Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Δεκ-2018 15:23

  Εισαγγελέας: Να αναιρεθεί σκέλος της καταδίκης του Νικ. Ρωμανού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Εισαγγελέας: Να αναιρεθεί σκέλος της καταδίκης του Νικ. Ρωμανού

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Να αναιρεθεί τμήμα της απόφασης με την οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών ο Νίκος Ρωμανός για αδικήματα που σχετίζονται με "ατομική" τρομοκρατία, πρότεινε ενώπιον του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Γρηγόρης Πεπόνης.

  Ο εισαγγελέας θεωρεί πως κακώς δεν δόθηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη στον Νίκο Ρωμανό και στον Αργύρη Ντάλιο από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων που τους καταδίκασε.

  Ο εισαγγελικός λειτουργός ανέπτυξε αναλυτικά κάθε σημείο για το οποίο οι τρεις καταδικασθέντες για επιμέρους πράξεις που αφορούσαν τη δράση τους, Γ. Μιχαηλίδης, Α. Ντάλιος και Νίκος Ρωμανός, ζητούσαν να ασκηθεί αναίρεση κατά της απόφαση τους Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

  "Ξέρουμε πολλούς κρατούμενους που τελειώνουν το λύκειο και μπαίνουν πανεπιστήμιο; Πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια με θετικό προσανατολισμό" ανέφερε ο Γρηγ. Πεπόνης και συνέπειες: "Είναι αδιάφορη η κοσμοθεωρία του εγκληματολογικά και από πλευράς αξιόποινου. Εγώ μπορώ να πιστεύω ότι είμαι ο Βούδας, τί σημασία έχει;".

  Ωστόσο, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου εισηγήθηκε να απορριφθούν οι αιτήσεις αναίρεσης ως προς τα άλλα ζητήματα που έθεσαν οι τρεις καταδικασθέντες. Ανάμεσα σε αυτά και το ζήτημα της "ατομικής τρομοκρατίας", η οποία αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, δικαιολογώντας την κρίση για ενοχή τους για σειρά πράξεις ως τρομοκρατικές ενέργειες, αν και έχουν αθωωθεί από την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση (187Α ΠΚ).: "Είναι δυνατόν μεμονωμένα πρόσωπα να πράξουν τρομοκρατικές πράξεις. Ο μεμονωμένος τρομοκράτης είναι ο μοναχικός λύκος. Σε διεθνές επίπεδο το έχουμε συναντήσει, με δεκάδες εκατοντάδες θύματα. Η δική μας νομοθετική πρόβλεψη το ρυθμίζει με αυτό τον τρόπο", είπε ο εισαγγελέας.

  Από την πλευρά του ο Θεοδ. Μαντάς, δικηγόρος του Νικ. Ρωμανό, είπε ότι η εν λόγω δικαστική κράση "επιδιώκει με ερμηνεία για πρώτη φορά να εισαγάγει την αντίληψη της ατομικής τρομοκρατίας, η οποία δεν ήταν στη βούληση νομοθέτη και επιχειρεί να νομοθετήσει με κίνδυνο κάθε ατομική περίπτωση να μπαίνει κάτω από την ομπρέλα ατομικής τρομοκρατίας, καταργώντας ουσιαστικά την πραγματική βούληση του ποινικού νομοθέτη".

  Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων