Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Νοε-2018 08:42

  O Eυαγ. Βασιλάκος, οι "εκτιμήσεις" του και οι χρονολογικές συμπτώσεις στην υπόθεση C4i

  O Eυαγ. Βασιλάκος, οι "εκτιμήσεις" του και οι χρονολογικές συμπτώσεις στην υπόθεση C4i
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  H ημερολογιακή αλληλουχία είναι πιθανόν συμπτωματική: Στις 30 Οκτωβρίου η επικεφαλής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος Άννα Ζαίρη, διέταξε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του Κώστα Σημίτη και άλλων έξι προσώπων, μεταξύ των οποίων και δυο πρώην πολιτικών προϊσταμένων στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, Μιχ. Χρυσοχοϊδη και  Ευαγ. Μαλεσιου. Η κίνηση παραπέμπει στην υπόθεση της προμήθειας του C4i.

  Πέντε μέρες αργότερα εμφανίζεται, αυτοβούλως σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ενώπιον του εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση της υπογραφής σύμβασης για την προμήθεια του C4i, Δημ. Ορφανίδη, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΥΠΕΘΑ, Ευαγ. Βασιλάκος. Καταθέτει "εκτιμήσεις" του για μίζες στον Παπαντωνίου και αφήνει αιχμές περί "γνώσης" του Σημίτη.

  Στις 15 Νοεμβρίου αποκαλύπτεται η εντολή της Αρχής για το Ξέπλυμα χρήματος περί ανοίγματος των λογαριασμών Σημίτη και ακολουθεί πολιτικός σεισμός.

  Την περασμένη Παρασκευή ο ανακριτής στέλνει τη δικογραφία στη Βουλή με νεότερο στοιχείο την 9σέλιδη κατάθεση του Ευαγ. Βασιλάκου, ο οποίος απλώς παραθέτει "εκτιμήσεις" περί μίζας.

  Ποιος είναι

  Ο Ευάγγελος Βασιλάκος ήταν γενικός γραμματέας εξοπλισμών από το 2006 έως το 2010. Τον Οκτώβριο του 2010 προχώρησε σε καταγγελίες περί "αλιτήριων και παρασιτούντων" που απομυζούν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και για απειλές σε βάρος του. Είχε δηλώσει επίσης ότι γνωρίζει τα ονόματα.

  Τα χρόνια πέρασαν οι καταγγελίες δεν κατέληξαν – προφανώς- πουθενά, όμως σε μια αντιστροφή της ιστορίας ο κ. Βασιλάκος βρέθηκε υπόλογος και μάλιστα καταδικάστηκε τον Μάιο του 2018 σε κάθειρξη 16 ετών με αναστολή για την υπόθεση προμήθειας του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στο Στρατό Ξηράς. Κεντρικό πρόσωπο μεταξύ των 17 κατηγορουμένων στη δικογραφία που θα κριθεί σύντομα σε δεύτερο βαθμό είναι ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος. Όλοι καταδικάστηκαν πρωτοδίκως σε πολυετείς ποινές κάθειρξης και την υποχρέωση να καταβάλουν "τσουχτερές" αποζημιώσεις στο Δημόσιο που φτάνουν τα 49, 5 εκατ. ευρώ.

  Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι και κ.Βασιλάκος (όπως και ο επίσης πρώην γγ του ΥΠΕΘΑ Γιώργος Κολλίρης) για το αδίκημα της απιστίας. Ο πρώην γενικός καταδικάστηκε  σε 16 χρόνια κάθειρξη και πρόστιμο 100.000 ευρώ με αναστολή

  Από κατηγορούμενος, μάρτυρας κατηγορίας

  Η ιστορία όμως αντιστρέφεται και πάλι καθώς ο κ. Βασιλάκος από κατηγορούμενος επανέρχεται ως καταγγέλων, αυτοβούλως μάλιστα. Συγκεκριμένα στις 5 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την κατάθεση, ο κ. Βασιλάκος εμφανίστηκε αυτοβούλως στον ανακριτή Δ. Ορφανίδη που διενεργεί κυρία ανάκριση για την υπόθεση του c4i (την υπογραφή της σύμβασης συγκεκριμένα) και καταθέτει την εκτίμησή του πως πιθανόν ο Γιάννος Παπαντωνίου δωροδοκήθηκε και ο Κώστας Σημίτης γνώριζε για αυτό.

  Το ερώτημα λοιπόν που ανακύπτει αβίαστα είναι αν αρκεί αυτή η απλή "εκτίμηση" ενός – έστω ειδικού- προσώπου για να υπάρξει νομική ένδειξη δωροδοκίας; Η απάντηση είναι πως η αναφορά και μόνον των ονομάτων πολιτικών προσώπων αρκεί για να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή αλλά πέραν αυτού η  νομική αξία της, όπως λένε δικαστικές πηγές, είναι ουσιαστικά μηδαμινή χωρίς περαιτέρω στοιχεία. Κάποιοι ισχυρίζονται βέβαια πως η εμφάνιση του κ. Βασιλάκου ως μάρτυρα κατηγορίας σε μια υπόθεση είναι ένας μοχλός για να πετύχει καλύτερη μεταχείριση ο ίδιος για την υπόθεση που είναι κατηγορούμενος. Η αλήθεια είναι πως ο βίος του και τρόπος με τον οποίο κατήγγειλε εξαρχής τέτοιες πρακτικές δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Η απορία πάντως παραμένει…    

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων