Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Φεβ-2019 08:07

  Ο Στουρνάρας στον εισαγγελέα (ως μάρτυρας) και ο Πολάκης στο …ακουστικό του

  Ο Στουρνάρας στον εισαγγελέα (ως μάρτυρας) και ο Πολάκης στο …ακουστικό του
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Πρώτος μάρτυρας από τον εισαγγελέα που θα ξεκινήσει την έρευνα για την υπόθεση της συνομιλίας μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αναμένεται να κληθεί τις επόμενες μέρες ο Γιάννης Στουρνάρας.  

  Ουσιαστικά ο διοικητής θα κληθεί να απαντήσει σε δυο κομβικά ερωτήματα, τα οποία βέβαια με τις δημόσιες τοποθετήσεις του έχει ήδη απαντήσει:

  - Το πρώτο έχει να κάνει με την καταγραφή (μαγνητοφώνηση) της συνομιλίας τους. Ήδη έχει πει πως αυτή αποτυπώθηκε: "Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως".

  Ο κ. Στουρνάρας δηλαδή λέει ξεκάθαρα πως η συνομιλία ηχογραφήθηκε από τον κ. Πολάκη.

  - Το δεύτερο έχει να κάνει με τη διαρροή του περιεχομένου της –κατά τον διοικητή μαγνητοφωνημένης– συνομιλίας, την πιστότητα της οποίας επιβεβαίωσε και ο κ. Πολάκης.  

  Γιατί το είπε

  Τα δυο αυτά ερωτήματα τυποποιούν δυο κακουργήματα (370Α, παρ.1 και 3) τα οποία επισύρουν ποινές έως 10 χρόνια κάθειρξης σχετικά με την παράνομη (χωρίς ρητή συναίνεση) καταγραφή και τη διάδοση του περιεχομένου. Το ασαφές αρχικά πεδίο, αν δηλαδή ο κ. Πολάκης ηχογραφούσε τη συνομιλία, ώστε να αποτυπωθεί στη συνέχεια επακριβώς σε διαλόγους, ξεκαθάρισε ο ίδιος: "Είναι αλήθεια ότι τηλεφώνησα στον κύριο Στουρνάρα. Είναι αληθές το περιεχόμενο της συνομιλίας έτσι όπως μεταφέρθηκε χθες στην ιστοσελίδα Ντοκουμέντο. Είναι απολύτως ψευδές ότι κατέγραψα την συνομιλία μας ή ότι απείλησα τον κ. Στουρνάρα…".

  Η δήλωση του κ. Πολάκη όμως πέραν του πολιτικού ενδιαφέροντος, έχει και ποινικό αφού αποτελεί άρνηση πως διέπραξε αυτόφωτο κακούργημα, η δημόσια ομολογία του οποίου, θα έπρεπε να οδηγήσει στην κίνηση του αυτοφώρου σε βάρος του αφού σε τέτοιες περιπτώσεις δεν ενεργοποιείται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

  Η απομάκρυνση τώρα του αυτόφωρου (έληξε χθες βράδυ στις 12) ενεργοποιεί τον συγκεκριμένο νόμο, γεγονός που σημαίνει πως ο κ. Πολάκης θα πρέπει να περιμένει στο... ακουστικό του για εξελίξεις. Δηλαδή αν προκύψουν ενδείξεις ότι η καταγραφή έγινε από τον κ. Πολάκη, τότε, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή προκειμένου να προβεί στις δικές της ενέργειες καθώς η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να διερευνήσει την εμπλοκή υπουργού.   

  Για κατάθεση θα κληθούν και δημοσιογράφοι. Αξιοσημείωτο είναι δε πως στο στόχαστρο του εισαγγελέα μπαίνουν και όσοι δημοσιογράφοι και ΜΜΕ αναπαρήγαγαν και αναδημοσίευσαν το περιεχόμενο της υποτιθέμενης συνομιλίας Πολάκη-Στουρνάρα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων