνωση"

  Folli Follie: Κλήσεις υπόπτων στους Κουτσολιούτσους και άλλους δύο για "εγκληματική οργάνωση"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Αναβαθμίζεται ποινικά η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση της Folli Follie καθώς πλέον η εισαγγελία καλεί ως υπόπτους τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου (Δημήτρης και Γιώργος) και δύο ακόμα άτομα (τον Κινέζο επικεφαλής και τον Έλληνα υπεύθυνο των οικονομικών στη θυγατρική του Ομίλου στην Ασία) για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

  Συνολικά οι νέες κλήσεις υπόπτων αφορούν 13 άτομα:  

  -Ως ιδρυτής εγκληματικής οργάνωσης καλείται ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος.

  -Για σύσταση ο γιος του Γιώργος και ακόμα δύο πρόσωπα, ο Κινέζος επικεφαλής και ο Έλληνας υπεύθυνος των οικονομικών στη θυγατρική του Ομίλου στην Ασία.

  -Οι Κουτσολιούτσοι καλούνται επισης για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου 1608/50 (εν αναμονή της κατάργησής του με τον νέο Ποινικό Κώδικα), της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και της χειραγώγησης της αγοράς.

  -Για άμεση συνέργεια στη χειραγώγηση δίνει εξηγήσεις η Κατερίνα Κουτσολιούτσου.

  -Πέραν των μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου, οι υπόλοιποι 10 ύποπτοι είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας που ενέκριναν τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις πριν από έναν χρόνο, επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Folli Follie την επίδικη περίοδο, τόσο σε Ελλάδα όσο και στην Ασία και δύο Κινέζοι, υπεύθυνοι στην ασιατική Folli.

  Κατά περίπτωση δίνουν ανωμοτί εξηγήσεις για πλαστογραφία και άμεση συνέργεια σε αυτήν και για άμεση συνέργεια στη χειραγώγηση της αγοράς.

  Δεύτερο μέρος

  Η εξέλιξη αφορά το δεύτερο σκέλος της εισαγγελικής έρευνας για τη χειραγώγηση της μετοχής της εταιρείας που φέρεται να οδήγησε στην οικονομική κατάρρευσή της και την εξαπάτηση των επενδυτών της. Ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie δίνουν εξηγήσεις τη Δευτέρα για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις.

  Οι κλήσεις αφορούν την εκτίμηση ότι λειτούργησαν  ως μέλη  εγκληματικής οργάνωσης, με πλαστογραφίες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ώστε να δημιούργησαν μετοχές-"φούσκες”, χειραγωγώντας την αγορά και καταλήγοντας σε οικονομική καττάρρευση την εταιρία και σε αδιέξοδο χιλιάδες μικρομετόχους της.

  Εκτιμάται δε ότι οι πλασματικοί οικονομικοί ισολογισμοί της εταιρείας, οι οποίοι φέρονται να στηρίχθηκαν και σε πλαστογραφημένες βεβαιώσεις τραπεζών σε Ελλάδα και Ασία (για τόκους καταθέσεων και υπόλοιπα δήθεν υψηλότερων καταθέσεων σε λογαριασμούς) προσκομίστηκαν και στο Χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία ψευδής εικόνα για οικονομική ευρωστία της εταιρείας, να ανέβει η τιμή της μετοχής της και να ζημιωθούν όσοι επέλεξαν να την αγοράσουν.

  Όλοι οι εμπλεκόμενοι αναμένεται να αρνηθούν οποιαδήποτε συμμετοχή σε παράνομη πράξη.

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του και ο γιος τους θα παραδώσουν υπομνήματα στα οποία, συνοπτικά, θα αρνούνται τις κατηγορίες και θα αναπτύσσουν μόνο τα νομικά τους επιχειρήματα. Τα αποδεικτικά στους στοιχεία για να αντικρούσουν τις κατηγορίες θα επιφυλαχθούν να τα αναπτύξουν στην ανακρίτρια, εάν τελικώς, τους ασκηθεί ποινική δίωξη.

  Οι πρώτες διώξεις

  Υπεθυμίζεται πως τον Δεκέμβρη του 2018, σε βάρος των τριών μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου και ακόμα 11 εμπλεκομένων, είχε ασκηθεί κακουργηματική ποινική δίωξη για απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

  Ήταν το πρώτο σκέλος της έρευνας που τώρα εκκρεμεί στη δεύτερη ειδική ανακρίτρια, χωρίς να έχουν ληφθεί απολογίες από τους κατηγορουμένους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ