Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Φεβ-2019 07:45

  Ο Παπαευαγγέλου, τα POS, τα ελεγχόμενα τραπεζικά στελέχη και η άρνηση πληρωμής του …κράτους

  Ο Παπαευαγγέλου, τα POS, τα ελεγχόμενα τραπεζικά στελέχη και η άρνηση πληρωμής του …κράτους
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Την ώρα που κορυφαία τραπεζικά στελέχη δύο μεγάλων τραπεζών έχουν βρεθεί στο "στόχαστρο" των αρχών για τις αγορές ακινήτων μέσω POS από την Κίνα, στην υπόθεση με βασικό ερευνώμενο πρόσωπο τον πρώην αντιπρόεδρο της Jumbo, Ευάγγελο Παπαευαγγέλου, έχει προκύψει ένα ερώτημα; Γιατί το Κράτος, δηλαδή η Δικαιοσύνη (και σε αυτή την περίπτωση) αρνείται στον κατηγορούμενο να πληρώσει το Κράτος;

  Το ερώτημα τίθεται ανεξάρτητα από την επιβεβλημένη υποχρέωση της πολιτείας να διερευνήσει εξονυχιστικά τις καταγγελίες και τα στοιχεία που προκύπτουν σε βάρος του και αφορά κυρίως τη λειτουργία των δομών του Κράτους απέναντι στο ίδιο το Κράτος.

  Μάλιστα η έρευνα με πρωταγωνιστή τον επιχειρηματία, είναι προφανώς ιδιαίτερα σοβαρή αφού ο  οικονομικός κύκλος της έρευνας εκτιμάται ότι αφορά ποσά άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ και οι διωκτικές αρχές δείχνουν πως κάνουν εξαιρετικά υψηλής ποιότητας και ταχύτητας έρευνα. Άρα το θέμα δεν είναι αυτό. Αφορά το διαδικαστικό, αυτό που αντιμετωπίζουν δεκάδες κατηγορούμενοι των οποίων οι τραπεζικοί λογαριασμοί "δεσμεύονται". Είναι η έλλειψη δυνατότητας να εκπληρώσουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις τους προς το Κράτος (ασφαλιστικές εισφορές, εφορία, ΦΠΑ κλπ) και τους εργαζόμενούς τους.

  Αρνήθηκαν

  Στο συγκεκριμένο αίτημα του κατηγορούμενου ήδη απάντησε το βούλευμα (478/2019) που εκδόθηκε στις 22 Ιανουαρίου, με το οποίο τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου απορρίπτουν εν μέρει την προσφυγή που είχε καταθέσει ο κ. Παπαευαγγέλου και οι εταιρείες του Destiny Επενδυτική Μ.ΙΚΕ και Β.W. Advisory Services M.IKE, ζητώντας την ολική αποδέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών, η οποία είχε γίνει με διάταξη της προέδρου της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος Άννας Ζαΐρη.

  Οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα του επιχειρηματία για ολική άρση της διάταξης, επιτρέποντας την αποδέσμευση ποσού μόλις 1.500 ευρώ μηνιαίως για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσής του. Παρά το γεγονός πως οι συνήγοροί του Ηλ. Αναγνωστόπουλος, Παν. Μιχαλόλιας και Χρ. Μυλωνόπουλος, ζητούσαν να αποδεσμευθεί έστω το ποσό που αφορά οφειλές του προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους. 

  Συγκεκριμένα ποσά

  Όπως εκτιμούν δικαστικές πηγές ο τρόπος εν προκειμένω δεν είναι βέβαια να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί του επιχειρηματία, όπως ζητούσε. Αντίθετα θα μπορούσαν να αποδεσμεύσουν συγκεκριμένα χρηματικά ποσά που οφείλονται ήδη στο Κράτος (και προκύπτει με αποδείξεις) και απευθείας να καταβληθούν στα δημόσια ταμεία. Επίσης με την ίδια μέθοδο να καταβληθούν (απευθείας) και οι ασφαλιστικές εισφορές, όπως βέβαια και η μισθοδοσία των εργαζομένων των εταιριών του. Με αυτό τον τρόπο και το Κράτος θα πληρωθεί, και οι εργαζόμενοι και οι εταιρίες (άσχετα από τη δικαστική εξέλιξη, καθώς ούτε όλα τα χρήματα είναι προφανώς παράνομα, ούτε οι εταιρίες είναι δεδομένα σε παράνομο κύκλο εργασιών. Η συγκεκριμένη πρακτική δε των δικαστικών αρχών δεν αφορά μόνο τον κ. Παπαευαγγέλου αλλά υψηλό αριθμό κατηγορουμένων.

  Τα τραπεζικά στελέχη

  Η έρευνα συνεχίζεται πάντως με ταχείς ρυθμούς και ήδη τραπεζικά στελέχη ελέγχονται για να διαπιστωθούν οι πράξεις ή οι παραλείψεις τους καθώς όφειλαν να παρακολουθούν τη νομιμότητα των συναλλαγών. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τη νομοθεσία τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να ερευνούν ασυνήθιστες συναλλαγές προκειμένου να αποκλείουν ενδεχόμενο ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

  Από τις αρχές ερευνάται η πιθανή τέλεση των αδικημάτων της φοροδιαφυγής, της πλαστογραφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και αναμένεται το προσεχές διάστημα να καλέσει τους εμπλεκόμενους ενώπιόν του για εξηγήσεις προκειμένου να δώσουν τη δική τους εκδοχή για την υπόθεση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων