Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Φεβ-2019 09:04

  Στους Δελφούς θα συζητηθεί το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών

  Στους Δελφούς θα συζητηθεί το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είναι ένα από τα θέματα που δίχασαν όσο ελάχιστα τους Έλληνες τις τελευταίες δεκαετίες. Το ίδιο συνέβη και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε μετά από χρόνια να δώσει λύση στο θέμα που ταλανίζει την εξωτερική πολιτική των περισσότερων κυβερνήσεων της Μεταπολίτευσης.

  Την ίδια ώρα η συμφωνία των Πρεσπών συνάντησε την έντονη αντίδραση μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου τα ποσοστά απόρριψης της συμφωνίας είναι πολύ υψηλά. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι σχεδόν επτά στους δέκα Έλληνες θεωρούν "κακή" τη συγκεκριμένη συμφωνία, ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες και για το κατά πόσο είναι γνωστές και κατανοητές όλες οι παράμετροί της.

  Οι συμμετέχοντες του Οικονομικό Φόρουμ που θα γίνει στους Δελφούς από την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 3 Μαρτίου υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, θα επιχειρήσουν να αναλύσουν τη συμφωνία, τις προοπτικές της, αλλά και τη σημασία που θα έχει για την Ελλάδα η είσοδος της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς και η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Ταυτόχρονα, αναδύεται διαρκώς το θέμα της σταθερότητας στα Βαλκάνια στον απόηχο όχι μόνο της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά του γενικότερου κλίματος που επικρατεί. Την πρόκληση της σταθερότητας στη Νότια Ευρώπη θα συζητήσουν σε πάνελ με τίτλο "South East Europe: The regional stability challenge" ο Dr. Ralf Best από το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Rosen Plenvielev, η πρώην Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βουλγαρία και την Αλβανία, Marcie Ries και άλλοι ειδικοί, που θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν ώστε η περιοχή των Βαλκανίων, που ταλανίστηκε από εμφύλιες συγκρούσεις τις προηγούμενες δεκαετίες, να σταθεροποιηθεί και να οδηγηθεί στην ανάπτυξη και την ευημερία.

  Σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια παίζει τα τελευταία χρόνια η Τουρκία, αλλά προσφάτως και η Κίνα ως ανερχόμενη υπερδύναμη, που επενδύει σε διάφορες περιοχές του κόσμου με στόχο την αύξηση της επιρροής της, αλλά και την ανάπτυξη της οικονομίας της. Ήδη, αναλυτές εκτιμούν ότι το Κινεζικό ΑΕΠ θα ξεπεράσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ μέσα στα επόμενα χρόνια, ενδεχομένως ακόμα και το 2020, σε περίπτωση που η αμερικανική οικονομία πέσει σε ύφεση. Με αυτά τα δεδομένα, ο ρόλος της Κίνας στο Βαλκανικό, το Ευρωπαϊκό, αλλά και το παγκόσμιο γίγνεσθαι, καθώς και ο δρόμος του μεταξιού αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα.

  Στο Οικονομικό Συνέδριο των Δελφών θα συζητηθεί η νέα παγκοσμιοποίηση με αφορμή το ρόλο της Κίνας, αλλά και η σημασία που έχει ο δρόμος του Μεταξιού για τη Νότια Ευρώπη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων